Nyelvi forradalom Grúziában

Jövőre már az általános iskola első osztályától kezdve bevezetik a kötelező angoloktatást Grúziában.

Fanatikus Avatar-rajongó na'vi barátnőt keres

A brit Richard Littauert annyira lenyűgözte a három méter magas, kék lények világa, hogy elhatározta: csak olyan barátnőt szeretne, aki szintén beszél na'viul, mi több, szándékozik vele együtt saját törzset alapítani – számol be a littleabout.

Nem a nyelv őrzi a tudást, hanem az életmód

Egy kis törzs tudását a természetről nem annyira a nyelv őrzi, mint inkább az emberek életmódja – állítja az Economist egyik szerzője.

Gael nyelven szólalnak fel az Európa Tanács ülésén

A héten az EU történetében először gael (skót) nyelven is hallható lesz majd felszólalás az Európai Tanács ülésén.

Sokan nem társítanak negatív értékeket a szocializmushoz

Legfrissebb felmérésében a Pew Research Center azt vizsgálta, milyen értékeket társítanak az amerikaiak olyan kifejezésekhez, mint a kapitalizmus és a szocializmus.

 

Még beszélik Jézus nyelvét

A ciprusi maronita keresztények keleti katolikusok, akik Szent Mártonról kapták rendjük nevét. Ezren közülük még beszélik Jézus nyelvét.

A libanoni székhelyű Maronita Egyház ciprusi hívői a török részen élnek, és komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy életben tartsák az arámi nyelvet, amelyet annak idején minden valószínűség szerint Jézus is beszélt - olvasható a moneycontrol.com weboldal hírei között.

Az arámi egyben a legkorábbi keresztények nyelveként is ismert. Az apró ciprusi közösségben, Kormakitisz faluban évszázadok óta ragaszkodnak hozzá és generációról generációra adják tovább egymásnak.

Ma körülbelül ezren értik és használják az aráminak a mai nyelvváltozatát. A dialektusnak külön elnevezése is van: angol rövidítéssel CMA (Cypriot Maronite Aramic, azaz ciprusi maronita arámi) néven ismeretes. A nyelvváltozatot számos külső befolyás érte: az arab és a török nyelvek hatása ugyanúgy érezhető rajta, mint a latiné vagy a görögé - írja a nyest.hu.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.