HR-esből rehabilitációs szakértő

A munkaadók ingerküszöbét is elérte az idén több mint ötszörösére növelt rehabilitációs járulékemelés, és hirtelen megnövekedett az érdeklődés a megváltozott munkaképességűek iránt.

A kultúrával is jól lehet keresni

A vezető bankárokkal és sokmilliós bónuszaikkal ugyan kevesen kelhetnek versenyre, de van éppenséggel mit a tejbe aprítaniuk az amerikai kulturális élet irányítóinak is.

A személyes marketing nem egyenlő a gátlástalan nyomulással

A személyes márka tudatos felépítése elsősorban a vezetők számára fontos, de a pályakezdőknek is hasznos lehet.

Szakembercsalogatás apartmanokkal

Folyik a munkaerő-felvétel a dunaújvárosi Hankook-gyárban.

Válságban ér igazán sokat a pénzügyi intelligencia

Nem csak most – amikor tömegek veszítik el az állásukat – lényeges, hogy hatékonyan gazdálkodjunk pénzünkkel.

 

Nem menő a védőruha

Bár a válságnak számos negatív hatása van, egy kedvező fejlemény azért akad. A kelet-közép-európai vállalatok ugyanis – bár sok esetben küzdenek a forráshiánnyal – nem csökkentették számottevő mértékben a munkavédelmet érintő kiadásaikat – hangzott el a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) által Az egészséges munkavállalóért és a biztonságos munkahelyért címmel rendezett konferencián. Ez alól a hazai munkáltatók döntő része sem kivétel, ám igazság szerint a törvényi szabályozás jobb betartatása jelentene igazán hatásos megoldást a munkahelyi balesetek elkerülésére és a munkavállalók egészségének fejlesztésére.

AzMGYOSZ konferenciáján ismertetett, hat országot – Magyarországot, Ausztriát, Horvátországot, Romániát, Szlovákiát és Szlovéniát – érintő felmérésből kiderült, hogy az előítéletekkel ellentétben a megkérdezett több mint hétszáz vállalat több mint háromnegyede rendelkezik érvényes munkahelyi egészségpolitikával, a vállalatok több mint fele pedig már külön pénzügyi keretet is létrehozott a munkabiztonsági és munkaegészségügyi tevékenységekre. Ez azért is fontos, mert a hasonló európai felmérések szerint az emberek háromnegyede úgy véli, hogy a megbetegedésük teljesen, vagy nagyrészt a munkahelyi körülményekre vezethetők vissza.

Nem is meglepő, hogy a munkavállalói képviselők túlnyomó többsége, közel 90 százaléka értékeli is az erőfeszítéseket. Ami igazán kedvező – és sokak által meglepő –fejleménynek lehet mondani, hogy a munkahelyi biztonság és egészség finanszírozásának mértéke a pénzügyi válság hatására sem változott érdemben. A válaszadó vállalatok úgy nyilatkoztak, hogy ezt a forrásszintet igyekeztek megtartani. A felmérés eredményei ugyanakkor elkeserítő fejleményekre is rámutatnak. Kiderült ugyanis, hogy a dolgozók többsége kevésbé törődik saját testi épségével, egészségével: a munkavállalói képviselők fele szerint figyelmeztetni kell őket a védőfelszerelések használatára, és sokan nincsenek tisztában az egészséges életmód alapvető szabályaival sem.

A munkabiztonsággal és munkaegészségüggyel kapcsolatban számos előírás van érvényben az említett országokban, amelyek kiegészülnek az uniós szabályozókkal, ezek azonban nem minden esetben hozzák a várt eredményeket. Gyakori, hogy inkább új törvények születnek, ahelyett, hogy a meglévők jobb betartatására koncentrálnának. A felmérés készítői szerint az ilyen rendelkezések csak feleslegesen növelik a vállalkozások adminisztrációs terheit, és nehezebbé teszik a folyamatok kezelését.

Az MGYOSZ szerint a részletes, mindenre kiterjedő, mármár feleslegesen bürokratikus szabályozás helyett sokkal inkább egy keretrendszer jellegű megközelítésre van szükség ahhoz, hogy komoly lépésekkel tudjon fejlődni a munkahelyi biztonság, egészségügy.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.