Jégszobrokkal a klímaváltozás ellen

Az éghajlatváltozás miatt kihalt vagy kihalással veszélyeztetett állatokat mintázó jégszobrokat állítanak fel a főváros néhány forgalmas pontján január 7. és 10. között, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni küzdelem szükségességére. Videó

A berekcsősz

A Matula bácsi kora lejárt, Futó Elemér azonban ma is úgy szereti és őrzi a Kis-Balaton kincseit, mint nyolcvan éve az első kócsagőr.

Városi túlélőshow: a komposzt

A városi túlélőshow bemutatja: egy olcsóbb, önállóbb, környezetbarátabb városi élet lehetőségei, apró lépésekben. Videó

Földgáz helyett érdemesebb LPG-vel fűteni

Nincs olyan nap, hogy ne kerülne szóba a gázellátás biztonsága, illetve az, hogy egyre nagyobb jelentősége lehet az alternatív megoldásoknak. Az egyik új irányt a cseppfolyós propán-bután gáz (LPG) jelentheti.

Greenpeace: esőerdőt pusztít több brit áruház

A The Guardian beszámol róla, hogy a Greenpeace jelentésének köszönhetően indított nyomozás megerősítette: brit áruházláncok beszállítói jelentős mértékben hozzájárulnak az esőerdők kipusztításához.

 

Ázsia járhat legrosszabbul a felmelegedéssel

A globális felmelegedés által legsúlyosabban érintett területek között lehet Délkelet-Ázsia, amelyet egyaránt fenyeget a rizstermés csökkenése, a tenger betörése az alacsonyabban fekvő területekre, valamint az, hogy az emelkedő tenger elnyeli a szigeteket - többek között ezt tartalmazza az Asian Development Bank jelentése.

Juzhong Zhuang, a jelentés egyik közgazdász szerzője elmondta, hogy a tengerszint modelljeik szerint 70 centiméterrel emelkedik, ez több millió ember áttelepítését tenné szükségessé. Az indonéziai Jakarta és a vietnami Mekong-delta térségébe beáramló víz már ma is növekvő problémát jelent - mutattak rá a tanulmányban.A dokumentum elsősorban Indonézia, a Fülöp-szigetek, Thaiföld, Szingapúr és Vietnam helyzetét vizsgálja.

Az Indonézia külső határait és így a tengeri övezetének kijelölésére szolgáló alapvonalat jelző legszélső 93 sziget eltűnhet a tengerben. Bár a hibahatár bizonytalan az ilyen jellegű összetett tanulmányok esetében, a jelentés következtetései aggasztóak a délkelet-ázsiai országok számára, amelyek összlakossága több mint 563 millió fő.

A jelentés szerzői felszólítják a kormányokat, építsenek ki az éghajlat-változást figyelembe vevő infrastruktúrát. A jelenlegi gazdasági válság nem zárja ki a globális felmelegedés elleni küzdelmet és a hatásaihoz való alkalmazkodást - sőt rövid távon pénzügyi ösztönzésül is szolgálhat.

Délkelet-Ázsia különösen a partközelben élő személyek nagy száma és a szegénység következtében sérülékeny. A lakosságnak csaknem ötödrésze, 93 millió ember napi 1,25 dollár jövedelemmel rendelkezik, őket különösen sújthatják a várható tájfunok, szárazságok és áradások. A lakosság 40 százaléka a mezőgazdaságból él, márpedig a gumi, a rizs, a kukorica és más ágazatok terméshozama csökkenni fog a szélsőségessé váló időjárás következtében.

(forrás: globusz.net)

 

Klímaváltozás ellen tüntető Greenpeace aktivista Bangkokban
Klímaváltozás ellen tüntető Greenpeace aktivista Bangkokban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.