Merkel új korszakot nyitna az Európai Unió történetében

Angela Merkel német kancellár az Európai Unió jogosultságát új elemekkel akarja kiegészíteni. A kormányfő ezt a német alsóházban (Bundestag) elhangzott kormánynyilatkozatában jelezte.

Németország 2007 első felében látja majd el az Európai Unió elnöki teendőit, utána Finnország következik. Sokan a kereszténydemokrata Merkel vezette Németországtól várják, hogy valamilyen megoldást talál az egyelőre "jegelt" európai alkotmány megmentésére. Merkel csütörtökön védelmébe vette az európai alkotmányt, amely Franciaországban és Hollandiában megbukott.

Merkel német kilátásba helyezte Románia és Bulgária teljes jogú EU-tagságát, de időpontot nem közölt, és azt is hangsúlyozta, hogy a feltételeket a tagság várományosainak teljesíteniük kell.

Merkel arra számít, hogy a Európai Bizottság legközelebbi állásfoglalásában a hiányosságok felszámolására szólítja majd fel Romániát és Bulgáriát.

Matthias Wissmann, a Bundestag Európa-ügyi bizottságának elnöke az ülés előtt "kritikus kérdésekről" tett említést a román és a bolgár belépés kapcsán. Mint fogalmazott, "jönniük kell, de politikai engedmény nélkül".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.