Kiállították az utolsó hóembert

Egy év alatt kilenc tonnát sikerült bedobnom a közösbe? - kérdi meghökkenve egy fiatalember egy szén-dioxid-kibocsátást számláló pultnál a Millenáris Teátrumban.

Klímaébresztő!

Ma kezdődnek országszerte az első közösségi vetítések... Amikor megálmodtuk a klímaébresztő filmhetet, félig viccből kitűztük magunknak azt a célt, hogy legyen 100 vetítés egyetlen hét alatt, hogy minden csapból az éghajlatváltozásról szóló filmek folyjanak. Videóriport

Mákos Zöldhét a Markóban

A belvárosi börtön munka- és tűzvédelmi vezetője azt találta ki: csatlakozik egy országos klímavédelmi programhoz, így a Klímaébresztő című filmfesztivál keretében egyhetes vetítést szervezett a fogvatartottaknak. Videó

Jégszobrokkal a klímaváltozás ellen

Az éghajlatváltozás miatt kihalt vagy kihalással veszélyeztetett állatokat mintázó jégszobrokat állítanak fel a főváros néhány forgalmas pontján január 7. és 10. között, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni küzdelem szükségességére. Videó

Ázsia járhat legrosszabbul a felmelegedéssel

A globális felmelegedés által legsúlyosabban érintett területek között lehet Délkelet-Ázsia, amelyet egyaránt fenyeget a rizstermés csökkenése, a tenger betörése az alacsonyabban fekvő területekre, valamint az, hogy az emelkedő tenger elnyeli a szigeteket.

 

Pestisként pusztíthat a klímaváltozás

A The Guardian liberális napilap ismerteti a University College London kutatóorvosainak a napokban publikált kutatását, amely szerint a közvetkező évtizedekben a globális felmelegedés egyre több emberéletet fog követelni. A klímaváltozás nagy kihívás elé állítja a fejlett országok egészségügyi ellátórendszerét is.

A Föld hőmérsékletének emelkedése rendkívüli egészségügyi kockázatokat jelent - áll a tanulmányban. A klímaváltozásnak közvetlen hatásait már a fejlett világ is megsínyli: a 2003-as hőség becslések szerint 70 000 európai életet követelt. A globális felmelegedés miatt egyre gyakrabban kialakuló hurrikánok, ciklonok, pusztító viharok és áradások áldozatainak számát pedig felbecsülni is lehetetlen. A légkör melegedése ráadásul kedvez a fertőzések terjedésének, egyebek között a már most is évente milliónyi ember életét követelő maláriának. A tanulmány készítői megemlítik, hogy a gyakoribbá váló aszályok miatt elapadó ivóvízforrások és alacsonyabb mezőgazdasági termelés miatt kisebb népvándorlások indulhatnak meg - olvasható a The Guardian összeállításában.

A jelentés kiemeli, hogy a felmelegedés miatt jelentősen nőni fognak az egészségügyi ellátórendszer feladatai és kiadásai. Különösen a klímaváltozásért legkevésbé felelős elmaradott országokat fogja sújtani a felmelegedés. A harmadik világ államaiban már most is évente 10 millió gyerek hal meg évente és 800 millió éhezik.

(forrás: globusz.net >>>>>>>>>)

Vihar az Oporto folyó torkolatánál a februári fagyos idõjárás alatt, 2004. Portugália
Vihar az Oporto folyó torkolatánál a februári fagyos idõjárás alatt, 2004. Portugália
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.