Klónzabáló és a sugdosó

A márkakoppintó (másoló, hamisító – klóngyártó) – gondolom –úgy dolgozik, hogy fellapozza a mélynyomott, csili-vili női (férfi-) magazinokat, és máris előtte sorakozik a termelési terv: a leginkább megkívánható márkák és cikkek: órák, női táskák, cipők, napszemüvegek.

Mi az orosz?

Mi a magyar? – tették fel a kérdést még 1939-ben a kor jeles magyar gondolkodói –elsősorban is a nagy költő, Babits Mihály és a nagy történész, Szekfű Gyula –, és, persze, nem tudtak érvényest választ adni.

Miért nem vitte el a Nyikitába?

A szél teljesen összegyűrte a kezében a hatalmas térképet, nem is értette, minek nézi, pontosan emlékezett az utcára, és annak az étteremnek a bejáratára.

Nem attól jó a pálinka, ha látja a finánc

Hogy miért pont az otthoni pálinkafőzés kontrollját adná föl az állam, arra ésszerű magyarázat még nem hangzott el. A tervmegvalósítása kétséges, a „fináncokra”, a hatósági emberekre valószínűleg ezután is figyelniük kell a cefrét érlelő gazdáknak.

Smiley Miley

Sokat mond, hogy 17 éves létére hatoldalas a szakmai életrajza.

 

Júniusi horoszkóp

KOS: Június derekán harmonikus fényszögben találkozik a Mars és a Plútó, így ön még aznap szerelembe esik a remízben, egy villamos padlóján a villamosvezetővel. Ön soha azelőtt remízben még nem járt, soha azelőtt ilyen rajongás nem taszította önt egy szolgálaton kívüli hóseprő mozdonynak, nem is fog ez soha többet megtörténni, a Mars már csak néhány órát engedélyez önöknek, csak amíg édes kettesben el nem kötik a 80/A trolit, amíg áramszedőit egy szédült, érzéki mozdulattal a vezetékekre nem helyezik, hogy mehessenek néhány őrjítően buja és lélegzetelállító kört, az APEH Gvadányi utcai Igazgatóságát is útba ejtve, a Garay tér és a Csertő utca között.

BIKA: Huszonharmadikán a Jupiter metsző kvadrátot alkot a Nappal, következésképp az ön bérét kilencvennyolc százalékkal csökkentik. Ha ön inkább az elbocsátást választja – mert egy kvinkunxnak köszönhetően szabad országban élünk –, ön tizenkét hónapnyi végkielégítést fizet a munkáltatójának, ugyanannyit az APEH-nek, a Vám- és Pénzügyőrségnek és a Nap utcai Zászlómúzeumnak (ezt magunk sem tudjuk megmagyarázni), a munkavégzés alól viszont nem mentik fel, a felmondási időt az utolsó percig ledolgozza, és még három hónapot. Önnek is áldozatot kell hoznia, hogy minden rendben legyen a forradalommal.

IKREK: Huszonhetedikén a Szaturnusz és a Neptunusz kvinkunxot alkot, így huszonkilencedikén ön aratni kezd. Senki nem érti meg önt, jajveszékelnek hogy ön miért járkál álló nap egy sarlóval a kezében a lakásban, miért tarol le összevissza mindent, fikuszt, könyvespolcot, vázát, ami a sarlójába akad. Miért, miért? Péter-Pál van, és ön arat. És nem összevissza, hanem sorról sorra halad.

RÁK: Tizenkettedikén az Ikrekben száguldó hiperaktív újhold miatt ön mond valamit a Három Huszárban – amire Európa, Ázsia, a Dow Jones és a dél-amerikai BOVESPA is azonnal térdre rogy –, de képtelen visszaemlékezni, hogy mit. Ne erőltesse. Igya le magát, sózza meg egy egér farkát, vagy kenje az egészet Aquinói Szent Tamásra.

OROSZLÁN: Negyedikén, a magyar fájdalom napján, épp amikor a Mars szembekerül a Neptunusszal, önbe beleáll a fájás. Hétrét görnyedve, sőt a lépcsőfordulótól gyakorlatilag négykézláb érkezik haza, ezt az ön élete párja félreérti, de miután ön a fájdalom napját követően még hat teljes napig szőnyegen fekszik hasmánt, és oda kéri az ebédet, elszállítja önt bizonyos Viktorhoz a Csaba utcába, aki az ön derekára ugrik, s azt teljességgel megvadulva tapodni kezdi.

