Mi az a léggyár?

Az elmúlt időszakban több budapesti járókelő színes fényeket látott kiszűrődni a valahai Corvin Áruház felső szintjének egyes ablakaiból.

Vizsgálták a tubesi radart

A Pécs melletti Tubesre tervezett NATO-radar felépítéséhez szükséges környezeti hatásvizsgálatot elkészítették, a beruházással kapcsolatos valamennyi dokumentum elérhető a tárca honlapján - így cáfolja a zöldombudsman állításait a Honvédelmi Minisztérium szóvivője.

Városok füst nélkül

Koppenhága lesz Európa első "szén-dioxid-semleges" nagyvárosa. A városi üvegházgáz-kibocsátás drasztikusan visszafogásában azonban a kontinens zöldenergia-nagyhatalma, Spanyolország az úttörő.

Az üvegpalack reneszánsza közeleg

Az európaiak szeretik az üveget, gondosan visszaviszik a boltba. vagy a szelektív gyűjtőkbe dobják. Magyarország kezd felzárkózni, de csak a felét hasznosítjuk újra annak, amennyit az unió 2012-re elvár.

A fehér tető lassítja a klímaváltozást

A tetők fehérre meszelésével mérsékelni lehet a háztartások energiafogyasztását.

 

Földgáz helyett érdemesebb LPG-vel fűteni

Nincs olyan nap, hogy ne kerülne szóba a gázellátás biztonsága, illetve az, hogy a bizonytalanság és kockázat miatt egyre nagyobb jelentősége lehet az alternatív megoldásoknak. Az egyik új irányt a cseppfolyós propán-bután gáz (LPG) jelentheti, amely környezetvédelmi szempontból is hasznos.

Jellemzi a helyzetet, hogy például a világ egyik legnagyobb földgázkitermelő országában, Oroszországban évente 30 millió tonna olajnak megfelelő gáz ment füstbe a fáklyákkal, amelyek ráadásul a szén-dioxid kibocsátással és a hőhatással a környezetet is súlyosan károsítják. Éppen ezért 2008 óta az orosz törvények kötelezik a termelőket, hogy a felesleget ne égessék el, hanem hasznosítsák. A hasznosítás egyik lehetséges módja a PB-gáz előállítás. Minderről a napokban Steier József, a Közép-európai Gázterminál Nyrt. (KEG) vezérigazgatója beszélt Esztergomban, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület tudományos fórumán.

A világ pb-gáz termelésének 40 százaléka a kőolajlepárlás melléktermékeként keletkezik. A pb-gáz jövője nagyobb, mint korábban gondolták volna. Kaliforniában például már zömében gázüzemű buszok közlekednek, és jelentős energiát lehetne megtakarítani nálunk is, ha elterjednének a tömegközlekedésben az ilyen buszok. De előzetes becslések szerint évente 100 ezer tonnára lehetne felvinni az autógáz használatát is Magyarországon.

Háromszor annyit is használhatnánk

A potenciális PB-gáz piacot 800 ezer tonnára becsülik, amely a mai felhasználásnak nagyjából háromszorosa. Ha a tervezett felhasználás megvalósulna, évente egymilliárd köbméter földgázegyenértéknek megfelelő gázfelhasználással lehetne mérsékelni a fogyasztást, ami nyolc százalékos csökkenést jelent. Ezzel Magyarországon - a benzin és gáz arányát figyelembe véve - 30-40 százalékos költségmegtakarítást lehetne elérni az autózásnál. A sokkal kedvezőbb gáz-üzemanyag és levegő keveredésének köszönhetően a motorkopások is 30-40 százalékkal csökkennének, amellyel nőne a gázos motor élettartama is.

Ajkán már áttértek az LPG-re

Az Európai Unióban 2004 és 2006 között majdnem harmadával (26 százalékkal) nőtt az LPG felhasználás, de 2008 és 2020 között évenként öt százalékos emelkedésre számítanak. Az LPG használata nemcsak környezetvédelmi megfontolásból terjedhet, hanem gazdaságossági okokból is: a számítások azt mutatják, hogy ötszáz köbméter feletti fogyasztás felett már kifizetődőbb, mint a földgáz használata. Ez magyarázza, hogy például olyan jelentős energiaigényű üzem, mint az Ajkai Timföldgyár - amely óránként 6200 köbméter gázt igényel -, rátért a pb-gáz használatára. Hollandia, amely jelentős saját földgáztermeléssel rendelkezik, kétszer több LPG-t használ, mint Magyarország, Franciaország pedig háromszor többet.

Az LPG terjedése mellett szól, hogy kevésbé van kitéve az olajár hektikus változásainak, a természeti és politikai kockázatoknak, valamint a szállítási nehézségeknek. A Közép-európai Gázterminál Nyrt. Európa legnagyobb LPG tároló kapacitását készül egyébként megépíteni, amely a tervek szerint a jelenlegi 4752 köbméter tároló-kapacitását 2014-re 130 ezer köbméterre növeli.

- Ilyen gázárak és az amerikai jelzálogpiac összeomlása mellett képtelen vagyok nyugodtan aludni, Dodi bácsi   Szmodis Imre
- Ilyen gázárak és az amerikai jelzálogpiac összeomlása mellett képtelen vagyok nyugodtan aludni, Dodi bácsi Szmodis Imre
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.