Dióhéjban

.

Dióhéjban

.

Fogadj örökbe egy iskolát!

Országos kezdeményezést indított el a közelmúltban a Kürt Zrt.

Valós problémákon segít a CIB

A Zeneakadémia 2007-ben indított népzenei tanszékének támogatása a CIB-csoport társadalmi szerepvállalási gyakorlatának egyik kiemelt kulturális programja volt az elmúlt három évben.

„Tégy magadért” akció, az élelmiszerbank és a Syngenta Adománylavinája

A Syngenta és a Magyar Élelmiszerbank idén harmadik alkalommal rendezi közös jótékonysági programját, az Adománylavinát.

 

Nem véletlen szerencse: tudatos stratégia

Romák egyetemi szintű képzését, illetve az ép és sérült gyermekek együtt játszását segíti a Szerencsejáték Zrt. Ám ez csupán kettő az éves szinten támogatott 300 programból.

A Szerencsejáték Zrt. a roma fiatalok egyetemi szintű képzését támogatja – derül ki egy a szerkesztőségbe jutott közleményből. Egy másik pedig arról szól, hogy az ép és sérült gyermekek együtt játszását segíti elő az ország legnagyobb játékszervező társasága. A további kutakodásból kiderült, hogy ez csupán kettő az éves szinten támogatott 300 projektből.

Hatalmas összegek

A Szerencsejáték Zrt.-nél egy belső szabályzat határozza meg, hogy milyen célokra fordítja a társadalmi felelősségvállalás keretén belül a rendelkezésre álló összegeket – ismerteti Feldmájer Sándor szponzorációs igazgató. A belső szabályzatnak a neve: Támogatási és szponzorálási irányelv. Ennek a szabályzatnak megfelelően döntenek a társaságnál minden egyes beérkező kérelemről. Az előírások szerint a támogatandó főbb területek az egészségügy, sport, kultúra, oktatás, az egyéb kategóriába sorolva a civil kezdeményezések, egyesületek, társadalmi szervezetek tartoznak. Ám minden egyes esetben be kell érkeznie egy pályázatnak, azt elbírálják és annak alapján derül ki, hogy támogatják-e, és mekkora összeggel.

Feldmájer Sándor tájékoztatása szerint minden évben a társaság bevétele alapján döntik el, mekkora összeget fordítanak társadalmi felelősségvállalási célok támogatására. A 2010-es évben 500-600 millió forint körül alakul a kiosztandó összeg, vagyis hatalmas összegről van szó.

Hetes a szerencsés szám

Az ép és sérült gyermekek együtt játszását segítő Korai Fejlesztő Központot immár hét éve támogatja a Szerencsejáték Zrt. Nem magát a központot, hanem minden évben a központ által kidolgozott pályázatokat tartják a Szerencsejáték Zrt.-nél támogatásra érdemesnek. Így a döntés alapvetően nemcsak az alapítványnak szól, hanem a pályázatban leírt projekteknek. A központ projektjeivel a mai egészségügyi ellátórendszer által le nem fedett területen is pótolja a hiányosságokat. A központ Budapesten, a Bártfai úti székhelyén egy korszerű játszóteret építtetett több cég és magánszemély adományából, ahol az ép és sérült gyermekek együtt tudnak játszani.

A Szerencsejáték Zrt. a tavaly ősszel átadott játszótér megépítéséhez hárommillió forintot adott, a hét év alatt öszszesen 24 millió forinttal támogatták az alapítványt. Feldmájer Sándor elmondása szerint, ha a központnak még lesz olyan pályázata, amelyik megfelel a társaság elképzeléseinek, akkor nagy valószínűséggel továbbra is patronálják a programot.

Esély mindenkinek

Egy másik érdekes, a romák egyetemi képzését támogató Romaversitas projektet is minden évben értékeli a Szerencsejáték Zrt., és akkor dönti el, hogy érdemes-e az egyes pályázatokat továbbra is segíteni, vagy vannak olyan koncepciók, amelyek jobban rászorulnak a mentorálásra. Vagyis Feldmájer Sándor szerint senkivel sem kötnek hosszú távú támogatási megállapodásokat, hanem évente értékelik a hozzájuk beérkező kérelmeket. Így mindenki esélyt kap megvalósítani elképzelését.

A Romaversitast 16 millió forinttal támogatta a Szerencsejáték Zrt. A programban a cigány fiatalok értelmiségivé válását segítik immár tizenhárom éve. Matematikus, fizikus, történész, pszichológus, szociológus tanárok és professzorok segítik a szabadegyetemi hétvégékre érkező diákokat, akik csak sikeres felvételi után és szigorúan jó tanulmányi eredménnyel juthatnak be, illetve maradhatnak a Romaversitas programban. A diákok ösztöndíjat kapnak, segítik a nyelvtanulásukat, témavezetőt választhatnak a tudományos munkájukhoz. A kisebbségek helyzetéről világos helyzetfelmérést is kapnak. Ezt azért kell megismerniük, hogy ezzel oldják a kisebbrendűségi érzéseket, olykor a túlkompenzálást, és sikerüljön megtalálni és megőrizni identitásukat.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.