stigmata | 2011. október 19. | 10:44:37
Gyurcsany mivel nem baloldali es a legkevesse demokrata(csak retorikajaban az)mennie KELL a politikabol..!!!
(mint ember, viszont bortonben a helye..muanyaglakat, kulcs eldob verzio)
rijeka | 2011. október 18. | 09:33:52
Moderálási alapelvek- komment törölve -
rijeka | 2011. október 18. | 09:22:56
jarki | 2011. október 18. | 09:08:38
Ha akartok valami érdekeset olvasni menjetek rá a Mozgó Világ ra ahol megtaláljátok:
Vitányi Iván: A baloldal ma és holnap – Magyarország és a magyar szociáldemokrácia , Izgalmas írás csak ne lógna ki a ló lába, és ne kellene szembesülni azzal, hogy a napipolitikai események, hogy tesznek egy nagytudású politikust egyemberért aggódó "bértolnokká"
jarki | 2011. október 18. | 09:00:38
A szerző nem arról írt, hogy ki hogyan áll, hány % t tud szerezni, hanem párhuzamokat von, amely szerint az új lengyel politikai erő és a GyF között párhuzamokat vél felfedezni. A párhuzam legkisebb eleme is olyan mintha egy aknatelepítő hajó és egy luxusjacht között szeretnénk párhuzamot vonni. A lengyel rendszert épített a magyar csak robbantgatott, és ennek eredményét megpróbálta és próbálja termékként vagy problémaként értékesíteni a politikai piacon.A párhuzam éppen olyan nevetséges, mint a magyar politikai pártok teljesítménye.
neptun | 2011. október 17. | 22:20:07
oroszlánboroszlán | 2011. október 17. | 21:52:32
Valószínűleg a kibontakozás más irányban lesz. Általános stílus és tartalom váltásra kényszerülhet a politikai elit egésze és a párt elitek is. A növekvő türelmetlenség kezd általánossá válni, semmilyen figyelem elterelő hadművelet nem segít ezen. A valós érdekek és társadalmi csoportok mentén való politizálás alól egyre kevesebb lesz a felmentés a parlamenti pártok számára. A meghaladott 1990. évi párt struktúra felett mindhárom politikai harmadban eljárt már az idő...
Hammada Patrol W | 2011. október 17. | 19:19:21
"A taktikai előnyök nyilvánvalóak, az amúgy is gyakorlatlan, csak most betanuló új politikai elitnek nem kell egy karizmatikus és tapasztalt belső ellenféllel vívnia."
Röhögnöm kell. Az MSZP ősbölényeit "most betanuló új politikai elitnek" nevezni több mint melléfogás. A Szerző tájékoztatására közlöm, hogy GyF pontosan a maszop hatalmi viszonyainak a befagyása miatt nem volt esélye érdemi reformokra a párton belül.
Attila | 2011. október 17. | 19:09:27
rijeka | 2011. október 17. | 17:12:46
Legyek őszinte. Elegem van már. A politikusok erre mennek. Mindenki cibálja a másik nyakát. Ők meg tök jól elvannak. Megmondom, nagyon utálom a nácibeszédet, de utálom a magyarok gyalázását is. A hülyeség nem magyar probléma. Minél fejletlenebb egy ország, annál jobban jellemző. Itt pedig sajnos 21-22 évvel a rendszerváltást követően semmi nem változott, sőőőt, rosszabb lett. Az azért felelőlesek pedig ott ülnek, ha ők kikerülnek radikális, megoldásokat nem kínáló valakik veszik át a helyüket. Baj van. És ezt órákon át lehetne sorolni.
rijeka | 2011. október 17. | 17:12:46
megintcsárly | 2011. október 17. | 17:12:46
rijeka | 2011. október 17. | 16:49:50
Pont erre írtam az előbb, h akikre pl. te gondolsz (Szdsz, Gyurcsányék) azon túl, hogy a folytonos rasszisztázás pont olyan 2 bites értelmi szintre vall, mint egy egyszeri fideszesé, ezenkívül messze nem liberális. Liberalizmusban a szabadságok addig terjednek, amíg másnak nem ártasz. Ezenkívül szabadság nincs rend nélkül, tehát szerintem lazán összefér vele a vasszigor (erőszak esetén pl.), és a törvények kőkemény betartatása.
