Gandhi nevével és szellemében

Gimnáziumunk Ifjúság - Iskola - Gazdaság projektjének legizgalmasabb szakasza a cserekapcsolat, ezen belül is utazás Németországba, Isnybe (Baden-Württemberg), illetve a német diákcsoport látogatása Gyönkön.

Gandhi tárgyai visszakerülnek Indiába, de nem felhőtlen az öröm

Az újdelhi kormány jogi úton igyekezett megakadályozni, hogy a minap gazdára találjanak Mohandász (Mahatma) Gandhi személyes tárgyai az Antiquorum Auctioneers manhattani árverésén.

1903: a Wright-testvérek diadalos három és fél másodperce

A XX.

1906: San Francisco pusztulása

.

Szarajevó - 1914

.

 

1930: Indiába sóért mezítláb megy...

India, de akarata ellenére Pakisztán atyja is az egyik legnagyobb XX. századi békeharcos. A történelmi dokumentumfilmek újabb epizódja Mahatma Gandhi életútját követi.

Vér nélküli gyorsborotváló verseny Pesten, megbukik az operacsillag, 150 ezer munkás tüntet szeptemberben, a rendőrök a tömegbe lőnek. Modern hír, hogy ellopják Kiss Ferenc Lancia-ját a Király Színház elől.

Gandhi a brit koronától akarja elszakítani Indiát. A sómonopólium a gyarmati elnyomás jelképe; ezt akarja megtörni. A Sómenet résztvevői írásba adják, hogy nem folyamodnak erőszakhoz - mondja az utolsó túlélő.

Kilencvenezren követik a tengerpartra. A britek ezt provokációnak tartják. A katonák mégsem bántják Gandhit. Pedig egy marék sóval a kezében mondta: a briteknek távozniuk kell. A börtönből üzeni honfitársainak, ne adják fel a harcot. Az angolokban föl sem merül, hogy valaha elhagyják Indiát.

1930 júniusa: menet egy sóbányához. Helyi katonák brit parancsra verik Gandhi követőit. Halottak is vannak. A bántalmazottak szó nélkül tűrik. Ez Gandhi filozófiája.

Hatvanezer sógyűjtőt tartóztatnak le. Az ellenállás kiszélesedik, a katonák tanácstalanok. Nem tudják, mit tegyenek a békés tömeggel. Végül kiengedik Gandhit a börtönből. Meghívják Londonba India jövőjéről tárgyalni. De a tárgyalások megfeneklenek. "Isten azt akarja, hogy még türelmesebbek legyünk" - idézi nagyapja szavait a Gandhi-unoka. Azt kéri híveitől, hogy saját szövésű ruhákban járjanak. India-szerte elégetik az angol gyártmányú ruhákat.

"Kedves barátom, ön az egyetlen ember, aki meg tud akadályozni egy olyan háborút - írja 1939-ben keltezett levelében -, amelyben az emberek barbárokká válhatnak." A címzett Adolf Hitler volt... Anglia megtámadásakor kiáll az anyaroszág mellett. A függetlenség kikiáltásához meg kell várni a háború végét.

India 1947-ben nyeri el az önállóságot. Véres polgárháborút hoz a függetlenség. Pakisztán muzulmán állam lesz, India hindu. Gandhi ezt kudarcként éli meg. Végig kell néznie az éhezést és a menekülő tömegeket. Éhségsztrájkba kezd az erőszak ellen. A gyilkolásnak véget tud vetni, de az ország kettészakadását nem tudja megakadályozni. Fanatikus hinduk törnek rá, gyilkosság áldozata lesz. Három golyóval végez vele a merénylő: Nathuram Godse.

Az erőszakmentesség világnapja

A Mahatma szanszkrit szó. Azt jelenti: nagy lélek. Az ENSZ közgyűlése október 2-át, Gandhi születésnapját 2007-ben az erőszakmentesség világnapjává nyilvánította.

Gandhi mondja

"A gyengék soha nem bocsátanak meg. A megbocsájtás az erősek erénye."

"A gyáva ember képtelen a szeretet kimutatására, az a bátrak kiváltsága."

"Bármikor, amikor csüggedni kezdek, arra gondolok, hogy a történelemben az igazság és a szeretet mindig győzedelmeskedett. Voltak zsarnokok, gyilkosok, és volt idő, amikor legyőzhetetlennek tűntek, de végül mindig elbuktak - gondolj csak bele: mindig."

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.