Újra vonzóvá vált a tanári pálya

Sokakban felvetődik, vonzó lehet-e még a pedagóguspálya? Amikor agresszív gyerekekről, ideges, a saját nevelési kudarcaikért az iskolát okoló szülőkről és alacsony keresetű tanárokról hallunk, hajlamosak lennénk temetni ezt a szép szakmát.

Elsősorban a munkaerőpiactól függ a gyerekvállalás

Magyarországon a leendő szülők munkaerő-piaci helyzetétől függ leginkább a gyerekvállalás.

Ha nincs bölcsőde, nincs állás sem

Világszerte gondot jelent a dolgozó vagy dolgozni kívánó szülőknek, hogy gyermekeiknek megfelelő gondozást biztosítsanak: a meglévő gyermekgondozási szolgáltatások a legtöbb országban ugyanis messze nem tudják kielégíteni az igényeket –derül ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) tanulmányából. Különösen a 3 év alatti gyerekek esetében hiányoznak a minőségi gyermekgondozási szolgáltatások, ezért egy kisgyerek teljes munkaidős ellátása többe kerülhet, mint az egyetem.

Főiskola a tűzhelygyárban

Immár hivatalosan is gyakorlati képzőhelyévé lett a Budapesti Gazdasági Főiskola Salgótarjáni Intézetének a Wamsler SE.

Szakmasztár született

Harmadszor versenyeztek fiatal szakmunkások a Szakma Sztár Fesztiválon, 23 szakmára 2665 tanuló jelentkezett, többen, mint korábban.

 

Váltani vagy tanulni?

Az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a diplomások száma, egyre kevesebb a szakmunkás, és a gazdasági válság is átrendezte a munkaerőpiacot. A munkanélküliség évek óta nem látott magasságokban van, ezért egyre több emberben merül fel a gondolat, hogy fejlessze tudását, vagy akár egy teljesen új szakmát sajátítson el. A Szonda Ipsos felmérése szerint az emberek több mint fele úgy gondolja, a folyamatos képzés, az élethosszig tartó tanulás biztosítja a munkaerő-piaci érvényesülést. A válaszadók közel kétharmadának vannak tanulási tervei, melyek között elsősorban a szakmai tudás elmélyítése és a nyelvismeret bővítése szerepel, de minden ötödik ember valami újba kezdene.

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal folyamatosan tapasztalja e nagyarányú szakmaváltási szándékot, ezért nemrégiben huszonnégy városban ingyenes életpálya-tanácsadó programot indított. Az uniós támogatással megvalósuló kezdeményezés nem kizárólag az álláskeresést segíti – bárkinek lehetőséget ad arra, hogy megtalálja a számára ideális pályát. A választás azonban nem egyszerű.

– Végig kell gondolni, hogy valami újba kezdünk, vagy a jelenlegi szakmánkon belüli továbbképzéssel szeretnénk érvényesülni, ugyanis a szakmai tapasztalat nagy előnyt jelenthet – mondta Kiss János Tamás, a tanácsadással és oktatással foglalkozó Perfekt Zrt. vezetője. Kérdés, van-e affinitásunk a választott szakmához, és van-e érdeklődés, lelkesedés, mivel ezek nélkül aligha lehetünk sikeresek – tette hozzá. A másik szintén lényeges kérdés, hogy a munkaerőpiacon mennyire keresett az általunk választott szakma, milyenek a várható elhelyezkedési lehetőségek. Ez a két tényező pedig sajnos sok esetben nem jár együtt, így kénytelenek vagyunk kompromisszumokat kötni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.