A korrupció, meg a jóléti rendszerváltás érdekében az ország eladósítása meg nem.
Ha Szlovákiára tekintünk, ott pl. találhatunk valódi liberálisokat. Ide sem ártana egy ilyen párt...
Attila | 2011. október 17. | 16:59:00
Idáig süllyedt az ország politikai kultúrája. Nincs értelmes, érdemi párbeszéd. Én kérek elnézést a fasisztázók nevében.
megintcsárly | 2011. október 17. | 16:18:21
Attila | 2011. október 17. | 15:45:07
Én ugyan nem voltam (nem érint), de úgy vettem észre, hogy parlamentben sem igen pedzegették, pedig ok lehetne rá.
Másrészről tartom, hogy aki szándékosan (így értettem) megöl vkit, az az gyilkos, az nem érdemli meg az életet, korától függetlenül.
Attila | 2011. október 17. | 15:45:07
megintcsárly | 2011. október 17. | 15:29:56
Az nem liberális, aki 10 éves gyerekeket fellógatna. Az LMP az elmúlt 3 évben minden felvonulás zászlóval jelent meg. Tudom, mert ott voltam. Plusz mikor betiltásra került az útvonal, meg maga az egész, már akkor is kifejezték felháborodásukat. Sőt, több meleg párttagjuk és jelöltjük is volt, van, lesz, mint bármelyik másik pártnak, jah, meg ők még fel is vállalják. A gazdaságpolitikájuk szerintem is gyér.
Attila | 2011. október 17. | 15:42:24
megintcsárly | 2011. október 17. | 15:39:58
Ez így van. De ezt kevesen képesek értelmezni, s amíg ez nem változik, hanem éppen rosszabb lesz, addig elég nagy a baj.
megintcsárly | 2011. október 17. | 15:39:58
Kekszi | 2011. október 17. | 14:38:20
Jó példa, hogy megcáfold magad, ugyanis Görögországnak nem sok köze volt egy szabad, kapitalista rendszerhez. 50%-os újraelosztás, hogy teljen 2-3ezer eurós vasutasbérre, 14 havi nyugdíjra, meg 55 évesen nyugdíjba vonulni, ezt még Kádár is megirigyelte volna. Egyébként pályájuk, életfelfogásuk nagyban hasonlít az átlag magyarhoz, azaz járadékvadász, tücsök népség (adjon az állam pénzt, mert az nekem jár...) nagyjából hasonló pályát is sikerült befutni. Nálunk csak azért kisebb a baj, mert hamarabb térítettek észhez.
Nem a kapitalizmus bukott meg a Görögöknél és nálunk sem, hanem a folytonos állami tutujgatás...
megintcsárly | 2011. október 17. | 15:30:15
Viszont van egy tippem kiket van esélye megszólítani a Gyurcsány-féle társulatnak:
A nyuggereknek azon részét, akinek fontosabb fontosabb Fletó megjelenése, stílusa a 3.60-as kenyér iránti nosztalgiánál. Sok sikert hozzá. :D
megintcsárly | 2011. október 17. | 15:29:56
A szerző szerintem el van tévedve:
Én liberálisnak vallom magam - gazdasági értelemben mindenképp, és társadalmiban is, amennyiben belefér abba az, hogy szabadság nincs rend nélkül (azaz melegházasság oké, marihuána oké, ellenben ha valaki mondjuk 10 évesen eljut oda, hogy megöl egy embert, szerintem ugyanúgy fel kell akasztani mint normális országokban akármelyik gyilkost), de soha az életben nem szavaznék Gyurcsányra. Most nem akarok itt 8 évezni, de valóban, volt lehetősége, és megmutatta mit tud. Az eredmény ismert. Akinek minden egyes kiigazítás abból áll, hogy a tisztességes adózókra újabb terheket rakunk (36-os kulcs mellé még 4% különadó), aki szerint ha valaki ledolgozott 30 évet 3 műszakban, és mer annyit keresni, hogy most jól járjon az egykulcsos adóval, az felső tízezer, nos ennek semmi köze nincs a liberalizmushoz. Mint ahogy annak sem, hogy megtiltjuk valaminek a tagadását (holokauszt), mégha el is ítélem, ez hozzátartozik a szólásszabadsághoz. Gyurcsánynak köze nincs a liberalizmushoz, mint ahogy az Szdsz-nek sem, sőt az ő felelősségük nagyrészt, hogy mára szitokszóvá lett. Ha már szóba került az Lmp kb ugyanez. Újkommunista hippitársulat. Gazdasági értelemben gondolom nem kell ecsetelni, azon túl mióta képviselők, még egyszer nem emelték fel a szavukat a melegjogok, marihuána legalizálás, tehát a senkinek nem ártó kisebbségek szabadságjogai érdekében.
