A múzeum, ahol mindenki fekete

Páratlanul megnőtt az érdeklődés a feketék, az USA e mintegy 40 milliós közösségének kultúrája iránt. Amíg a washingtoni múzeum ki nem nyit, a közeli Alexandria enged ebbe betekintőt. A javasolt hozzájárulás látogatónként két dollár.

Amerika nem dohányzik!

Ez valami olyan titokzatos kulturális propaganda eredménye lehet, mint annak idején a kínai verébirtási kampány, ami ugyan sikeres volt a verebeket illetően, de káros a rovarok szaporodására. Amerika nem dohányzik, viszont eszik - vagy inkább zabál.

We, the People

Interaktív múzeum, ahol az alkotmánnyal ismerkedhetnek az Amerikai állampolgárok – ez a National Constitution Center. Bejárjuk a 18. századi Philadelphiát ábrázoló termet, majd megnézzük az alig húszperces előadást, amely egy narrátor (fekete és nő, szerintem ez sem véletlenül volt így), sok fotó- és videórészlet segítségével elmondja nekünk, mi Amerika és alkotmányának lényege.

Washington messze van

- Minél kevesebb kormány és kormányzás, annál jobb – mondják sokan Amerikában. Kentuckyban pedig még többen. Washington nagyon messze van innen, és a helyiek úgy gondolják, ez jól is van így. Ők itt sokkal jobban el tudják dönteni, mi legyen az iskolával és a kórházzal, hová kell csatorna és út.

Anyák egy Másik Országból

Egy maroknyi asszony összefogott az Egyesült Államokban, és megtanult blogot írni.

 

Egyre szegényebbek az afro-amerikaiak

Hiába a jogegyenlőség, az amerikai fehér és a fekete családok közötti vagyoni különbség jelentősen, közel ötszörösére nőtt az elmúlt három évtized során derül ki a Brandeis Egyetem felméréséből, melyet a The Guardian ismertet.

A Brandeis Egyetem által publikált kutatás szerint az amerikai fehér családok az ingatlanvagyont leszámítva is átlagosan százezer dollár vagyonnal rendelkeznek, az afro-amerikaiak viszont mindössze huszadával, mintegy ötezer dollárral - írja a brit liberális napilap. Az adatok önmagukban is meglepők, ám különösen elgondolkodtatók, ha számításba vesszük, hogy a nyolcvanas évek közepén még csak 11-szeres volt a különbség: három évtizede az átlagos fehér családok összvagyona huszonkét ezer dollárra rúgott, míg a feketék kétezer dollárnyi vagyonnal rendelkeztek.

A fehérek és a feketék anyagi státusza közötti különbségek részben a társadalmi tagozódásbeli aránytalanságokra vezethető vissza: a feketék között magasabb a szegényebbek aránya. A kutatásból azonban az is kiderül, hogy az azonos társadalmi osztályhoz tartozó fehérek és feketék között is jelentős a különbség. A felmérés készítői szerint ez az öröklött vagyonbeli eltérésnek tudható be: a fekete szülők kevesebbet hagynak hátra gyermekeikre, így azok még ha annyit keresnek is, mint a hasonló iskolázottságú és beosztású fehérek, akkor sem tudják ledolgozni a korábbi nemzedékek során kialakult különbségeket - írja a globusz.net.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.