100 év – száz dokumentumfilm a XX. századról - 1900

A XX. századot kronológiai sorrendben bemutató dokumentumfilm-sorozat az 1900-ban készített képsorokkal kezdődik. A Népszabadság Online részleteket közöl a filmekből. Videó

1913: tánc a vulkán tetején

A XX. századot kronológiai sorrendben bemutató dokumentumfilm-sorozat az 1900-ban készített képsorokkal kezdődik. 1913-ban járunk. A németek pompás díszmeneteket rendeznek Vilmos császár tiszteletére. Videó

1929: részvénymilliók a porban

Alábbhagy a tánc, kidőlnek a sorból a bankárok, sokan minden megtakarított pénzüket elvesztik.

1930: Indiába sóért mezítláb megy...

India, de akarata ellenére Pakisztán atyja is az egyik legnagyobb XX.

1932: Hitler veszít, de mégis nyer

Hitler és a náci párt sok szavazót elveszít az 1932-es novemberi választásokon, de a gyűlöletre épített kampány meghozza gyümölcsét. A weimari köztársaság végóráival foglalkozik a XX. századot bemutató dokumentumfilmek újabb epizódja.

 

1922: Tutanhamon síremléke és átka

Miközben föllelik az Ómagyar Mária Siralmat, Egyiptomban megkezdődik az addig ismert egyik legnagyobb ásatás. A XX. századot bemutató dokumentumfilm 1922-es epizódja a Tutanhamon-kincsekkel kapcsolatos szenzációval foglalkozik.

A Belgiumi Loewen egyetemi könyvtárában fölfedezik egy 12. századi latin nyelvű hártyakódexben egy 37 soros, 132 magyar szóból álló verset. Az Ómagyar Mária Siralom igazi tudományos szenzáció. A kódexet ma, benne a legrégibb magyar verssel a Széchenyi Könyvtár őrzi.

A nemzetközi közvélemény figyelme ezzel együtt sem a háború utáni Magyarországra, hanem az egyiptomi Királyok Völgyére irányul. 1922. november 6-án feltárnak egy ismeretlen sírkamrát. Tutanhamon fáraó temetkezési kamráját találta meg az angol kutató. Mindenütt csillogó kincsek, fénylő arany.

Igazi világszenzáció. Tele arannyal és maszkokkal. Howard Carter egycsapásra híres lesz. Egy milliomos pénzeli az ásatásokat.

A gyermekkirály, Tutanhamon sírjának több ezer darabját szét kell válogatni, s ki kell hordani a szabadba. Turistazarándokhely lesz az ásatások színhelye.

A szarkofág felnyitása van már hátra. Egy felirat arra figyelmeztet, aki a halott nyugalmát megsérti, megbűnhődik. Egy kobra Carter házában megöli a kanárimadarat. Az emberek ezt rossz előjelnek gondolják. Hat héttel a szarkofág felnyitása után a szponzor megbetegszik, és meghal. Carter sok munkatársa szintén korán meghal, ez dagasztja a legendát. Ma már tudjuk, hogy ennek élettani okai is vannak. A belélegzett mikrobák legalább olyan veszélyesek, mint az átkok.

Kairó akadályozza a britek munkáját. Az egyiptomi kormány kitiltja Cartert, s kimondja, a kincs nem a gyarmatosítóké. Csak egy év múlva térhet vissza, amikor kinyithatja a 19 évesen bebalzsamozott fáraó koporsóját.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.