Viszont van egy tippem kiket van esélye megszólítani a Gyurcsány-féle társulatnak:
A nyuggereknek azon
ruszt | 2011. október 17. | 15:24:23
Plútó
Én nem vagyok a több párt ellen, kifejezetten örülnék annak, ha lenne egy normális jobbközép párt és egy normális liberális párt. Legalább gondolkozhatnék, melyiket válasszam. Az pedig egy cseppet sem zavarna, hogy a párt, amire szavaztam, csak 5-10%-ot kap és nincs benne a kormányban. Persze jobban örülnék, ha benne lenne, nem mert akkor az én érdekeimet képviselné, hanem azért mert az az értékrend nagyobb támogatással bír.
A Gólem hasonlat nagyon találó!
Plútó | 2011. október 17. | 15:15:51
ruszt | 2011. október 17. | 15:00:52
Ameddig nem lesz mindenki agysebész, addig sokféle érdek létezik. Két váltópárt egy még nem kialakult demokráciában veszélyes. Amerikában van ALKOTMÁNY. Vannak szokásjogok, amiket a saját pártbéli is megkövetel. Igyekszik a mundér becsületét védeni egy darabig, de az újságírókon megbukik az eltusolás. Nálunk az újságírók sem végzik el a munkájukat. Az értelmiség egy nagy nulla!
Egy ilyen helyzetben csak az önző érdekek fékezhetik meg a másikat. Viszont amikor egy ilyen fideszmonstrum előjön, a diktatúra biztosított. Ha a maszop nem önmagával foglalkozna, megtanulhatna súlyozni. Tudhatná mi az igazán veszélyes. Ellenzék nincs, értelmiség nincs, újságírók nincsenek. Ellensúlyok megszűntek, az ügyészség átpolitizálódott. A nyugdíjas rendőrt összeugrasztják a most végzettekkel, mikor azt ígérik, a nyugdíjasoktól levont adót az ő bérfejlesztésükre költik. Az élet minden területén megy az ellenségképzés.
Ilyen körülmények között szükséges a sok párt. A Gólemet pedig le kell dönteni a lábáról.
Plútó | 2011. október 17. | 15:04:49
Egyébként én voltam valami nagyon hasonló helyzetben. Még a múlt rendszerben műszaki ellenőrként nem vettem át valamit, mert rossz volt.A főnökeim győzködtek, hogy az jó de írásban nem mertek felülbírálni, a saját aláírási jogukkal nem mertek élni, a saját acél bélyegzűjüket nem merték beleütni. Mivel a tervhez hiányzott a nem csekély értékű széria, ugrott a prémium, nekem pedig a munkahely. De nem csak ott, hanem az egész megyében nem vettek fel sehová. Ekkor más megyékben is kerestem állást, de odáig is elért a kezük. Egy idő után már nem is kerestem munkahelyet, de KMK-s mivoltomért szinte minden éjjel bevittek a rendőrségre. Aztán találtam egy régi ott felejtett jogszabályt még '46-ból ragadt be, és kérhettem munkanélküli segélyt. Mivel segélyt kaptam így már nem voltam munkakerülő. Ekkor '84-ben, ha nem lett volna családom, hová jutottam volna? Végül el tudtam segédmunkásként helyezkedni egy évre. Utána már nem volt gond, mivel már nem ők voltak az utolsó munkáltatóim.
