HR-esből rehabilitációs szakértő

A munkaadók ingerküszöbét is elérte az idén több mint ötszörösére növelt rehabilitációs járulékemelés, és hirtelen megnövekedett az érdeklődés a megváltozott munkaképességűek iránt.

A kultúrával is jól lehet keresni

A vezető bankárokkal és sokmilliós bónuszaikkal ugyan kevesen kelhetnek versenyre, de van éppenséggel mit a tejbe aprítaniuk az amerikai kulturális élet irányítóinak is.

A személyes marketing nem egyenlő a gátlástalan nyomulással

A személyes márka tudatos felépítése elsősorban a vezetők számára fontos, de a pályakezdőknek is hasznos lehet.

Szakembercsalogatás apartmanokkal

Folyik a munkaerő-felvétel a dunaújvárosi Hankook-gyárban.

Nem menő a védőruha

Bár a válságnak számos negatív hatása van, egy kedvező fejlemény azért akad.

 

Válságban ér igazán sokat a pénzügyi intelligencia

Nem csak most – amikor tömegek veszítik el az állásukat – lényeges, hogy hatékonyan gazdálkodjunk pénzünkkel. A pénzügyi intelligencia (PIQ) fontosságát nem a válság hívta élete: szakértők szerint anyagi helyzetünk csaknem jobban függ ettől, mint a recessziótól.

Pár évvel ezelőtt Magyarországon átlagosan hét hónap alatt lehetett munkát találni, 2008-ban ez az időszak már egy év volt, és egyes szakértők szerint 2009 negyedik negyedévétől átlagban két év az álláshoz jutás időtartama. Elképzelhető, mit jelent, ha valakinek semmilyen tartaléka nincs: a nehéz helyzetek ugyanis pénztudatossággal legalább enyhíthetőek.

– A hagyományos intelligenciához hasonlóan a pénzügyi intelligenciának (PIQ) is van mérőszáma, amit olyan tényezők határoznak meg, hogy képesek vagyunk-e jól befektetni, meg tudjuk-e védeni a pénzünket, áldozunk-e energiát a pénzügyi tájékozottságunk növelésére – mondta Csapó Ida, önismereti tréner, pénzspecialista. Ideális pénzügyi szemlélet esetén mérlegeljük a hosszabb távú következményeket, felelősségteljesebben állunk a pénzügyi tranzakcióinkhoz, hatékonyan menedzseljük a pénzünket, s amennyire módunkban áll, tartalékolunk is. Ha mindez fennáll, akkor egy váratlan helyzet sem borítja fel az életünket.

Csapó Ida szerint a válságkezelést könnyíti az is, ha tisztában vagyunk pénzügyi személyiségtípusunkkal és az általános pénzügyi életciklusokkal. A kudarcos életstílus eladósodást jelent, és ez többnyire a költekező emberek pénzkezelésének következménye. Az átlagos életstílus esetében az ember mindent felél – ez jellemző a nagy többségre. A sikeres pénzügyi életstílusúak nemcsak biztonsági tartalékot képeznek, hanem hosszú távú befektetéseik is vannak, képesek passzív jövedelmet generálni.

A pénzügyi életciklusok egy ideig hasonlóak a nőknél és a férfiaknál. Gyerekként eltartottak vagyunk, majd fiatal felnőttként a munkába állással megkezdődik a kereső időszak.Mindenütt a nők jövedelme az alacsonyabb, s a gyerekszülések miatt a nők karrier életciklusa töredezett, ilyenkor még inkább visszaesik a jövedelmük. Sok a válás, és a szegénység tekintetében a legveszélyeztettebb a gyermeküket egyedül nevelő nők csoportja. A kereső évek alatt, ha valaki pénztudatos, jó esetben elkezdődhetne a felhalmozás időszaka. A különbség ott van, hogy a nők tovább élnek, mint a férfiak – Magyarországon átlagosan 8,5 évvel –, és így a nőknek kell gondoskodniuk az extra éveikről. Ha valaki ezt anyagilag nem alapozza meg, pont élete vége felé, amikor az egészségügyi kiadások is megnőhetnek, igencsak nehéz időszak elé nézhet – a nőknek ezért még tudatosabban kell pénzügyileg tervezniük.

Rusznák Tamás, az Állami Bankfelügyelet volt elnöke, egyetemi oktató a pénzügyi minták hatását hangsúlyozza. Elmondása szerint nemcsak családi, szocializációs mintáinkkal kell számolnunk a pénzügyi önismeret kialakításánál, hanem a több évszázados szemlélet változásával is. – Gyökeresen eltér a régebbi korok és a ma pénzügyi szemlélete – magyarázza. Régen tudták, hogy félre kell tenni, már a Biblia is hét szűk esztendőről beszélt, ez a közösségi tapasztalat részét képezte, most egyéni és társadalmi méretekben is pazarolunk. Látva a jelentéseket a fogyasztási szokások változásáról, szembetűnő, hogy a válság eszméltető hatással bírt: kevesebb terméket vásárolunk, s nőtt az olcsóbb termékek iránti kereslet. Változik a mentalitás is, ez a legfájdalmasabb, mivel egy nehezen megélt kényszer váltotta ki. Valószínű, hogy az elmúlt évtizedek pénzügyi mentalitása és a korábbi fogyasztásbeli lehetőségek nem térhetnek vissza.

Arra kell törekednünk, amire a recesszió nélkül is kellett volna: a szükségleteink között állítsunk fel egy prioritási sorrendet, s ezt hozzuk összhangba a forrásainkkal. Vannak korlátaink is, amelyek tudatosítása a normál életvezetés egyik legfontosabb kritériuma – állítja Rusznák Tamás.

Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke előadást tart a Befektetési mesterkurzuson
Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke előadást tart a Befektetési mesterkurzuson
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.