A rendőrség is nyomoz Nagykanizsán

Hivatali visszaélés, sikkasztás, hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt fegyelmi eljárás indult a nagykanizsai polgármesteri hivatalban; az ügyben a rendőrség is nyomoz - tudta meg csütörtökön az MTI.

Ügyészség vizsgálja a sombereki gárda-felvonulás törvényességét

Országos körözés volt érvényben a Somberek határában igazoltatott 18 gárdista egyike ellen.

Dunakeszi repülő-balesetet: rosszullét vagy műszaki hiba?

Szakértők vizsgálják, mi okozhatta a dunakeszi repülőgép-balesetet a hét elején: rosszul lett a pilóta vagy műszaki hiba volt az ok? .

Újabb ügyészségi vizsgálat a Tettrekésszel szemben

Újabb ügyészségi vizsgálat indult a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete működésével kapcsolatban - közölte a Legfőbb Ügyészség.

Gyanúsított lett a leváltott VIII. kerületi rendőrkapitány

Három hete indoklás nélkül vonták vissza vezetői megbízatását, most hivatali visszaélés és közokirat-hamisítás gyanúsítottja.

 

Eclipse-ügy: Ignácz István cáfolja, hogy eljárás folyik ellene

Cáfolja Ignácz István, hogy a Közigazgatási és Elektronikus Szolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) elnökeként eljárás folyna ellene az eredetvizsgálattal foglalkozó, de különösen nagy értékű adócsalás és pénzmosás gyanújába keveredett Eclipse Zrt. ügyében.

A szerdai sajtóban, a hirado.hu információja alapján megjelent híradások szerint Ignácz István ellen egy civil szervezet tett feljelentést hűtlen kezelés, bűnpártolás, valamint okirat-hamisítás miatt, így az ő szerepét is vizsgálják az Eclipse-ügyben.

A KEK KH sajtóirodája az MTI-nek szerda délután elküldött közleményében úgy fogalmazott: "Minden alapot nélkülöznek azok a híresztelések, melyek megpróbálják a KEK KH-t belekeverni az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. egyes vezetőinek adócsalási ügyében folytatott VPOP-s eljárásba. A KEK KH-val és személy szerint Ignácz Istvánnal kapcsolatban a VPOP semmilyen vizsgálatot nem folytat".

Szintén hamis állításnak nevezték, hogy 2009-ben az eredetiségvizsgálat új rendszerének megvalósítása érdekében 4,95 milliárd Ft értékben olyan informatikai szolgáltatásra kötöttek volna szerződést, mely korábban ingyen állt a rendelkezésére.

"Az elmúlt öt év alatt a Magyar Állam 38,5 milliárd Ft-ot fizetett ki az eredetiségvizsgálatban korábban közreműködők számára. Ennek az összegnek jelentős része az új eljárásrenddel kiváltott, az öt technológiabirtokos monopóliumaként üzemeltetett régi informatikai alkalmazások fenntartására fordítódott" - írta a sajtóiroda.

Közlésük szerint a közbeszerzési eljárás minden szempontból szabályos volt, és a törvényi rendelkezéseknek megfelelően zajlott.

A KEK KH sajtóirodája tudatta: Ignácz István a személyét érintő megalapozatlan gyanúsítgatások miatt büntető és polgári peres eljárást kezdeményez.

Az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. 2009. december 31-én hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljárás során nyert el nettó 4 milliárd 950 millió forintot a járművek eredetiségének hatósági megállapítását támogató központi informatikai rendszer módosítására és négyéves üzemeltetésére.

A korábban eredetiségvizsgálattal foglalkozó cégek szerint ezt az tette lehetővé, hogy a kormány 2009. december 22-én egyeztetések nélkül, egyoldalúan hozott rendeletben mondta fel a 2011 januárjáig szóló szerződésüket. Az érintett vállalkozások szerint a jogilag is megkérdőjelezhető döntés több ezer munkahelyet sodort veszélybe, ezért januárban petícióban követelték Bajnai Gordon miniszterelnöktől a rendelet visszavonását. A cégek emellett januárban feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés, gazdasági titok megsértése és hivatali visszaélés miatt. A Fővárosi Főügyészség ezt követően nyomozást rendelt el az ügyben, márciusban az Eclipse vezetőit őrizetbe vették.

A főügyészség szerint a zrt. vezetői és segítői fiktív számlákkal és pénzügyi műveletekkel 1,35 milliárd forint áfa- és 636 millió forint társaságiadó-fizetési kötelezettségük alól bújtak ki. Az Eclipse - a nyomozás adatai szerint - 2007 és 2009 között összesen 8,1 milliárd forint értékű állami megbízást nyert el titkos közbeszerzési pályázatokon.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.