Nem alkalmazzák az angol diplomásokat

A nemzetközi cégek kerülik az angliai diplomások alkalmazását, mivel azok nem beszélnek idegen nyelveket.

Az internettől függ a kis finnugor nyelvek jövője

Mivel ma az internet jelenti a legnagyobb szabadon elérhető információforrást, fontos, hogy ez az információhalmaz a kis nyelveken is minél hamarabb elérhető legyen.

Winnetou nyelve is kihalhat

Az európai hódítás kezdetén csaknem 300 indián nyelv létezett Észak-Amerikában, amiből 175 még ma is él, de nagyon sok közülük erősen veszélyeztetettnek számít – írja a Philadelphia Inquirer.

Nem hisznek a 2012-es világvégében a maják

A 2012-vel kapcsolatos világvége elméletek igen népszerűek a nyugati világban, ám a maják, akiktől az évszámhoz kötődő eredeti rossz ómen származik, egyáltalán nem hisznek egy eljövendő katasztrófában.

Melyik nyelvnek van a legnagyobb szókincse?

Vajon melyik nyelvnek van a legnagyobb szókincse? Erre a kérdésre valószínűleg a legtöbb hazafi egyből a saját nyelvét említené válaszként.

 

Spanyol nyelvi kavalkád a vébén

A spanyol, argentin, mexikói, uruguayi, paraguayi, chilei és hondurasi válogatottak játékosai mind beszélnek spanyolul, mégse mindig értik meg egymást.

A spanyol nyelv húsz országban hivatalos, és legalább 350 millió ember anyanyelve. Éppen ebből adódik, hogy nagy különbségek lehetnek egy-egy fogalom helyi megnevezései között, ezt összegzi a franica AFP hírügynökség egyik cikke.

Egy mexikói játékos például azt mondhatja a mezre, hogy „playera", a cipőre pedig, hogy „tachos", míg egy argentin a „casaca" és a „botines" kifejezéseket használná, egy paraguayi pedig a „camiseta" és „ taquillas" neveket.

A kapus megnevezése még nagyobb változatosságot mutat a különböző spanyol nyelvterületeken - írja a nyest.hu. Országoktól függően lehet 'arquero', 'portero', 'golero', 'guardameta', 'guardavalla', 'cuidavalla', 'cuidapalos' vagy 'cancerbero' is.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.