Jégszobrokkal a klímaváltozás ellen

Az éghajlatváltozás miatt kihalt vagy kihalással veszélyeztetett állatokat mintázó jégszobrokat állítanak fel a főváros néhány forgalmas pontján január 7. és 10. között, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni küzdelem szükségességére. Videó

A berekcsősz

A Matula bácsi kora lejárt, Futó Elemér azonban ma is úgy szereti és őrzi a Kis-Balaton kincseit, mint nyolcvan éve az első kócsagőr.

Ázsia járhat legrosszabbul a felmelegedéssel

A globális felmelegedés által legsúlyosabban érintett területek között lehet Délkelet-Ázsia, amelyet egyaránt fenyeget a rizstermés csökkenése, a tenger betörése az alacsonyabban fekvő területekre, valamint az, hogy az emelkedő tenger elnyeli a szigeteket.

Földgáz helyett érdemesebb LPG-vel fűteni

Nincs olyan nap, hogy ne kerülne szóba a gázellátás biztonsága, illetve az, hogy egyre nagyobb jelentősége lehet az alternatív megoldásoknak. Az egyik új irányt a cseppfolyós propán-bután gáz (LPG) jelentheti.

Greenpeace: esőerdőt pusztít több brit áruház

A The Guardian beszámol róla, hogy a Greenpeace jelentésének köszönhetően indított nyomozás megerősítette: brit áruházláncok beszállítói jelentős mértékben hozzájárulnak az esőerdők kipusztításához.

 

Miből lesz a szélkerék?

Ha az ember közelről pillant egy szélerőműre, lenyűgözi a körbeforgó lapátok hatalmas mérete, ám nem sejti, hogy ezeknek a gyártása olyan anyagnak köszönhető, amelyet hajdan Edison használt az izzólámpában.

Az anyag neve: szénszál. Huszadik századi karrierje az 1960-70-es években kezdett fellendülni, amikor az űrhajózásnál olyan anyagra volt szükség, amely megakadályozza, hogy a Föld légkörébe érkező űrhajók megsemmisüljenek a nagy hő hatására. Akkor kezdték kerámiával keverve alkalmazni a szénszálat. A 90-es években a sportkocsiknál, kivált a Forma 1-eseknél kapott nagy szerepet, és amikor a megújuló energiák iránti igény elvezetett a szélerőművekig, akkor találtak rá újabb felhasználási területére.

A régebbi szélkerekek lapátjai üvegszállal készültek, azoknál a legnagyobb hosszúság 40-45 méter volt. Ez sem csekélység, de a mai legmodernebb és legnagyobb szélerőművek 65 méteres lapátokkal 130 méteres átmérőjűek. Ilyeneket használnak nagy számban az Északi tengeren és Kaliforniában is, de terjedőben van Európa szárazföldi részein is.

Ezt a sajátos anyagot poliakrilnitril szálból állítják elő, meglehetősen bonyolult technológiával. Magyarországon az egykori Nyergesújfalui Viscosagyárban készítik, amely ma az amerikai tulajdonban van. 2004 és 2008 között megduplázódott ugyan a hazai termelés, de az szinte mind exportra került, mert a szénszálak 95 százalékát a szélkerekek lapátjaihoz használják - s ebből ma Magyarországon nemigen van saját gyártás.

Tessék választani! Hagyományos reaktorok és szélerőmű az észak-angliai Sheffield mellett
Tessék választani! Hagyományos reaktorok és szélerőmű az észak-angliai Sheffield mellett
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.