Sokan nem társítanak negatív értékeket a szocializmushoz

Legfrissebb felmérésében a Pew Research Center azt vizsgálta, milyen értékeket társítanak az amerikaiak olyan kifejezésekhez, mint a kapitalizmus és a szocializmus.

Még beszélik Jézus nyelvét

A ciprusi maronita keresztények keleti katolikusok, akik Szent Mártonról kapták rendjük nevét.

Már urdu nyelvről is fordít a Google

Mostantól az azeri, a baszk, a grúz, az örmény és az urdu nyelven íródott híreket is egy gombnyomással olvashatjuk magyar fordításban a Google Translate segítségével, így már 57-re nőtt azoknak a nyelveknek a száma, amelyek között ingyenes első megközelítő fordítást kaphat bárki, aki az internetet használja.

Medvedev a cirill domain nevek élharcosa

Kedden került forgalomba az első cirill betűs domain név annak a folyamatnak a lépéseként, amellyel a webcímek kiadásával foglalkozó szervezet (ICANN) a nem latin betűs címek körét igyekszik bővíteni.

Nem alkalmazzák az angol diplomásokat

A nemzetközi cégek kerülik az angliai diplomások alkalmazását, mivel azok nem beszélnek idegen nyelveket.

 

Az internettől függ a kis finnugor nyelvek jövője

Mivel ma az internet jelenti a legnagyobb szabadon elérhető információforrást, fontos, hogy ez az információhalmaz a kis nyelveken is minél hamarabb elérhető legyen. Ez a gondolat volt a fő témája annak a Styktyvkarban, Komiföld fővárosában tartott konferenciának, melyről a Georgian Daily honlapja is tudósít.

A konferencia egyik vezető előadója, az észt Andrey Tentyukov szerint feltétlenül meg kell teremteni a kisebb finnugor nyelvek internetes jelenlétét, mert az meghatározó lehet fennmaradásuk szempontjából. Jó példa ebben a három önálló állammal rendelkező finnugor ország, köztünk hazánk is, amely a nyelv beszélőinek számához képest igen domináns szerepet tudhat magáénak a világhálón. (A magyar a 17. leggyakrabban használt nyelv a Wikipedián, 15 milliónyi beszélőjével azonban csak a világ 59. legelterjedtebb nyelvének számít.)

A konferencia résztvevői egyben az orosz Yandex keresőprogram bojkottálására is felszólítottak, mert az - ellentétben például a Google programjával - nem engedélyezi a nemzetségi és kisebbségi nyelvű kereséseket.

Természetesen nem csak a finnugor népeknek, hanem más oroszországi népcsoportoknak is nagy hasznára válhat az internet nyelvük megőrzésében. A mindössze százezres észak-kaukázusi adigék - más néven cserkeszek - például már a világhálón is elérhetik az Adige TV adásait - írja a nyest.hu.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.