Szakembercsalogatás apartmanokkal

Folyik a munkaerő-felvétel a dunaújvárosi Hankook-gyárban.

Nem menő a védőruha

Bár a válságnak számos negatív hatása van, egy kedvező fejlemény azért akad.

Válságban ér igazán sokat a pénzügyi intelligencia

Nem csak most – amikor tömegek veszítik el az állásukat – lényeges, hogy hatékonyan gazdálkodjunk pénzünkkel.

Előítéletesség ellen rációval

Együttélés a jelenben és a jövőben – a roma integráció kérdései az oktatásban címmel rendeztek nemrégiben szakmai konferenciát a Budapesti Gazdasági Főiskolán (BGF).

Közelebb a munka világához

A kapuvár-beledi kistérségben fogyatékkal élők nappali ellátásáról gondoskodik a Sors-Társ elnevezésű kistérségi szociális szolgáltatóközpont, amelyet a napokban adtak át Kapuváron.

 

Robbanás előtt a képzési piac

A válság miatt a vállalatok 44 százaléka vágta meg a képzésre, oktatásra, fejlesztésre fordított költségeket, miközben ha lenne rá keret, éppen ezt a területet fejlesztenék leginkább.

Ez azt jelezheti, hogy a cégek a válság végével a dolgozók képzésére fogják a legtöbb pénzt fordítani – derül ki a Garda Consulting Kft. és a Szinapszis Kft. kutatásából, amely a HR Portal megbízásából készült. A több mint száz vállalat körében végzett kutatás célja az volt, hogy felmérjék, hogyan változtak a szervezeteknél a HR-költségek a válság hatására. Kiderült, hogy a recesszió miatt még erőteljesebb lett a költségcsökkentési kényszer a szervezeteknél, amely különösen a humánerőforrást érintette. Pedig számos kutatás bizonyítja, hogy azok a vállalatok működnek igazán hatékonyan, amelyek tudatosak pénzügyi folyamataikban és van tervezett HR költségvetésük.

– A cégek harmadának egyáltalán nincs HR költségkerete, ahol viszont van, ott 6,5 százalékkal csökkent a személyzeti kiadásokra fordított összeg – ismertette az eredményeket Berey Zita, a Garda Consulting ügyvezető igazgatója a Költséghatékony HR című workshopon. Jelentősebb költségcsökkentés az ipari, termelő vállalatoknál, a közép-magyarországi cégeknél, a közepes- és nagyvállalatoknál valósult meg. A cégek tavaly a legtöbbet a rendezvényeken spóroltak. A megkérdezettek 56 százaléka mondta ezt, míg a bérköltségen a válaszadók 47 százaléka kurtított. Sok helyen csökkentették a kölcsönzött állomány költségét, valamint az adminisztrációs eszközbeszerzésre is kevesebb jutott. A megkérdezettek 44 százaléka vágta meg a képzésre, oktatásra, fejlesztésre fordított kiadásokat. A szervezetek összességében 17,2 százalékkal kurtították a képzési és tréningbüdzsét a válság előtti állapothoz képest, ami azt is mutatja, hogy felértékelődött a belső tréningek szerepe a külső tréningek rovására. A képzések hatékonyságát ugyanakkor a cégek 42 százaléka még soha nem mérte. A cégek 32,7 százalékánál nem változott a bruttó bér összege, 36,5 százaléka növelte a bruttó fizetéseket, míg 25 százalékuk csökkentette azokat. A béren kívüli juttatásokat a válság óta a válaszadók 43 százaléka csökkentette, elsősorban a hidegétkezési, kultúra- és ajándékutalványok alkalmazása esett vissza.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.