1906: San Francisco pusztulása

.

Szarajevó - 1914

.

1923: Hitler befuccsolt sörpuccsa

Adolf Hitler első hatalomátvételi kísérletének hátterét ismerhetjük meg a történelmi dokumentumfilmeket kronológiai sorrendben bemutató újabb epizódból.

1923: Hitler befuccsolt sörpuccsa

.

1930: Indiába sóért mezítláb megy...

India, de akarata ellenére Pakisztán atyja is az egyik legnagyobb XX.

 

1932: Hitler veszít, de mégis nyer

Hitler és a náci párt sok szavazót elveszít az 1932-es novemberi választásokon, de a gyűlöletre épített modern kampány meghozza gyümölcsét. A weimari köztársaság végóráival foglalkozik a XX. századot kronológiai sorrendben bemutató dokumentumfilmek újabb epizódja.

Agrártüntetések Magyarországon, halottakkal. A bécsi gyors alatt felrobban a biatorbágyi viadukt. A merénylettel a magányos elkövetőt, Matuska Szilvesztert gyanúsítják. Bevezetik a rögtönítélő bíráskodást, üldözni kezdik a kommunistákat. Sallay Imrét és Fürst Sándor halálra ítéli a statáriális bíróság. Lemond Károlyi Gyula miniszterelnök, a kormányzó Gömbös Gyulát nevezi ki. Németh László elindítja a Tanút, József Attila kiadja Külvárosi éj című kötetét, megjelenik Móricz Rokonok és Tamási Áron Ábel a rengetegben című regénye.

'32 tavaszán az erősödő Hitler szeretné leváltani Hindenburgot, a német köztársasági elnököt. Ellenlábasa, Ernst Thälmann 'szovjet' Németországot szeretne. Hitler előlép a barbár jelszavakkal a modern választási kampányban. Repülővel járja az országot, ő a road-show atyja. A gyűlölettel operál. A bolsevizmustól "védi" Németországot - akár a sírig is. Felemelkedése szorosan kapcsolódik a társadalmi hanyatlástól való félelemhez.

A kommunisták is sokat erősödnek. A nácikkal együtt egyre inkább szorongatják a halódó weimari köztársaságot. Az uralkodó elit elveszíti a bajba jutott tömegek bizalmát.

A pártok félkatonai szervezeteket tartanak fönn. A nácik és a kommunisták összecsapásai mind gyakoribbak. Botokkal és kerítéslécekkel esnek egymásnak. A választási kampányból polgárháború lesz.

A közrend felborul. Hitler párthadserege, az SA (Sturmabteilung, rohamosztag) félmillió tagot számlál. A porosz kormány betiltja, de már késő. Úgy játsszák ki a tilalmat, hogy fehérben vonulnak föl. Hindenburg felfüggeszti a tilalmat: a barna terror egyre erősödik. Hitler hipnotikus erővel hat az elkeseredett emberekre.

Az NSDAP pénzügyi gondokkal küzd. Mégis nő a tagsága. Ennek az is oka lehet, hogy a kommunisták a tanácsköztársaság hamis ábrándját erőltetik. Hindenburg és Pappen talpon marad, de tovább gyöngül pozíciójuk.

A novemberi választásokon az NSDAP több mint kétmillió szavazatot veszít. A hatalmat ekkor még nem tudja megkaparintani. "Elnyomhatnak minket, meg is ölhetnek - mondja a hadonászó Hitler egy beszédben -, de kapitulálni akkor sem fogunk!"

Soha többé nem kell magát megmérettetnie szabad választásokon.

 

 

 

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.