Helyezkednek a berepülő menedzserek

A válság nem hozott azonnal aranykort az interim menedzserek számára. Lassan éledezik a kereslet, miközben a külföldön dolgozó magyar vezetők közül egyre többen jelentkeznek be a szolgáltatás nyújtóihoz.

A cég méretétől is függ a 13. havi fizetés

A tizenharmadik havi bérek országos átlagszínvonala 2009-ben 164 ezer forint volt, 2010-ben a 13.

Ahol megint repülhetnek a főnökök

Ismét gépre szállhatnak a vállalatvezetők, és már idén emelkedhetnek a bérek – legalábbis az autóiparban.

A szakmák várják a duális képzés bevezetését

Várhatóan 2012-ben bevezetik Magyarországon a duális szakképzést, ami új helyzetet teremt.

Hasra ütésből szakácstehetség

Bóka Péter szinte mindenféle ételt szeret enni, de még annál is elhivatottabban szeret főzni.

 

Majd én főzök!

Három órával azután, hogy kézhez kapta a figurális artisztika tanfolyam elvégzéséről szóló oklevelét, abszolút magyar bajnoki címet szerzett, az első nemzetközi versenyén pedig rögtön világbajnok lett. Szíjártó Balázs mesterszakács tudhat valamit.

– A hidegkonyhai artisztika tanfolyam első órája után azzal mentem haza, hogy ide többé nem jövök – meséli Szíjártó Balázs, a balatonfüredi Anna Grand Hotel séfje. – Húsz perc zöldségfarigcsálás után úgy begörcsöltek az ujjaim, hogy csillagokat láttam a fájdalomtól. Aztán mégis elmentem a második órára. Vonzott a dolog. Ahogy elsajátítottam a speciális technikát, már élvezni is tudtam a munkát.

Mindez három évvel ezelőtt történt. A most 36 éves Szíjártó Balázs akkor már túl volt a mesterszakács vizsgáján, és Balatonfüred egyik legelőkelőbb négycsillagos szállodájának az éttermében dolgozott séfhelyettesként. Akár elégedetten hátra is dőlhetett volna, ám elkapta a versenyzési láz.

– A kíváncsiság hajtott. Meg a megmérettetés vágya. Aztán az új szakmai kapcsolatok lehetősége. És persze azok a kreatív megoldások is izgattak, amiket egy-egy gasztronómiai versenyen el lehet lesni a sztárszakácsoktól.

A füredi mesterszakács gyerekkorában nem készült séfnek. A hasát ugyan mindig is szerette, de még kamaszkorában is ritka vendégnek számított a konyhában. Eredetileg mezőgazdasági gépésznek tanult, és csak az érettségi előtt vetődött fel benne, hogy merész pályamódosítással inkább a gasztronómia felé indulna el.

– Színtiszta racionális döntés volt, hogy beiratkoztam a szakácsiskolába – mondja. – A szüleimmel együtt úgy ítéltük meg, hogy a Balaton partján a vendéglátás mindig olyan szakma lesz, ami megélhetést nyújthat az embernek. Aztán menet közben beleszerettem a szakácsmesterségbe.

Szíjártó Balázs a kilencvenes évek második felében végigjárta a ranglétrát: dolgozott „mezei” étteremben, a közétkeztetésben, több balatoni csárdában, míg az ezredfordulón az akkor induló veszprémi Tapó fogadó séfje lett. Itt tanultameg, hogyan kell felépíteni egy konyhát, irányítani egy csapatot, kialakítani és variálni egy étlapot. Saját megfogalmazása szerint bedobták őt a mély vízbe, és kiderült róla, hogy tud úszni.

Az Anna Grand Hotelbe már nem ő jelentkezett, hanem hívták. Három éve helyettes séfként állt munkába, tavaly óta pedig ő a konyhafőnök.

– Minden munkahelyemen tanultam valami újat, itt például azt, hogy miként kell felépíteni a svédasztalos étkeztetést, milyen a külsőségekben is igazán exkluzív gasztronómia, illetve hogyan kell megszervezni több száz fős rendezvényeket – mondja. – Az idén már harmadik alkalommal én állítom össze az Anna-bál menüjét.

A hidegkonyhai artisztikába véletlenül csöppent bele. Eredetileg csak egy alapfokú tanfolyamot akart elvégezni, hogy egy előkelő étterem séfjeként tisztában legyen a különböző zöldségekből és gyümölcsökből (sütőtökből, jégcsapretekből, sárgarépából, dinnyéből, mangóból) készült szoborkompozíciók kifaragásának technikájával. Amint túljutott az első ujjgörcsökön, kiderült, hogy igazi őstehetségnek számít. Mestere, Tanács Attila, a tudta nélkül benevezte őt a 2009-es Farsang Kupára, ahol az a furcsa szituáció állt elő, hogy a tanfolyami vizsgamunkája egyúttal a versenyfeladata is lett. Így történhetett meg, hogy délután háromkor a tanárától kézhez kapta a tanfolyam sikeres elvégzését igazoló oklevelet, majd három órával később ugyanazzal a kompozícióval a zsűri döntése alapján abszolút magyar bajnoki címet szerzett a hidegkonyhai artisztika kategóriában.

Az elmúlt évben négy hazai viadalon is megmérette magát, mindegyikről aranyérmet vitt haza. A kreációiról készült képgaléria megtekinthető a séf saját honlapján, amely a hangzatos „Majd én főzök” webcímen érhető el.

A sikerszéria tavaly ősszel Luxemburgban folytatódott, ahol Szíjártó Balázs – élete első nemzetközi viadalán – világbajnoki címet szerzett hidegkonyhai kategóriában. Mint mondta, ezúttal azért nem a zöldségszobrászatot választotta, mert arra sokkal hosszabb felkészülési időre lett volna szüksége.

– Így is négynapi munkába telt, amíg elkészítettem a nyolcszemélyes szárnyas dísztálamat – mondja. – A versenyeken az ízek harmóniája valójában másodlagos, a sikerhez kreativitásra, változatos forma- és színvilágra, exkluzív kiegészítőkre és egyéni megvilágításra van szükség.

A világbajnoki címnek persze érzékelhető következményei lettek. A sikeres szereplés óta Szíjártó Balázs bemutatókra, élménybeszámolókra jár, de meginvitálták egy nürnbergi meghívásos versenyre is. Szabadidejében pedig már most a 2012-es erfurti szakácsolimpiára készül. A riválisainak kellemetlen hír, hogy nemrég belekezdett a zsírszobrászat és a tésztaszobrászat rejtelmeinek tanulmányozásába.

A PROFI Húsz perc zöldségfarigcsálás után úgy begörcsöltek az ujjaim, hogy csillagokat láttam a fájdalomtól. Aztán mégis elmentem a második órára.

A szakácsvilágbajnok „edzés” közben, hétköznap
A szakácsvilágbajnok „edzés” közben, hétköznap
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.