SZŰZ: A hónap utolsó dekádjában a Rákba lépő Nap kvadrálni kezd az ön csillagjegyében álló Szaturnusszal, aminek következtében önt két hétig rázza a hideg, és harmincadikán, a Budapesti Búcsú napján ráeszmél, hogy ön az utolsó orosz katona az országban, és nem az, amelyik ezerkilencszázkilencvenegy június harmincadikán kiment. Ön egyszerűen elfelejtett kimenni. Kérdés, hogy veszi ki magát, ha most látványosan kimegy; másrészt állomásozni is hülyeség. Ebben a kérdésben a planéták sem tudnak tanácsot adni önnek, ők is sokkos állapotban vannak.

MÉRLEG: Tizenkilencedikén a Nap–Szaturnusz-kvadrát következtében váratlanul csontvázak esnek ki a szekrényből, hasmánt önre zuhannak, és vérfagylaló robaj kíséretében maguk alá temetik önt. Ön megmozdul, a csontvázak a mozdulatra automatikusan fölülnek, mint a Práter utcában egy nejlonszatyorért fejbe vert hulla, ha megkérdezik tőle, hogy hívják (dr. Kapás vagyok, mondja ilyenkor a hulla, mielőtt a vértócsába visszazuhan); föltápászkodnak, körbeállják önt, vérszomjasan nézik, aztán betuszkolják önt a szekrénybe. Ha az élet igazságos, legközelebb ön fog kiesni; ha nem, talál a szekrényben egy Portorico rumot. Már, ha most, hogy végérvényesen elsüllyedt egy világ, és túl vagyunk a forradalmon, tudja még, mi az.

SKORPIÓ: Huszonegyedikén az ön jegyében járó Hold harmadfénybe lép a Rákban járó Nappal, ezért ön egy táncoló öregurat lát a metróban. Az öregúr madárcsontú, orra hegyes, mint a halottaké, arca átszellemült, rajongó, a zenét szinte halljuk, az öregúr kopottas zakót és nyakkendőt visel, karját (mintha partnere lenne) fölemeli, láthatatlan hölgyet vezet. Mozdulatai, ahogy halad a metrólépcsők felé, valamiképpen finomak és testetlenek.

NYILAS: Huszonnegyedikén az ön jegyébe érkező Hold harmadfénybe kerül a Vénusszal, ezért ön találkozik a Hegedűs Gyula utcában Károlyi Mihállyal, aki tájékoztatja önt, hogy ő valójában egy leszbikus néger nő volt. Végre egy autentikus forrás.

BAK: Huszonötödikén, amikor a Rákban időző Merkúr összeütközik a vad és őrült Uránusszal, ön egy thrillerbe keveredik, és érzi, hogy ön a gyilkos. Nem tudja, megölt-e már valakit, vagy csak a jövőben szándékozik megölni, pláne volnának kérdései a hulla (esetleg hullák) kilétével kapcsolatban, ugyanis ön áldott jó lélek. Az Uránuszra bámul, de az nem mond semmit, csak mennydörgő hangot ad; nem akarjuk elkeseríteni, de a Twin Peaks egy végtelenül unalmas, szájbarágós, vérszegény szappanopera ahhoz képest, ami a következő napokban önnel történni fog.

VÍZÖNTŐ: Huszonnegyedikén, Alamizsnás Szent János napján, miután a Nap huszonegyedike és huszonharmadika között erősen kvadrált a Jupiterrel és az Uránusszal, ön személyesen is találkozik Alamizsnás Szent Jánossal, aki épp a Károlyi-kertben olvassa fel huszonkilenc pontját, és mindet szétosztja a szegények között. A kert sarkában egy leszbikus néger nő figyel.

HALAK: Harmincadikán a Neptunusz homályos üzelmei miatt ön találkozik a Városmajor utcában egy Csap felé tartó orosz katonával, plusz egy Oroszlánnal, aki tagbaszakadt ukrán csontkovácsot forgat maga körül eszeveszett sebességgel, és éktelen dühvel ismételgeti, hogy „Azt a trianoni anyád”. A csontkovács álmélkodva hörög, a Csap felé tartó orosz katona a Zúg a Volgát énekli, a távolban egy kocsiszínből elszabadult, magányos hóseprő mozdony szeli át az úttestet. Ez egy ilyen nap.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.