Izlandon megtört a jég

Úgy tűnik, a külföldről érkező segítségeknek köszönhetően mostanra valamelyest enyhült az izlandi pénzügyi rendszerre nehezedő nyomás, legalábbis erre utal az, hogy a szigetország jegybankja egy százalékponttal 17 százalékra csökkentette az alapkamatot.

Az izlandi jegybank egy százalékponttal 17 százalékra szállította le az alapkamatot. Ez volt az első kamatváltoztatás október 28-a óta, amikor a szigetország központi bankja egyetlen brutális emeléssel, hat százalékponttal 18 százalékra növelte az irányadó rátát.

Az izlandi bankrendszer tavalyi összeomlása óta az ország súlyos recesszióval küzd. Tavaly ősszel Izland három vezető bankjának összeomlása után az ingatlanárak a mélybe zuhantak, gyors tempóban növekszik a munkanélküliség, és a lakosságot az izlandi fizetőeszköz, a korona drasztikus leértékelődése is sújtja.

Az izlandi GDP értékének többszörösét kezelő bankszektor csődje okozta a pénzügyi összeomlást, a szigetország gazdasága a múlt év utolsó negyedében lépett recessziós szakaszba. Ekkor helyi statisztikai adat szerint 0,9 százalékkal esett vissza a gazdaság kibocsátása éves szinten a harmadik negyedévi 3,4 százalékos romlás után, de mindezekkel együtt az izlandi GDP tavaly 0,3 százalékkal még növekedett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.