Klímaébresztő!

Ma kezdődnek országszerte az első közösségi vetítések... Amikor megálmodtuk a klímaébresztő filmhetet, félig viccből kitűztük magunknak azt a célt, hogy legyen 100 vetítés egyetlen hét alatt, hogy minden csapból az éghajlatváltozásról szóló filmek folyjanak. Videóriport

... úgy néztek ki, mintha buldózer ment volna át rajtuk…

„Azt hittem az egyetemen találkozok olyan fiatalokkal akik akarnak tenni valamit, változtatni szeretnének valamit. Helyette olyan fiatalokkal találkoztam, akiknek mindegy mit tanulnak csak diploma legyen, meg ne kelljen dogozni. Közösségi élet egyenlő a nullával.” Klímaébresztő!

Mákos Zöldhét a Markóban

A belvárosi börtön munka- és tűzvédelmi vezetője azt találta ki: csatlakozik egy országos klímavédelmi programhoz, így a Klímaébresztő című filmfesztivál keretében egyhetes vetítést szervezett a fogvatartottaknak. Videó

A berekcsősz

A Matula bácsi kora lejárt, Futó Elemér azonban ma is úgy szereti és őrzi a Kis-Balaton kincseit, mint nyolcvan éve az első kócsagőr.

Városi túlélőshow: tűzkorsó és KÖR

Válság van? Megszűnik a gázártámogatás? A villany is drágul? Nincs mivel főzni? A megoldás: önellátás, önigazgatás, önszerveződés. Tűzkorsó és más Közösségi Önsegítő Rendszerek. A városi túlélőshow bemutatja: egy olcsóbb, önállóbb, környezetbarátabb városi élet lehetőségei. Videó

 

Jégszobrokkal a klímaváltozás ellen

Az éghajlatváltozás miatt kihalt vagy kihalással veszélyeztetett állatokat mintázó jégszobrokat állítanak fel a főváros néhány forgalmas pontján január 7. és 10. között, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni küzdelem szükségességére.

Az akciót a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szervezi. A közvélemény figyelmének felkeltésén túl a zöldtárca célja, hogy tippekkel segítse a lakosságot, miként bánhat takarékosabban a Föld erőforrásaival saját háztartásában.

Számos felmérés mutatja, hogy az emberek nincsenek tisztában az éghajlatváltozás hatásaival, veszélyeivel, ugyanakkor az is kiderül a felmérésekből, hogy sokan hajlandóak lennének környezettudatosabban élni, de nincs elég információjuk arról, mit is kellene tenniük - közölte a minisztérium. Ezért a jégfigurák mellé Legyen takarékosabb, óvja a Földet! szlogennel praktikus takarékossági üzeneteket helyeznek el például a vízfogyasztással, áramfelhasználással, fűtéssel, világítással kapcsolatosan, illetve szórólapokat osztanak a járókelőknek.

Az akció rámutat arra, hogy kisebb életmódbeli változásokkal az emberek amellett, hogy mérséklik az üvegházhatású gázok kibocsátásáért felelős energiafelhasználást, közüzemi számláikat is csökkenthetik. Például megtudhatják, hogy ha csak egy fokkal kevesebb az otthoni hőmérséklet, akár hét százalékkal is csökkenhet a fűtésszámla, de jelentős megtakarítással jár a mosóvíz hőfokának mérséklése is. Ugyanis ha negyvenről harminc fokra állítják a hőfokot, máris 40 százalékos energiamegtakarítás érhető el és évente akár több tízezer forint is megspórolható a villanyszámlán.

Az akció során arra is lesz lehetőség, hogy a járókelők az éghajlatvédelem érdekében meghozott személyes vállalásukat az elhelyezett gyűjtőládákba tegyék.

Elindult az akció

Szabó Imre környezetvédelmi miniszter szerdán a Nyugati térnél indította útjára a tárca figyelemfelhívó klímavédelmi és energiatakarékossági akcióját. Ennek során a jégszobrokon kívül takarékossági üzeneteket tartalmazó brosúrákat osztanak szét a járókelők között, amelyekben életmódbeli változtatásokat javasolnak.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Afrikai elefánt, pingvin, erszényes tasmán ördög, mamut szerepelnek a jégből megkomponált élőlények között, amelyek a Nyugati téren kívül a Széna téren, a Liszt Ferenc téren és a Corvin közben láthatók. Szombat délután a városligeti műjégpályán egészül ki a jégszoborpark más, veszélyeztetett élőlényekkel - köztük az emberrel - valamint a földgömbbel, amelybe a Föld jövőjéért aggódó ismert személyiségek éghajlatvédelmi üzeneteket vésnek majd.

A Nyugati téri kis jégelefánton az utolsó simításokat Szabó Imre ismert sztárokkal együtt végezte el. Kinizsi Ottó színész, Kovács Patrícia színésznő, az énekesnő Lola valamint a Megasztárból ismert Puskás Peti állták körül a jégszobrot és faragtak rajta ők is egy keveset, felvállalva a kampány céljait.

A miniszter rövid beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a hazánkban elfogyasztott energia 38 százalékát a lakosság használja fel, ennek is több mint kétharmadát fűtéshez és a melegvíz előállításához. Amint a miniszter az MTI munkatársának elmondta, kisebb lépésekkel, egyes háztartási szokások és az életmód megváltoztatásával nagyon sokat lehetne spórolni az energiafogyasztáson. Ilyen például, hogyha egy fokkal csökkentenék az emberek az otthoni hőmérsékletet, akár 7 százalékkal is csökkenne a fűtésszámla. A hasonlóan lényeges és egyszerűen megvalósítható takarékossági ötletek megtalálhatók nemcsak a minisztérium által kibocsátott szórólapokon, hanem a tárca honlapján is. Az energiatakarékossági kampány a gazdasági válság idején különösen aktuális, hiszen az emberek csökkenthetik közüzemi költségeiket.

A villamosenergiával való spórolást demonstrálva a miniszter felmutatott egy újfajta, energiatakarékos elosztót, majd felhívta a figyelmet a takarékosság más módszereire. Fontos például, hogy a háztartási készülékek ne egész nap stand-by módban üzemeljenek, vagy hogy az izzókat cseréljék ki az emberek korszerűbb, kevesebbet fogyasztó típusokra.

A számítógépeket sem szabad éjszakára bekapcsolva hagyni, mivel ez a "feledékenység" - éves szinten - egy tonna felesleges szén-dioxid-kibocsátással jár - olvasható a tárca kampányanyagában, amely a www.kvvm.hu-n is elérhető.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.