Remélem egyszer Szijjártó pubit még elzavarhatom a kukámtól. Remélem egyszer megélem, hogy Orbán és Lázár összevesznek kié legyen a kukában talált sörösüveg!
Ja és remélem a bérkommentelők is hasonló sorsra jutnak. Remélem az összes fidesznyik az utcán végzi majd! Ja, mehetnek a papok is utánuk!
ruszt | 2011. október 17. | 15:00:52
Plútó | 2011. október 17. | 14:08:30
"A természetben is szükség van rovarokra, gombákra, növényekre, növényevőkre,de ragadozókra, dögevőkre is. A parlamentnek is sokszínűnek kell lennie."
A biodiverzitás fogalmának a parlamentre való kiterjesztése talán nem állja meg a helyét, de értem, mit akarsz mondani. Csak nem feltétlenül azok a stabil, magasszintű demokráciák, ahol sok kis párt van. Ez nem ettől függ. Fontosabb az, hogy milyen annak a két-három meghatározó pártnak a belső felépítése, működése. Itt van a probléma - nálunk az elmúlt évtizedet meghatározó két párt (Fidesz és MSZP) belső működése sok kívánnivalót hagy maga után, bár egymástól alapvetően különböznek.
Osztom az aggodalmadat a szociális problémák jelenlegi kezelésével kapcsolatban. Számomra is elfogadhatatlan, ami történik. Én nem nagyvárosban lakom, itt nincs sok hajléktalan, de tudom, mi folyik Pesten. Ez nyilvánvalóan zsákutca, csak kínjukban hoznak efféle látszatintézkedéseket. Én hiszek abban, hogy az emberek (és a zemberek) jóérzése végül felülkerekedik és efféle rendeletekkel nem lehet majd népszerűséget vásárolni. Bumeráng effektus is van a világon.
Tudod, mit csinált az őrült kéményseprő?
Plútó | 2011. október 17. | 14:49:55
szedi a lábát, vagy leül a padra megbüntethető.
Ki fogja megmondani hány percet lehet közterületen tartózkodni, hogy az ne minősüljön ott élésnek? Fél óra belefér még, vagy az már nem.
A honvédségnél kellett a sunnyogóknak (nekem is)állandó mozgásban lenniük,ha nem akarták a parancsot végrehajtani. Tízszer annyi energiát emésztett fel, mint ha az ember végre hajtja. De akkor ez sport volt, nem életforma. Az csak két évre szólt, bár inkább csak az első nyolc hónapra. Sőt éjszaka aludni is lehetett.
Nem normálisak ezek a tetvek.
Ja és ha még egyszer egy baromarcú Jobbikos, vagy Fideszes nekem recskezik annak bele nyomom az orrát ebbe a trutyiba. Mi volt Recsk ehhez képest. Most az országból vannak egyesek kitiltva, hiszen gyakorlatilag a melegedőkön kívül bárhol megbüntethetők, börtönbe zárhatók.
Plútó | 2011. október 17. | 14:42:00
Na megint dadog ez a NOL. Van amikor ellopja, van amikor ismétli a kommenteket.
ruszt | 2011. október 17. | 14:00:22
Csupán amiatt, mert már az újságírók is politikus fejjel gondolkoznak. Nekik nem az a dolguk. A politológusok, akiknek elemezniük kellene hazudnak. Tele van velük a zacskóm.
Ha egy társadalom odáig eljut, hogy a hajléktalanokra akar számukra irdatlan összegű -Wagner úr szindrómás (Nem mond azt nekem sztrovacsek, hogy száz font! Monnd azt, hogy három, vagy öt font, annyit már láttam.)- bírságot kiróni csupán azért mert él. Hol lakjanak azok akiknek már semmijük nincs. Minden hely valakié ebben az országban, így sehol nem tartózkodhatnak legálisan.
