Már urdu nyelvről is fordít a Google

Mostantól az azeri, a baszk, a grúz, az örmény és az urdu nyelven íródott híreket is egy gombnyomással olvashatjuk magyar fordításban a Google Translate segítségével, így már 57-re nőtt azoknak a nyelveknek a száma, amelyek között ingyenes első megközelítő fordítást kaphat bárki, aki az internetet használja.

Medvedev a cirill domain nevek élharcosa

Kedden került forgalomba az első cirill betűs domain név annak a folyamatnak a lépéseként, amellyel a webcímek kiadásával foglalkozó szervezet (ICANN) a nem latin betűs címek körét igyekszik bővíteni.

Nem alkalmazzák az angol diplomásokat

A nemzetközi cégek kerülik az angliai diplomások alkalmazását, mivel azok nem beszélnek idegen nyelveket.

Az internettől függ a kis finnugor nyelvek jövője

Mivel ma az internet jelenti a legnagyobb szabadon elérhető információforrást, fontos, hogy ez az információhalmaz a kis nyelveken is minél hamarabb elérhető legyen.

Winnetou nyelve is kihalhat

Az európai hódítás kezdetén csaknem 300 indián nyelv létezett Észak-Amerikában, amiből 175 még ma is él, de nagyon sok közülük erősen veszélyeztetettnek számít – írja a Philadelphia Inquirer.

 

Nem hisznek a 2012-es világvégében a maják

A 2012-vel kapcsolatos világvége elméletek igen népszerűek a nyugati világban, ám a maják, akiktől az évszámhoz kötődő eredeti rossz ómen származik, egyáltalán nem hisznek egy eljövendő katasztrófában. Erről a maják nyelvét és életét tanulmányozó Emily Tummons, a Kansas Egyetem professzora beszél egy, az egyetem honlapján közölt interjúban.

Mexikóban és Guatemalában a maják ma is őseik területén élnek, és hat millióan még mindig a maja nyelveket beszélik. A több mint húsz élő maja nyelv közül a kakcsikel sámít az egyik legnagyobbnak: ezt körülbelül félmillió ember használja Guatemalában.

A maja nyelvek legkorábbi írásos emlékei 2300 évesek, vagyis nagyjából egykorúak a szanszkrittal, és alig fiatalabbak, mint az európai kultúra nagy klasszikusának, a latin nyelvnek az első írásos emlékei.

A 2012-es évvel kapcsolatos katasztrófa-elméletek a maja kalendáriumok értelmezésére támaszkodnak, de Emily Tummons tapasztalata szerint maguk a maják nem hisznek benne. Tummons azt javasolja a világvége hívőinek, hogy jobban tennék, ha inkább a nyugati történelemnek a maja kultúrára mért nagyon is valós káros hatásával foglalkoznának, ő maga is éppen a maják gondjaival foglalkozik: az Agatha hurrikán károsultjainak szervez segítséget - írja a nyest.hu.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.