Meglepőt húzott a jegybank

Általános meglepetésre 11 százalékra csökkentette az alapkamatot mai ülésén a jegybank Monetáris Tanácsa. Az 50 százalékpontos vágás váratlanul érte a piacot. A forint erősödött a hírre.

Megint belevágott az alapkamatba az MNB

Fél százalékkal, 10,5 százalékra csökkentette a monetáris tanács az alapkamatot. Úgy látszik: az MNB több, kisebb lépésben morzsolja le a forintkrízis idején hirtelen három százalékkal megemelt alapkamatot.

Izlandon megtört a jég

Úgy tűnik, a külföldről érkező segítségeknek köszönhetően mostanra valamelyest enyhült az izlandi pénzügyi rendszerre nehezedő nyomás, legalábbis erre utal az, hogy a szigetország jegybankja egy százalékponttal 17 százalékra csökkentette az alapkamatot.

Simor nem lesz miniszterelnök

Egyik párt sem kereste meg, de ha keresnék akkor sem vállalná a miniszterelnökséget Simor András.

MNB: kamatcsökkentéshez a kockázati megítélés tartós javulása kell

Érdemi gazdasági fellendülést csak 2011-re vár a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.

 

Nem változtatott az alapkamaton a jegybank

A várakozásoknak megfelelően nem nyúlt az alapkamathoz a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. A jegybank az idén 4,5 százalékos inflációra, és 6,7 GDP visszaesésre számít.

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 9,5 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfői ülésén. A döntés megfelel a várakozásoknak, hiszen az elemzők azt jósolták, hogy nem változik az alapkamat.

A jegybank hétfőn nyilvánosságra hozza legújabb előrejelzésének legfontosabb adatait, amely várhatóan eltér a februári prognózisban szereplő 2009-re vonatkozó 3,5 százalékos GDP-visszaeséstől, valamint az idei évre várt 3,7 százalékos inflációs prognózistól.

Az elemzők szerint az idei átlagos infláció 4,6 százalék, a decemberi - éves összehasonlításban - 6,9 százalék lehet. Jövőre az átlagos infláció 4,4 százalék lehet a konszenzus szerint, 2011-ben azonban visszatérhet a három százalékos középtávú cél alá, 2,9 százalékra.

A néhány napja készült felmérés szerint 2009-re az elemzők 6 százalékos GDP-csökkenést várnak.

A monetáris tanács tavaly októberben 8,5 százalékról 11,5 százalékra emelte az alapkamatot, majd november 24-én, december 8-án és december 22-én 0,5-0,5 százalékponttal csökkentette. A január 20-i kamatdöntő ülésen újabb 0,5 százalékponttal mérsékelték az alapkamatot, így alakult ki a jelenleg érvényes 9,5 százalékos kamat.

Az MNB 6,7 százalékos GDP-visszaesést és 4,5 százalékos éves átlagos inflációt vár 2009-re. A jegybank előrejelzése szerint a GDP jövőre 0,9 százalékkal csökken, 2011-ben pedig már 3,4 százalékkal nő.

Az infláció jövőre 4,3 százalékra, 2011-ben pedig 1,9 százalékra mérséklődik. A kormány legfrissebb prognózisában ugyancsak 6,7 százalékos GDP csökkenéssel és 4,5 százalékos inflációval számol az idén.

A legutóbbi, februári prognózisában az MNB még 3,5 százalékos GDP visszaeséssel és 3,7 százalékos inflációval számolt 2009-re.

Az elemzők az idei átlagos inflációt 4,6 százalék körül várják, a decemberi - éves összehasonlításban - 6,9 százalék lehet. Jövőre az átlagos infláció 4,4 százalék lehet a konszenzus szerint, 2011-ben azonban visszatérhet a három százalékos középtávú cél alá, 2,9 százalékra.

A néhány napja készült felmérés szerint 2009-re az elemzők 6 százalékos GDP-csökkenést várnak.

Simor: többség dönt

A monetáris tanács változatlanul hagyta az alapkamatot, a másik javaslat 50 bázispontos kamatcsökkentés volt, a tagok túlnyomó többsége a kamat tartásáról döntött - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Kifejtette: a kormány bejelentett intézkedései bár rövidtávon növelik az inflációt, hosszabb távon javítják a növekedési kilátásokat, az államadósság mértékének csökkentését, Magyarország kockázati megítélésének javulását.

A jegybank elnöke elmondta azt is: az MNB új inflációs előrejelzésében 295 forintos euró árfolyammal számolt, amikor 2009-re 4,5 százalékos, a jövő évre 4,3 százalékos inflációs előrejelzést adott.

A forint árfolyam-alakulásának nincs különösebb jelentősége az infláció alakulásában - jegyezte meg, és úgy vélekedett, hogy az adóintézkedések kiszűrésével már jövőre is két százalék alá kerülne az infláció.

Februárban a jegybank inflációs prognózisa 290 forintos árfolyammal készült, a mostani jelentés az elmúlt hónap átlagos árfolyamára épült.

 

 

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.