A magyarok egyharmada minden nap internetezik

2008 végére a nethasználók több mint 30 százaléka naponta, több mint fele pedig legalább 1-2 havonta használta a világhálót. Három év alatt a heti rendszerességgel netezők aránya 25 százalékról 48 százalékra nőtt.

Sokan nem társítanak negatív értékeket a szocializmushoz

Legfrissebb felmérésében a Pew Research Center azt vizsgálta, milyen értékeket társítanak az amerikaiak olyan kifejezésekhez, mint a kapitalizmus és a szocializmus.

Még beszélik Jézus nyelvét

A ciprusi maronita keresztények keleti katolikusok, akik Szent Mártonról kapták rendjük nevét.

A digitális átalakulás új egyenlőtlenségeket teremthet

Jelentősen és látványoson nőtt a magyar internethasználók aránya az ezredforduló óta, de még mindig sokan vannak, akik nem kapcsolódnak be az online kultúra új világába.

Már urdu nyelvről is fordít a Google

Mostantól az azeri, a baszk, a grúz, az örmény és az urdu nyelven íródott híreket is egy gombnyomással olvashatjuk magyar fordításban a Google Translate segítségével, így már 57-re nőtt azoknak a nyelveknek a száma, amelyek között ingyenes első megközelítő fordítást kaphat bárki, aki az internetet használja.

 

Medvedev a cirill domain nevek élharcosa

Kedden került forgalomba az első cirill betűs domain név annak a folyamatnak a lépéseként, amellyel a webcímek kiadásával foglalkozó szervezet (ICANN) a nem latin betűs címek körét igyekszik bővíteni.

Az ICANN tavaly döntött arról, hogy engedélyezi a nem latin betűs domain nevek használatát. Elsőként a cirill és az arab ábécé kapott zöld lámpát. Az orosz honlapoknak az újítás révén ezentúl nem feltétlenül kell a .ru végződést viselniük, a honlaptulajdonosok már a .rf cirill betűs végződést is használhatják (mint Russian Federation, azaz Orosz Föderáció).

Eddig összesen háromszáz cirill betűs domain nevet regisztráltak Oroszországban. Bár ez a szám várhatóan gyors ütemben fog nőni, még mindig sokat kell tenni ahhoz, hogy utolérjék a latin ábécés orosz honlapok számát, ami jelenleg körülbelül 300 millióra tehető.

Dmitrij Medvedev orosz elnök mindenesetre örömmel üdvözli a változtatást, és arra buzdítja az oroszokat, hogy minél többen használják ki az új lehetőséget. Szerinte ez nagymértékben hozzájárulna az orosz nyelv befolyásának növeléséhez. (Medvedev egyébként szívesen utal magára első számú orosz internetguruként, lévén maga is buzgó blogger.)

Az első nem latin nyelvű webcímeket Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok és Egyiptom mondhatja magáénak. Ezek az oldalak május 5-én indultak. Az ICANN jelenleg kilenc másik nyelvet illetően dolgozik hasonló módosításon - írja a nyest.hu.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.