1500-2000 MSZP-tag léphet át a DK-ba

Ezerötszáz-kétezer MSZP-tag léphet át a Demokratikus Koalícióba (DK) – ezzel számolnak az MSZP-ben. „Feriék erősebbek párton kívül, a liberális körökben, mint párton belül” – így kommentálta a Népszabadságnak a várható átlépéseket, illetve azok esetleges elmaradását az MSZP egyik prominense.

Az bizonyos, hogy számos helyen kell tisztújítást tartani, mert helyi szervezetek vezetői (például ­Érden) átlépésüket jelezték, és lemondtak tisztségükről, ahogyan arra is van példa, hogy a DK korábbi támogatói végül mégsem tartanak Gyurcsánnyal, ilyen állítólag a Fővárosi Közgyűlésben rövid ideig mandátumhoz jutott Kivágó Ivánné is. Biztos viszont például az MSZP kőbányai elnökének és önkormányzati képviselőjének, Élő Norbertnek a távozása.

A DK-sok átülésével több megyei vezető is távozik az MSZP-ből és a frakcióból, ami kétségtelenül új helyzetet teremt. Baracskai József Zala megyét, Kolber István Somogy megyét, Molnár Csaba pedig a Győr-Moson-Sopron megyei elnöki posztot hagyta hátra. Előbbi kettőben információink szerint hamar rendezik a sorokat, bár Somogyban többen úgy látják: nincs feltétlen garancia arra, hogy az új vezetők nem maradnak „hűségesek” a távozó Kolberhez. Némileg más a helyzet Győr-Moson-Sopronban, ahol megosztott a régió: Sopron az MSZP jelenlegi vezetésének, míg Győr a Gyurcsány-szárnynak a szövetségese.

Egymástól független forrásaink azt várják még, hogy Hajdú-Bihar megyében is sok lesz az átlépés (a korábbi megyei elnök Oláh Lajos is a DK-ban folytatja), igaz, itt régóta zavarosak az erőviszonyok. Veszprém megyében is több stabil pontot tudott kialakítani a DK, elsősorban a volt szocialista képviselő Katanics Sándor szervezésével. Van azonban olyan megye is, amely határozott és meglehetősen konkrét állásfoglalást adott ki. Lukács Zoltán, a Komárom-Esztergom megyei pártszervezet vezetője felszólította a képviselőket, hogy akik nem akarnak a frakció tagjai maradni, azonnali hatállyal adják vissza mandátumukat az MSZP-nek.

Gazemberségnek és a demokrácia elleni támadásnak tartja Molnár ­Csaba, a DK frakciójának vezetője, ha a parlament vezetése nem biztosítja számukra a munkavégzés feltételeit. Egyelőre nem vették őket tudomásul, ezért kivonultak a parlamentből, vagy be sem mentek az ülésterembe. Kövér László, az Országgyűlés fideszes elnöke ugyanis azt jelezte, hogy csak akkor tud és akar a kérdéssel foglalkozni, ha hazatért dél-amerikai körútjáról. Rubovszky György, az Országgyűlés mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke tegnap azt nyilatkozta: az egy frak­cióból kilépőkre a független képviselőkre vonatkozó szabályok érvényesen, és Mesterházy ­Attila frakcióvezető levelében az szerepel, hogy a tíz képviselő kilépett az MSZP frak­ciójából.

Az MSZP és a DK között máris megkezdődött a vita a parlamenti bizottsági helyek újraosztásáról, a DK erről tárgyalni akar a szo­cialistákkal, de ­Mesterházy ­Attila pártelnök már a T. Ház vezetésének küldött hivatalos levélben jelezte, hogy a nemzetbiztonsági bizottság élére, a távozó Vadai Ágnes helyére az MSZP Molnár Zsoltot delegálta. Tóbiás József szocialista frakcióigazgató szerint Gyurcsányékkal a „gyurcsányiz­mus” távozott az MSZP-ből, egyúttal sok sikert kívánt egy új liberális SZDSZ megte­remtéséhez.

A Vasas Sportcsarnok tele volt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.