Váltani vagy tanulni?

Az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a diplomások száma, egyre kevesebb a szakmunkás, és a gazdasági válság is átrendezte a munkaerőpiacot.

Angolul beszél és robotot vezérel a jövő kőművese

Amikor Európában robotgéppel vakolnak, nem elég, ha a magyar kőműves ismeri a meszet és a maltert – ez lehet az esszenciája a hazai szakképzés megújítására tett kísérleteknek.

HR-esből rehabilitációs szakértő

A munkaadók ingerküszöbét is elérte az idén több mint ötszörösére növelt rehabilitációs járulékemelés, és hirtelen megnövekedett az érdeklődés a megváltozott munkaképességűek iránt.

A kultúrával is jól lehet keresni

A vezető bankárokkal és sokmilliós bónuszaikkal ugyan kevesen kelhetnek versenyre, de van éppenséggel mit a tejbe aprítaniuk az amerikai kulturális élet irányítóinak is.

A személyes marketing nem egyenlő a gátlástalan nyomulással

A személyes márka tudatos felépítése elsősorban a vezetők számára fontos, de a pályakezdőknek is hasznos lehet.

 

Szakembercsalogatás apartmanokkal

Folyik a munkaerő-felvétel a dunaújvárosi Hankook-gyárban. A dél-koreai tulajdonban lévő cég tavaly vágott bele az üzem bővítésébe, ami 140 millió eurós befektetéssel egy új üzemcsarnok kialakítását jelenti.

A jelenleg 1200 főt foglalkoztató cégnél ezzel 700 új munkahely jön létre. A gyárban sokáig az üzem falain belül gyorstalpaló keretében folyt az operátorok betanítása, 2009-ben azonban előbb a helyi főiskolán kezdődött meg a gumiipari mérnökök képzése, majd tavaly ősszel egy dunaújvárosi szakközépiskolában megindult a gumiabroncsgyártó szakmunkások oktatása is.

Roy Katalin, a Hankook kommunikációs menedzsere elmondta, hosszú távon az operátorok kivétel nélkül szakmunkások lesznek, ezért a 700 új munkást már egy egyedülálló kiválasztási rendszer alapján veszik fel. A regionális munkaügyi központok jelölik ki azokat a regisztrált munkanélkülieket, akik közül a Hankook választhatja ki a leendő szakmunkásait. A tavaly ősz óta folyó kurzusokon a tanfolyamonkénti 30 helyre 130-140-en jelentkeztek. A Hankook alkalmazottjai közül 300-an laknak a cég által bérelt különböző dunaújvárosi kollégiumokban. A vállalat régóta tervezte egy saját munkásszálló megépítését, ahová az első ütemben 500-an költözhetnek majd be. A gyártól alig 800 méterre, az egykori dunaújvárosi laktanya területén kialakított északi ipari parkban vettek egy kéthektáros területet a dunaújvárosi önkormányzattól. A kétmilliárd forintból megépülő létesítmény apartmanházként működik majd, a kétszemélyes

– nappalival és fürdőszobával ellátott – lakrészek használatáért a dolgozóknak nem kell fizetniük. Az 500 férőhelyre első menetben a jelenlegi 300 „kollégista” pályázhat jó eséllyel, de a 700 új alkalmazott közül 200-an szintén beköltözhetnek a 2011 tavaszán megnyíló munkásszállóra. Elsősorban Dunaújváros környékéről szeretnék felvenni az új embereket, ám a tapasztalatok szerint érkeznek majd munkások az ország keleti megyéiből is. Sang Il Lee, a kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, a Hankook szeretné kényelmesebbé tenni az alkalmazottai életét, mivel a cégnek a munkások életminősége éppolyan fontos, mint a gyárban nyújtott teljesítményük.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.