A rendőrség is nyomoz Nagykanizsán

Hivatali visszaélés, sikkasztás, hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt fegyelmi eljárás indult a nagykanizsai polgármesteri hivatalban; az ügyben a rendőrség is nyomoz - tudta meg csütörtökön az MTI. Információk szerint mintegy négymillió forint szociális segélyt utaltak ki illetékteleneknek.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense megerősítette az információt. Csizmazia Péter közölte: a város jegyzőjének feljelentése alapján hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt, ismeretlen tettes ellen indult nyomozás. Tuboly Marianna jegyző azt mondta: a szociális segélyek kiutalásánál találtak gyanús eseteket, ezért tettek feljelentést. Ezen túlmenően szerdán fegyelmi eljárás is indult nyolc hivatali dolgozó ellen, hogy tisztázzák a felelősségüket.

A jegyző kifejtette: egy revizori vizsgálat során derült fény arra, hogy a szociális segélyek kiutalása során olyan számlákra is utaltak pénzt, amelyek nem segélyezett személyeké voltak. Ennek alapján belső vizsgálat indult és egyebek mellett sikkasztás, hűtlen kezelés, valamint további gazdasági jellegű bűncselekmények gyanúja miatt július végén rendőrségi feljelentést tett.

Az első vizsgálati körben több mint 660 ezer forint kiutalása lett gyanús. Városházi forrásaink szerint a polgármesterei hivatal egyes dolgozói egy év alatt több tucat esetben, összesen mintegy 4,2 millió forint szociális segélyt utaltak el olyan bankszámlákra, amelyeknek tulajdonosai nem voltak jogosultak a támogatásra.

Mint megtudtuk, a feltárt gyanús esetek miatt most több évre visszamenően átnézik a kifizetéseket, ellenőrzik, hogy csak az arra jogosultak kaptak-e segélyt. Bár ez a vizsgálat még nem zárult le, már az első pénzügyi ellenőrzés eredményei alapján fegyelmi eljárást indítottak szerdán a kanizsai városháza nyolc dolgozója ellen.

Nem a segélyek megítélése kapcsán, hanem kizárólag a kiutalásuk során tapasztaltak gyanús körülményeket.

A rendőrségi feljelentéshez szerdán csatolta a hivatal a korábbit kiegészítő anyagokat, amelyek alapján fegyelmi eljárás is indult a nyolc hivatali dolgozó ellen. Az eljárással azt szeretnék tisztázni, hogy az érintetteknek volt-e, és ha igen, milyen fokú felelősségük a kiutalások és azok jóváhagyása során.

A helyi Szuperhír hírportál értesülése szerint a hivatal egyik alkalmazottja tavaly év elejétől idén nyárig saját, illetve ismerősei bankszámlájára utaltatott szociális segély címén megítélt pénzeket. Az átutalt összeg együttesen meghaladja a négymillió forintot.

Az ügyben megkerestük Marton Istvánt, a város polgármesterét, ám ő egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.