Váltani vagy tanulni?

Az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a diplomások száma, egyre kevesebb a szakmunkás, és a gazdasági válság is átrendezte a munkaerőpiacot.

Angolul beszél és robotot vezérel a jövő kőművese

Amikor Európában robotgéppel vakolnak, nem elég, ha a magyar kőműves ismeri a meszet és a maltert – ez lehet az esszenciája a hazai szakképzés megújítására tett kísérleteknek.

HR-esből rehabilitációs szakértő

A munkaadók ingerküszöbét is elérte az idén több mint ötszörösére növelt rehabilitációs járulékemelés, és hirtelen megnövekedett az érdeklődés a megváltozott munkaképességűek iránt.

A személyes marketing nem egyenlő a gátlástalan nyomulással

A személyes márka tudatos felépítése elsősorban a vezetők számára fontos, de a pályakezdőknek is hasznos lehet.

Szakembercsalogatás apartmanokkal

Folyik a munkaerő-felvétel a dunaújvárosi Hankook-gyárban.

 

A kultúrával is jól lehet keresni

A vezető bankárokkal és sokmilliós bónuszaikkal ugyan kevesen kelhetnek versenyre, de van éppenséggel mit a tejbe aprítaniuk az amerikai kulturális élet irányítóinak is.

E felső vezetői kör havi jövedelme 25 ezer és 41 ezer 700 dollár (ötmillió, illetve 8,2 millió Ft) között alakul átlagosan, de a legkiválóbbak akár 45 millió forintnak megfelelő összeget is kasszírozhattak havonta a jutalmakkal, költségtérítéssel együtt.

A The New York Times összeállításából kiderül: a pálmát, meg persze a fent említett 2,75 millió dollárt, tavalyelőtt vitte el Thomas Krens, a Solomon Guggenheim Alapítvány igazgatója. Nem sokkal maradt le tőle Zarin Mehta, a New York-i Filharmonikusok ügyvezető igazgatója: a világszerte ismert karmester, Zubin Mehta öccse átszámítva havi 43,7 millió forintot kasszírozott. Nem jártak rosszul a PPP-konstrukcióra, azaz a kormányzati és a magánszféra együttműködésére épülő intézmények vezetői sem. Michael Kaiser, a washingtoni John F. Kennedy Center, a főváros nagy előadóművészeti befogadóközpontja elnöke 94 ezer 250 dollárt, azaz 18,6 millió forintot talált a borítékban. Clive Gillinson, a legendás New York-i Carnegie Hall irányítója viszont az első a legnagyobbak közül, aki havi 80 ezer 466 dollárjával már az évi egymilliós álomhatár alá csúszott, és be kell érnie havi 15,8 millió forintnak megfelelő jövedelemmel.

Fájdalom: a gazdasági válságot az alapítványi támogatások és a fizetőképes kereslet csökkenésével a kulturális élet is megsínylette Amerikában. Ezért voltak, akik kényszerűségből saját fizetésüket is csökkentették. – Intézményvezetőként szükségesnek éreztem, hogy velem kezdődjön a sor – mondta Peter Gelb, a New York-i Metropolitan Opera feje, aki az elmúlt tizenhat hónapban kétszer is hozzányúlt a javadalmazásához. Most havi 21,3 millió forintnak megfelelő összeggel vigasztalódhat.

Guggenheim Múzeum
Guggenheim Múzeum
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.