Gyanúsított lett a leváltott VIII. kerületi rendőrkapitány

Hatrendbeli hivatali visszaélés bűntette és egyrendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Budapesti Nyomozó Ügyészség a VIII. kerület három hete leváltott rendőrkapitányát.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője, Skoda Gabriella közleményében azt írta: a megalapozott gyanú szerint P. Ferenc a budapesti VIII. kerületi rendőrkapitányság vezetőjeként 2009. március és július között, hivatali helyzetével visszaélve, ismerőseinek többször jogtalan előnyt biztosított: a rendőrkapitányság által kiszabott szabálysértési bírságokat saját hatáskörben felülbírálta, és az eredetinél jóval enyhébb büntetést, figyelmeztetést szabott ki.

Ugyancsak a gyanú szerint egy esetben a volt kerületi rendőrkapitány hivatali helyzetével visszaélve jogosulatlanul ellenőriztette le egy ismerőse által eladott gépkocsi adatait a gépjármű-nyilvántartásban, egy esetben pedig - ugyancsak hivatali helyzetével visszaélve - jogosulatlanul szüntette meg egyik beosztottja hozzátartozójának őrizetbe vételét. A szóvivő tájékoztatása szerint a gyanúsított a kihallgatása során nem tett vallomást és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Három héttel ezelőtt Budapest rendőrfőkapitányának javaslatára az országos rendőrfőkapitány indoklás nélkül visszavonta két kerületi rendőrkapitány vezetői megbízását. A rendőrségi közlés szerint Hangyási Sándor II. kerületi és Práger Ferenc VIII. kerületi rendőrkapitány kérte nyugállományba helyezését. Még aznap, január 20-án hivatali visszaélés gyanúja miatt házkutatást tartott a Budapesti Nyomozó Ügyészség a VIII. kerületi rendőrkapitányságon, másnap a II. kerületi rendőrkapitányságon sikkasztás gyanúja miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.