Iráni játszma a Kremlben

- Nézeteink nagyon közel kerültek egymáshoz - mondotta az orosz államfő, miután hosszasan tárgyalt a legégetőbb mai nemzetközi problémáról, Irán kérdéséről a német kancellárral. Washingtonban és Londonban ezt megkönnyebbüléssel fogadták.

Merkel új korszakot nyitna az Európai Unió történetében

Angela Merkel német kancellár az Európai Unió jogosultságát új elemekkel akarja kiegészíteni. A kormányfő ezt a német alsóházban (Bundestag) elhangzott kormánynyilatkozatában jelezte.

Németország: megkönnyebbüléssel fogadták a "brémai tálib" szabadon bocsátását

Megkönnyebbüléssel vették tudomásul a német hatóságok pénteken a sajtóban "brémai tálibnak" titulált, török állampolgárságú, de letartóztatásáig Németországban élő Murat Kurnaz szabadon bocsátását a hírhedt guantanámói fogolytáborból.

1913: tánc a vulkán tetején

A XX. századot kronológiai sorrendben bemutató dokumentumfilm-sorozat az 1900-ban készített képsorokkal kezdődik. 1913-ban járunk. A németek pompás díszmeneteket rendeznek Vilmos császár tiszteletére. Videó

1922: Tutanhamon síremléke és átka

Miközben föllelik az Ómagyar Mária Siralmat, Egyiptomban megkezdődik az addig ismert egyik legnagyobb ásatás.

 

1918: Le a fényeket, elő a késeket! - Videó

A XX. századot kronológiai sorrendben bemutató dokumentumfilm-sorozatban 1918-ban járunk. A háborúval szétszaggatott Európának nem elég a kilencmillió áldozat. Forradalmi hullám söpör végig a földrészen. Vilmos császár elmenekül, s elszabadul a pokol a vesztes Németországban.

Felbomlik az Osztrák-Magyar Monarchia, Cattaroban kivégzik a zendülő matrózokat. Statárium, cipőjegy, a spanyolnátha-járvány (melynek Kafka Margit írónő is áldozata) eléri hazánkat is. Október 31-én Pesten győz az őszirózsás forradalom, négy katona megöli Tisza Istvánt. Miközben novemberben kikiáltják a köztársaságot, szerbek szállják meg a Délvidéket, cseh csapatok állomásoznak a Felvidéken. A cenzúrázott újságok azt írják: mindenfelől ránk rontanak. Trianon felé menetel a magyar elit.

Kilencmillió áldozat a háborúban. Fogyóeszköz-emberek, mondják róluk. Oda a négy évvel azelőtti eufória. Halál és kiégett tankok mindenütt. Hindenburg és Ludendorff fegyverszünetet kér, a német tengerészet a folytatás mellett dönt. Zendülés, forradalom Kielben.

November 9-én a forradalom eléri Berlint. Munkások, matrózok, katonák: általános sztrájk. Mondjon le a császár! A Brandenburgi kapun vörös zászló leng.

A császár Belgiumba fut. De már csak szóban "támad". Vilmos hű csapataival Berlinbe készül - a kormány közben kihirdeti lemondását. Senki se bánja, hogy leléptetik. A szociáldemokrata Friedrich Ebert lép színre. Demokráciát akar, a császárral! Karl Liebnecht meg tanács-diktatúrát, orosz mintára. A forradalom első áldozatai a császárhű tisztek közül kerülnek ki. Le a fényeket, elő a késeket!, ez a jelszó.

Vilmos száműzetésbe vonul. Hollandiában húzza meg magát. Ezt a konzervatív németek tisztességtelen tartják.
Kiszélesedik a polgárháború. November 9-e után az SPD-kormány a kommunisták miatti félelmében szélsőjobboldali szabadcsapatokat hív segítségül! Ezrek esnek áldozatul. A későbbi évtizedek igazolják majd, hová vezetett mindez.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.