Németország: megkönnyebbüléssel fogadták a "brémai tálib" szabadon bocsátását

Megkönnyebbüléssel vették tudomásul a német hatóságok pénteken a sajtóban "brémai tálibnak" titulált, török állampolgárságú, de letartóztatásáig Németországban élő Murat Kurnaz szabadon bocsátását a hírhedt guantanámói fogolytáborból.

Az amerikai védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy átadták a német hatóságoknak Kurnazt, akit több mint négy évig tartottak fogva a Kuba szigetén terroristagyanús személyek őrzésére létesített amerikai fogolytáborban.  A 24 éves férfit a délnyugat-németországi Ramsteinben működő amerikai légitámaszponton adták át a német hatóságoknak.

A török állampolgárságú Kurnazt a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekményeket követően Pakisztánban vették őrizetbe az amerikai fegyveres erők, majd terrorista tevékenységgel gyanúsított személyként a guantánamói fogolytáborba szállították.

A szabadon bocsátást követően azonban a jogi procedúra egyáltalán nem ér véget, megfigyelők ugyanis Kurnaz ügyében hosszú bírósági tárgyalásokra számítanak. Noha az első hivatalos német nyilatkozatok megkönnyebbülést sugalltak, egyáltalán nem biztos, hogy a német állam "tisztán" kerül ki az ügyből. Erre utalt internetes kiadásában a Der Spiegel című hamburgi hetilap, idézve a német hírszerzés egyik korábbi jelentéséből azt a megállapítást: Kurnaz egyetlen bűne az volt, hogy "rossz időben, rossz helyen tartózkodott."

Erre célzott Kurnaz amerikai védőügyvédje is. Szerinte az amerikai és a német hírszerzés 2002-ben arra a következtetésre jutott, hogy a férfi nem állt kapcsolatban sem az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal, sem a hatalmuktól megfosztott afganisztáni fanatikus tálibokkal, sem más terrorista csoportokkal. Ugyanezt hangoztatta németországi ügyvédje is, aki hamarosan a nyilvánosság elé áll, de már előzetesen sejteni engedte, hogy vádat kívánnak emelni az állam ellen. Az ügyvéd a korábbi Schröder-kormányt vádolta, hogy nem tett meg mindent Kurnaz szabadon bocsátása érdekében, sőt "cinkosi szerepet" töltött be az ügyben. Erre utalnak egyes sajtójelentések is, amelyek szerint a német kormányzat korábban "kettős játékot" játszott, mert miközben maga is hangosan szidta a guantanámói fogolytábort, s annak bezárását követelte, közreműködött Kurnaz fogva tartásában.

A német hatóságok is fontolgatják, hogy vádat emelnek a "brémai tálib" ellen, azt a korábbi gyanút " melegítve fel", hogy Kurnaz egy terrorista szervezettel állt kapcsolatban. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.