A múzeum, ahol mindenki fekete

Páratlanul megnőtt az érdeklődés a feketék, az USA e mintegy 40 milliós közösségének kultúrája iránt. Amíg a washingtoni múzeum ki nem nyit, a közeli Alexandria enged ebbe betekintőt. A javasolt hozzájárulás látogatónként két dollár.

Amerika nem dohányzik!

Ez valami olyan titokzatos kulturális propaganda eredménye lehet, mint annak idején a kínai verébirtási kampány, ami ugyan sikeres volt a verebeket illetően, de káros a rovarok szaporodására. Amerika nem dohányzik, viszont eszik - vagy inkább zabál.

Washington messze van

- Minél kevesebb kormány és kormányzás, annál jobb – mondják sokan Amerikában. Kentuckyban pedig még többen. Washington nagyon messze van innen, és a helyiek úgy gondolják, ez jól is van így. Ők itt sokkal jobban el tudják dönteni, mi legyen az iskolával és a kórházzal, hová kell csatorna és út.

Anyák egy Másik Országból

Egy maroknyi asszony összefogott az Egyesült Államokban, és megtanult blogot írni.

Egyre szegényebbek az afro-amerikaiak

Hiába a jogegyenlőség, az amerikai fehér és a fekete családok közötti vagyoni különbség jelentősen, közel ötszörösére nőtt az elmúlt három évtized során derül ki a Brandeis Egyetem felméréséből, melyet a The Guardian ismertet.

 

A bevándorlási kérdések megosztják az amerikai társadalmat

Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kapnak Amerikában a bevándorlás szabályozására vonatkozó politikai kérdések. A The New York Times adatai szerint a bevándorlókkal kapcsolatos nézetek megosztják az amerikai társadalmat: a fiatalok többsége támogatja, az idősebb korosztályok viszont ellenzik a külföldiek korlátozás nélküli beengedését az országba.

"Már nem a szex, a kábítószerek vagy a rockzene, hanem a bevándorlással kapcsolatos kérdések osztják meg leginkább az amerikai nemzedékeket" - írja a The New York Times.

A napilap emlékeztet rá, hogy Arizona állam minden korábbinál szigorúbb törvényeket hozott az illegális bevándorlás megfékezése és az országban jogszerűtlenül tartózkodó külföldiek kitoloncolása érdekében. A kemény fellépés megosztja az amerikai társadalmat: miközben a fiatalok hevesen tiltakoznak, a középkorúak és az idősebbek helyeslik a bevándorlás korlátozását. A 64 év felettiek 36 százaléka, a 45-64 évesek 41 százaléka szerint a jelenleginél kevesebb külföldit kellene az országba engedni, a 45 évnél fiatalabbak viszont mindössze negyede szigorítaná a bevándorlási szabályokat.

A napilap szerint a generációs különbségek hátterében a migrációs trendek alakulása áll. A második világháború utáni évtizedekben aránylag kevés bevándorló érkezett az Egyesült Államokba, ám a hatvanas évek óta újra jelentősen nőtt az országban letelepedő külföldiek száma. A mára középkorúvá érett nemzedék tagjai megszokták a viszonylag homogén társadalmat, ezért nem nézik jó szemmel az idegeneket. A fiatalok viszont természetesnek veszik a bevándorlók jelenlétét - írja a globusz.net.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.