Szakembercsalogatás apartmanokkal

Folyik a munkaerő-felvétel a dunaújvárosi Hankook-gyárban.

Nem menő a védőruha

Bár a válságnak számos negatív hatása van, egy kedvező fejlemény azért akad.

Válságban ér igazán sokat a pénzügyi intelligencia

Nem csak most – amikor tömegek veszítik el az állásukat – lényeges, hogy hatékonyan gazdálkodjunk pénzünkkel.

Közelebb a munka világához

A kapuvár-beledi kistérségben fogyatékkal élők nappali ellátásáról gondoskodik a Sors-Társ elnevezésű kistérségi szociális szolgáltatóközpont, amelyet a napokban adtak át Kapuváron.

Robbanás előtt a képzési piac

A válság miatt a vállalatok 44 százaléka vágta meg a képzésre, oktatásra, fejlesztésre fordított költségeket, miközben ha lenne rá keret, éppen ezt a területet fejlesztenék leginkább.

 

Előítéletesség ellen rációval

Együttélés a jelenben és a jövőben – a roma integráció kérdései az oktatásban címmel rendeztek nemrégiben szakmai konferenciát a Budapesti Gazdasági Főiskolán (BGF). A rendezvény egyértelműsítette: az együttélésnek nagyon komoly akadályai vannak.

Fokozottan előítéletesek a középiskolások és a felsőoktatásban tanuló hallgatók a teljes lakosság átlagához képest, állapítják meg a hazai kutatások. Ennek egyik fő oka a tájékozatlanság. A tudatlanság csökkentése és a téves beidegződések feloldása érdekében a tanárképzésben és az oktatásban is szemléletváltásra lenne szükség – hangsúlyozták a szakértők a konferencia előzetes sajtóbeszélgetésén, kiemelve, hogy „roma rendőrökre, pedagógusokra, újságírókra és orvosokra van szükségünk”. A pozitív diszkrimináció az egyik lehetősége annak, hogy olyan valós roma középosztály alakuljon ki hazánkban, mely maga cáfolhat meg minden előítéletet.

Farkas Julianna, a BGF dékánhelyettese már a konferencia kezdetén leszögezte, nem fogják elhallgatni a problémákat sem, az esemény azonban mégis felemásra sikeredett. Holott a fővédnök Szakcsi Lakatos Béla meghökkentő fölvezetése azt vetítette előre, hogy az előadások provokatívak lesznek. Szakcsi arra emlékeztetett, hogy az általa személyesen is ismert Lakatos Menyhért író, a Füstös képek című könyv szerzője, annak idején arról beszélt neki a cigányság kapcsán: „vagy segítjük vagy likvidáljuk őket”. – Lakatos mondatai ma is érvényesek, muszáj valamit tenni – jelentette ki Szakcsi, hozzátéve: súlyos problémákat lát a cigányság vezetésében, így például a széthúzásukat. Az összefogásuk nélkül pedig nem megy; kapcsolatot kell keresniük, majd együtt dolgozniuk a segítőkész nem roma vezetőkkel.

Horn Miklós főiskolai tanár. Tanszékéről szakiskolai oktatók kerülnek ki. Olyan szakemberek, akik valószínűleg a legtöbbet találkoznak majd pályájuk során hátrányos helyzetű roma fiatalokkal. A cigány diákok körében ugyanis nagy a lemorzsolódás, így tömegével kerülnek a szakiskolákba. Horn Miklós előadása kezdetén végtelen türelemmel beszélt arról, miként is alakul ki, majd épül be a gondolkodásmódba az előítéletesség. Holott az emberek nem előítélettel születnek. De utóbb az „egyedi negatív tapasztalatot” általánosítják, s kivetítik a teljes cigányságra.

Mit tehet a pedagógus és mit az iskola? Tudatosítja a diákokban a romatársadalom helyzetét, és azt, hogy a gyerekek milyen okok miatt kínlódnak például az iskolában.

– Arra nincs erőnk, hogy az embereket érzelmeikben befolyásoljuk, de a rációra hatni szeretnénk. Hihetetlenül fontos, hogy a pedagógusok tiszta fejjel kerüljenek ki az iskolából. Sokan vannak ugyanis azok, akik elvakult előítéletességgel jönnek főiskolánkra – mondta Horn Miklós, aki tájékoztatott arról, hogy a BGF-en a szakiskolai oktatóképzésben stúdiumot indítottak „Felzárkóztatás” néven, amely az előítéletességet volna hivatott oldani. Persze, ki mit ért előítéletesség alatt, és az „egyedi negatív tapasztalatból” ki milyen általánosításokat vetít ki a „teljes cigányságra”. Horn ugyanis előadását azzal zárta, hogy fel kell készíteni a pedagógusokat a roma gyerekek jelentette kihívásokra. Ezek a következők: a nyelvi és kulturális differenciáltság, a korai érés – hiszen a romák már 13-14 évesen „kis felnőttek” –, illetve a gyengébb absztrakciós képesség.

A közönség soraiban ülők közül sokan e ponton zúgolódni kezdtek. És nem alaptalanul: egy, a napokban érkezett, hír szerintMagyarország diákolimpiai válogatottjába beverekedte magát egy cigány fiú, aki csak pár évet töltött iskolapadban. Nyilván, ő is „gyengébb absztrakciós képességgel” volt megverve. Vagy megáldva.

Mindenesetre Horn előadásának az a része, hogy a hallgatók mennyire előítéletesek, tényszerű. Ezt támasztotta alá Lányi Katalin kutatása, aki a BGF tanáraként a felsőfokú szakképzésben részt vevő hallgatókat véletlenszerűen kérdezve és az előítéletességüket mérve azt tapasztalta: 71 százalékuk teljesen elutasítja a romakisebbséget, gyakorlatilag nem akar látni romát az országban.

Ladányi János, szociológus elmondta, hogy nem alapvetően romakérdés a mélyszegénységben élők helyzete, de e körben a romák ötszörösen felülreprezentáltak. – Korábban a történelemben sem volt szép a romák és a nem romák együttélése – így reagált Horn Miklós szavaira, aki előtte arról is beszélt, hogy az ezernyolcszázas évek végén a falusi társadalmakban korántsem volt a napjainkhoz hasonlítható gyűlölet és kettészakadás. Ladányi szerint inkább az okoz komoly változást, hogy korábban e mélyszegény lét is termelt elvégzendő munkát, így lett klasszikus cigányszakma például a vályogvetés. – Ma már nincsenek ilyen munkák, és a munkamegosztásnak ebben a rendszerváltás utáni rendszerében nincs is szükség a kirekesztettekre, a képzetlenekre – szögezte le Ladányi.

A konferencia valóban jó szándékú kezdeményezés volt, s ha tényleg igazak a Lányi Katalin által ismertetett riasztó számok, akkor képet kaphatunk arról, milyen lehet az előítéletesség mértéke más, esetleg a BGF-nél kevésbé nyitott felsőoktatási intézményekben.

Az emberek nem előítélettel születnek, de később általánosítják az egyedi negatív tapasztalatot
Az emberek nem előítélettel születnek, de később általánosítják az egyedi negatív tapasztalatot
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.