Az újságírók pedig Gyurcsány esélyeit latolgatják. Egy normális országban gyászkeretes lapoknak kellene megjelenni, de még a netes változatnak is. Amikor egy hatalomnak ez megfordul a fejében, sőt még be is pikkelyezik, az már rejtői magasságokat ér el. Itt a vég. A lejtőn már nincs megállás. Amikor naponta jogokról ugat a parlamenti csürhe, így a külhoni magyarok szavazati jogáról pampog a Fidesz, közben itt született, régebben itt adózott embereket a puszta léthez való jogától is megfosztják, csupán amiatt, mert ők nemigen járnak választani. Ha elmennének természetesen az más lenne.
Ha az LMP és az MSZP ehhez asszisztál még ocsmányabbak mint gondoltam. Ha valami, akkor ez alkotmány, vagy alaptörvény vagy mindegy minek hazudjuk ellenes. De leginkább embertelen. Holnaptól akkor, ha valaki kicsit lassabban szed
Kekszi | 2011. október 17. | 14:38:20
A "túlélte önmagát" nem mára vonatkozik, hanem a történelmi folyamatra. Ezt támasztja alá az a mondatom, hogy: "A végjáték, sajnos, nagyon hosszú és gyötrelmes lesz." Azt pedig, hogy sem jobbról, sem balról már nem lehet talpra állítani, mi sem igazolja jobban, mint a görög helyzet (a jobb-oldal elbukott, de a bal-oldal sem tudja megoldani), vagy a várható választások Franciaországban, Németországban, ahol feltételezhetően a szocik győznek, ill. a spanyoloknál pedig a szocikat ismét a jobb-oldal váltja.
Igaz a gondolat a civilekről. Szerintem is a jövő a közvetlen és a képviseleti formák szimbiozusa, de ez is történelmi folyamatban alakul ki.
Kekszi | 2011. október 17. | 13:44:21
Nagyon remélem, hogy a pártok és agaraik vissza szoríthatóak lesznek. Helyettük több civilszervezet képviselője is bejuthat. Igaz a jelenlegiek is már rég korrumpálódtak. Sőt tele vannak párkatonákkal, így azok sem nevezhetők már civilnek. Sőt a mű környezetvédőktől is óvjon meg bennünket a teremtő. De még ezek is jobbak, mint a pártok,mert a sokszínűséget a saját piti érdekeik miatt érvényesítik. Megszűnik a politikai monopólium, és talán ésszerű kompromisszumokat tudnak kötni. Csak azért gondolom ezt, mert az élet bonyolult. A mai fiatal tanulni, dolgozni szeretne, a beteg gyógyulni, a nyugdíjas nyugalmat. Minden ember végig járja ezeket a stációkat, így kénytelen empátiáját elővenni. Sőt apaként a saját gyerekei, gyerekként szülei érdekeit, igényeit is számításba venni. Jelenleg, csak Orbán Viktor aznapi elmebaját tartják követendőnek,de ez nem is normális rendszer. Sőt nem is rendszer. Az egy elemű (OV) rendszer nem rendszer. Nem is működőképes. A természetben is szükség van rovarokra, gombákra, növényekre, növényevőkre,de ragadozókra, dögevőkre is. A parlamentnek is sokszínűnek kell lennie.
"A kapitalizmus túlélte önmagát és a "döglődő lovat" teljesen mindegy merről húzzák, már nem tud talpraállni."
Ebben azért nem lennék biztos. Hasonló vélemények 80 évvel ezelőtt is megfogalmazódtak, és lám. De a megtisztulás szükségességével egyetértek. Hosszú távon csak olyan párt lehet sikeres, amelyik tudja, mit akar és tudja kikre számíthat céljai megvalósításában. Ennek hiányában szerintem például a Fidesz nem lesz hosszú távon sikeres - túl sok múlik a vezetőn és az ő feje pedig túl zavaros.
Plútó
Nagyon rosszkedvű vagy mostanában.
neptun | 2011. október 17. | 13:27:41
Ugye milyen egyszerű. Ha nem birod érvekkel, old meg gyűlölettel. Semmi gond. A folyamatok letisztulnak és a salak kihullik.
