Tanárok a csúcson

A fiatalok zöme nincs tisztában azzal, hogy a tanári pályán is számos karrierút közül választhatnak, pedig nyitva áll előttük a nemzetközi porond, sikeresek lehetnek vállalkozóként, és azok is megtalálhatják a számításukat, akik vezetői ambíciókat dédelgetnek.

Van élet a szakmunkásképzés után

A nyelvtanulás, a külföldi tapasztalatszerzés és az élethosszig tartó tanulásnem csak az egyetemi és főiskolai képzésben részt vevők számára érhető el.

A friss diplomások nem vállalkoznak

Saját vállalkozást nagyon kevesen, a 2007–2009-ben végzett diplomásoknak mindössze egy százaléka indított, több mint 80 százalékuk teljes munkaidős alkalmazottként dolgozik –állapította meg a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) diplomás pályakövetési rendszerének friss felmérése.

Helyezkednek a berepülő menedzserek

A válság nem hozott azonnal aranykort az interim menedzserek számára. Lassan éledezik a kereslet, miközben a külföldön dolgozó magyar vezetők közül egyre többen jelentkeznek be a szolgáltatás nyújtóihoz.

Ahol megint repülhetnek a főnökök

Ismét gépre szállhatnak a vállalatvezetők, és már idén emelkedhetnek a bérek – legalábbis az autóiparban.

 

A cég méretétől is függ a 13. havi fizetés

A tizenharmadik havi bérek országos átlagszínvonala 2009-ben 164 ezer forint volt, 2010-ben a 13. havi bérszínvonal meghaladta a 202 ezer forintot.

Az év végén kifizetésre kerülő jutalmak mértéke is emelkedett az előző évhez képest –igaz, nem ilyen látványos mértékben, de a tavalyi 187 ezer forintos átlaghoz képest az idei províziók országos átlaga meghaladja a 199 ezer forintot. A Workania internetes állásportál által működtetett fi zetesek.hu kutatói jutottak a meglepő eredményekre, mely szerint a tizenharmadik havi bérek és az év végi jutalmak is emelkedtek.

A legélesebb különbségek a pozíció szintek szerinti bontásában mutatkoztak: az a segédmunkás, aki egyáltalán kap 13. havi munkabért, átlagosan 80 ezer forintra számíthat, miközben a felső vezetők 670 ezer forintot kaptak. Az adminisztratív dolgozók is mélyen az országos átlag alatt kapnak, az ő átlagos 13. havi bérük 141 ezer forint. A műszaki terület szakképzett alkalmazottjai már elégedettebbek lehetnek a 217 ezer forintos átlaggal. Középvezetői beosztásban Magyarországon tavaly 335 ezer forintra lehetett számítani 13. havi átlagos jövedelemként.

Hasonló arányokat mutat az év végi jutalmak összehasonlítása is: a magyarországi felső vezetők átlagosan 649 ezer forintot kaptak. A Workania szakemberei megállapították, hogy a jutalmak átlagos mértéke az alkalmazotti létszám növekedésével egyenes arányban növekszik.

A tíz munkavállaló alatti mikrovállalkozások esetében a 157 ezer forintos 13. havi átlagbér nem éri el az országos átlagot, ehhez képest az ezer fő feletti dolgozói létszámú nagyvállalatok munkavállalói akár 233 ezer forintra is számíthattak. A közép- és kisvállalkozások dolgozóinak 13. havi munkabére sem éri el a 202 ezer forintos országos átlagot: a legalább 50 fő feletti munkahelyeken lehet csak többet kapni 13. havi járandóságként, ez tavaly 213 ezer forint volt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.