1914: a szarajevói merénylet

A XX. századot kronológiai sorrendben bemutató dokumentumfilm-sorozatban 1914-ben járunk. A szerbek nemzeti ünnepén sok ezer ember összesereglik Szarajevóban. Köztük van Gavrilo Prinzip is.

1914. június 28., vasárnap délelőtt, tíz óra ötven. Gavrilo Prinzip lelövi Ferenc Ferdinánd osztrák trónörököst és feleségét, Zsófia hercegnőt. A nagy lapok az ünnepi látogatás miatt több tudósítót is küldtek Szarajevóba, délután már rendkívüli kiadások jelennek meg Budapesten. A fotók csak július 2-án érnek Bécsbe és Magyarországra. Általános a megdöbbenés, de a focimeccsek azért nem maradnak el.

- Ferenc József tudta, hogy kritikus a helyzet - mondja Habsburg Ottó -, meg volt róla győződve, hogy a világkonfliktus uralkodói pályája végét jelentené.

A trónörökösnek a Balkánra utazni veszélyes és végzetes volt. De mennie kellett, mert nem rettenhetett vissza.

A merénylők hatan vannak. Először egy kézigránáttal próbálkoznak, sikertelenül. 10.45-kor a trónörökös elhagyja a tanácsházát, s parancsba adja a sofőrnek, hogy a tervezett helyett más útvonalon haladjanak. Gavrilo Prinzip egy kávéház előtt áll, tanácstalan. Egyszer csak váratlanul megáll előtte az autó. A diák lő, kitör a pánik. Az európai világrend omlott össze pár másodperc leforgása alatt.

"Fegyverbe!, Hurrá, háború!", hangzik a harcias felkiáltás Németországból. Ferenc József császár pedig július 30-án aláírja a hadüzenetet. "Mindent megfontoltam, mindent meggondoltam", mondja, s e szavak a vesztét is jelentik egyben.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A háború "vidám" masírozással kezdődik. Az államok boldog katonáskodásra szólítanak, de gyorsan kiderül, hogy a háborúban a képregényekkel ellentétben agyonlövik az embert.

Gavrilo Prinzip a theresienstadti börtönben tölti napjait, amikor a hadtestek egymásnak esnek. Meg van arról győződve, hogy igazságos ügyet szolgált. Nem tudta, mert nem tudhatta, hogy lövései nyomán 9 millió ember veszti életét. Ahogy a tankönyvekben van: az I. világháborúban.

Gavrilo princip
Gavrilo princip
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.