Zsebcirkálók a szobában

A testesebb és garantáltan magyar "származású" ebek után következzenek a zsebcirkálók. Akik méretben nem, népszerűségben azonban bármikor fölveszik a versenyt Szokolyai Imposztor Zénóékkal, azaz a komondorokkal, pulikkal vagy kuvaszokkal. Videó

Piac-kutató: Ingyensajt, biohal, gumipálma

Furcsa, színes buzogányra emlékeztet a hatalmas külvárosi piac, a bécsi Brunnenmarkt. Helyileg és kínálatukban is élesen elkülönülnek egymástól a szigorú arcú osztrák termelők és a nagybani piacosok, akiknek a többsége vidáman kurjongató török vagy még keletebbi bevándorló. Piac-kutató ráadás videóval

Snétberger Ferenc: 'Ismerem a rasszizmust'

Snétberger hangszeréből ma már a világ bármilyen muzsikája kiszökik, a dzsessz is. Azt mondja, ezt a műfajt életben kell tartani, mert ha a dzsessz meghal, akkor a szabadság is meghal. Márpedig a szabadság nem halhat meg, még akkor sem, ha manapság rendszeresen rátámad valami ostoba, vak indulat.

1914: a szarajevói merénylet

A XX. századot kronológiai sorrendben bemutató dokumentumfilm-sorozatban 1914-ben járunk. A szerbek nemzeti ünnepén sok ezer ember összesereglik Szarajevóban. Köztük van Gavrilo Prinzip is. Videó

Szarajevó - 1914

.

 

1901: Viktória halála - a boldog békeidők vége

A XX. századot kronológiai sorrendben bemutató dokumentumfilm-sorozat az 1900-ban készített képsorokkal kezdődik. A Népszabadság Online részleteket közöl a filmekből. 1901-ben járunk.

Nyolcvankét éves korában meghal Viktória királynő. Hatvanhárom éven át uralkodott Nagy-Britannia és az angol világbirodalom fölött. A trieszti hajógyárban vízre bocsátják az Árpád csatahajót, építése 17 és fél millió koronába került. Budapesten 12 ezer munkanélküli tüntet Munkát, kenyeret! jelszóval, Eötvös Loránd fizikaprofesszor megkezdi a gravitáció mérését torziós ingájával, a Szabadelvű Párt elsöprő győzelmet arat a képviselőválasztáson. 1901. január 19-én megalakul a Magyar Labdarúgó Szövetség, a Tattersalon automobil-kiállítást rendeznek.

Amy Sears 107 évesen (!) idézi föl emlékeit Viktória 1901. február 1-jei temetéséről. Ott volt Edward király és unokája, II. Vilmos német császár. Habsburg Ottó szerint Viktória halála a súlyponteltolódást jelentette, és megkezdődött Európában a széthúzás.

Miközben az uralkodók udvariassági látogatásokon vesznek részt, Európa köznépe forrong. A szentpétervári Véres vasárnapon II. Miklós cár lemészároltatja alattvalóit (felesége „természetesen” Viktória unokája).

A trónörökös vérbaja államtitok. A Hofburgban az öregedő Ferenc József császár a többnemzetiségű monarchia nemzeti gondjait nem látja át, őslelet – mondják róla a filmben – a csírázó nacionalizmusok idején. A fáradt császár szeretőjénél talál vigaszt.

Berlinben tündököl Poroszország, Vilmost a hajók különösen vonzzák. Ez ingerli Angliát. Németország feldühíti Franciaországot gyarmati igényeivel. A királynő halála után a családi viszálykodás a búr háborúban ölt testet. Sok a német önkéntes Dél-Afrikában.

Vilmos ráveszi az orosz cárt a Japán elleni háborúra, ez balul üt ki. Viktória halálával megszűnt a régi békerendszer, a királyi családi befolyásnak leáldozott, a nagy európai monarchiák korhadni kezdenek a cölöpök.

A bukás következménye lesz a két nagy világháború, és több millió halott.

A következő film 1903-ban játszódik, amikor a Wright testvérek a levegőbe emelkedtek.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Viktória királynő temetése
Viktória királynő temetése
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.