Majd én főzök!

Három órával azután, hogy kézhez kapta a figurális artisztika tanfolyam elvégzéséről szóló oklevelét, abszolút magyar bajnoki címet szerzett, az első nemzetközi versenyén pedig rögtön világbajnok lett.

Tűzoltás folyik a felnőttképzésben

Nem túl hízelgő megállapításokat tett az Állami Számvevőszék a hazai felnőttképzési rendszer működéséről.

Válogatott jövedelmek

Álállások, számlagyárak, arculatátviteli kontraktusok, ösztöndíjak – a sportolók fizetése a legkülönfélébb csatornákon jut(ott) el a megfelelő zsebbe.

Fürdővezetés felsőfokon

Noha már majdnem négyszáz termál-, gyógy- és élményfürdő működik az országban, eddig nem volt se alapfokú, se felsőfokú fürdővezető-képzés.

Jótündérek vagy ingyenmunkások?

Bár az önkéntes munkáért nem jár ellenszolgáltatás, mégis lehet profitálni belőle.

 

Életkori diszkriminációs pert vesztett a BBC

A most 53 éves Miriam O’Reilly meg tudta győzni a munkaügyi döntőbíróságot, hogy kora miatt bocsátották el őt és három kolléganőjét a közszolgálati televízió népszerű Countryfile műsorából.

Ha korábbi sikerei színhelyére, a vidéki, mezőgazdasági, természetvédelmi témákat feldolgozó Countryfile programba aligha térhet vissza, a Londoni Központi Munkaügyi Bíróság ítélete alapján Miriam O’Reilly ismét megjelenhet a BBC adásaiban. Két évvel ezelőtt a műsorvezetőnőt és három, 44–45 éves munkatársnőjét hivatalosan azért távolították el, mert a programot új, a korábbinál lényegesen nézettebb időpontra, vasárnap délutánra tették át. A vidéki adások főszerkesztője, Andrew Thorman és a BBC One intendánsa, Jay Hunt állapította meg azokat a kritériumokat, melyek alapján az átfazonírozott műsor közreműködőit kiválasztották. O’Reilly megjelenésére egyébként már kiakolbólítása előtt tett megjegyzéseket a főnökség. Rávilágított például ráncaira és még a kíméletlen nagy képfelbontású HD-szabvány bevezetése előtt kendőzetlenül botox arckezelést javasolt.

A most közzétett döntést megelőzően novemberben közel két héten át hallgatta meg a bíróság az érintetteket. A BBC egyik döntő érve az életkori diszkrimináció vádjával szemben az volt, hogy az adás fő műsorvezetője, John Craven 68 éve ellenére megmaradt a képernyőn. A munkaügyi grémium mégis úgy vélekedett, hogy az új gárda kiválasztásában viszonylagos fiatalsága (a stáb 2008-ban 26–38 év közöttiekből állt) fontos szerepet játszott, míg O’Reillyt (előrehaladott) kora miatt nem vették figyelembe. Nem tartották bizonyítottnak, hogy „a Countryfile közönségének csak az ifjabb korosztály felelt volna meg. Az életkori megkülönböztetés különben sem megfelelő eszköz a cél elérésére. Nem áll arányban az élemedettebb korú műsorvezetők félreállítása azzal, hogy a menedzsment engedjen az esetleges fiatalabb nézők feltételezett előítéleteinek”. A bíróság ugyanakkor nem fogadta el, hogy Miriam O’Reilly neme szerepet játszott volna, illetve Thorman azzal „büntette” volna a műsorvezetőnőt a BBC feljelentéséért, hogy „közvetlen vagy közvetett formában” megakadályozta volna alkalmazását egyéb BBC-műsoroknál.

O’Reillykiesett jövedelméért hat számjegyű kártérítésben bíz hat, bár mintegy 150–250 ezer fontra becsült kompenzációjának nagy részét felemésztik az ügyvédi költségek. Ha a Countryfile-hoz aligha térhet is vissza, más BBC-műsorokban megjelenési lehetőséghez fog jutni. A végzés elhangzása után „boldognak és megkönnyebbültnek” nevezte magát. „Szavak nem tudták kifejezni, mit jelent számára, hogy képességeinek elismerését követően viszszakaphatja a karrierjét”.

Az elmúlt években több sikeres ötven éven felüli tévés személyiséget fosztottak meg a fellépés lehetőségétől, köztük hírolvasókat, illetve a 66 éves Arlene Phillips koreográfust, a Strictly Come Dancing táncverseny szórakoztató, bár nyers zsűritagját, akinek helyére a kvíz korábbi győztese, a harmincéves Alesha Dixon énekes és divatmodell került. Több, ötven évnél idősebb, noha kitűnő karban lévő tévés személyiséget ugyan hivatalosan nem bocsátottak el, de legfeljebb havi két alkalommal szerepelnek adásban.

A BBC tudomásul vette a panel lesújtó véleményét. A közszolgálati médium egyik szóvivője kijelentette, hogy „kész megbeszéléseket folytatni a műsorvezetőnővel a jövőbeni együttműködés lehetőségeiről”. O’Reilly ügyvédje, Camilla Palmer, aki maga is 57 éves, az ítélet nyilvánosságra hozatala után megjegyezte, hogy „az életkori diszkrimináció nemcsak a médiában, hanem számos más szakmában is óriási probléma”. A munkajogi specialista dicsérte O’Reilly bátorságát, amiért kiállt az igaza mellett. A brit tömegkommunikációs óriás bejelentette, hogy új szabályokat vezet be a képernyőn szereplő tehetségek kiválasztására, illetve tréningre íratja be a vezető szerkesztőket, mely segít nekik az életkorral kapcsolatos kérdések tapintatosabb kezelésében.

A főnökök nem csípik a ráncokat?
A főnökök nem csípik a ráncokat?
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.