Plútó | 2011. október 17. | 13:32:35
Mindenben egyetértünk. Annyit tennék csupán a leírtakhoz, hogy ezek rendszer problémák. A világ sok országában felismerték már, hogy rendszer válság van. A kapitalizmus túlélte önmagát és a "döglődő lovat" teljesen mindegy merről húzzák, már nem tud talpraállni. A végjáték, sajnos, nagyon hosszú és gyötrelmes lesz.
Plútó | 2011. október 17. | 13:43:13
Erről beszéltem!
Amikor ilyen elmebetegek miatt tartunk ott mint te!
A saját szarkapártodért hányod tele a NOL-t.
Vagy úgy gondolod, hogy pár morzsáért megéri? Lelked rajta, de majd az unokádnak is mondd el, ha eljön az idő, hogy neki most azért nem jut kenyérre, mert a nagyapja egy gátlástalan seggnyaló volt anno. Neki semmi sem volt drága.
Ő képes még a hajléktalanokat is megbüntetni, csak hogy megfeleljen kenyéradó gazdáinak. Az ilyen farokcsóváló blökik miatt tudják a mocskos politikusok az embereket a nyomorba taszítani. De ne feledd jövőre a nyár heves lesz. Olyannyira gheves, hogy még a kaszákat is kiegyenesíti.
Plútó | 2011. október 17. | 13:32:35
Remek a fele elszállt.
A visszaható hatály miatt már az sem biztos, hogy tavaly vagy tavalyelőtt milyen törvényeink voltak.
Még a mezei állampolgár, aki beteg, nyugdíjas, vásárló sem lehet semmiben biztos.
Egy beteg,aki sorban áll valamilyen műtétre és eddig folyamatosan tologatták a határidőt, meglepődve tapasztalja, hogy nagy hirtelen sorra került. Persze kapkodnia kell a leletek beszerzésével, mert csak a hó végéig tudják megműteni. Ha egyáltalán. Ez abbóladódik, hogy a kormány két hónapig elfelejtett szólni egy kis plusz zsozsóról. Most megint kapkodás van. Pedig ah így adódott ki szét kellett volna teríteni december végéig ezt az összeget.
Hiába ezek már adni sem tudnak normálisan.
Tehát ne avval kezdje egy párt, hogy mire van igény, hanem olyan emberek alkossák azt a közösséget, akiknek hasonlóak a nézeteik, elveik. Különben oda jutnak ahol éppen az MSZP van jelenleg. Már azt sem tudják miért is alakult meg a párt. Csak annak a kevéske hatalomnak a megőrzése jár a fejükben ami még maradt. Ezért persze el is fogják veszíteni. A Fidesz is, hiába hiszik azt, hogy nem.A hazugság a lopások, a csalások megbosszulják magukat.
Remélem minél hamarább.
Plútó | 2011. október 17. | 13:20:35
Nem lehet, hogy a magyar politikai bagázs, az újságírókkal is megspékelve fordítva ül a lovon? Nem úgy lenne egy pártnak esélye normál esetben egy választáson, hogy leírja mi a célja, annak eléréséhez milyen intézkedéseket lát szükségesnek bevezetni. Ha van elég igény arra a politikai árura, bejut a parlamentbe, esetleg még kormányzó erővé is válhat. Nem az lenne a normális állapot, hogy vannak elveink, ideológiánk és ahhoz kérjük a választók szavazatát. Ha lenne most 6-8 pártnak esélye bejutni a parlamentbe. Igaz, akkor kevesebb hazugsággal, viszont nagyobb kiszámíthatósággal kellene számolnunk. Ez az azt mondom amit hallani akarnak a választók nagyon ocsmány dolog, hosszú távon már nem is fog bejönni. Nem kell félni a koalícióktól. Amennyiben van választék nem kerülhet egyetlen törpe párt sem zsarolási pozícióba. Sőt talán még az olyan maffiapártokat, mint az MSZP és a Fidesz is jobb belátásra lehetne bírni. Az nem megy már sokáig, hogy pár tízezer ember érdekei szerint a józan ésszel ellentétesen működik az ország. Elég már a hazudozásból, hiszen senkinek sem jó. Legtöbbünk, ha előre tudja hosszabb távon mi várható, merre haladunk, fel tud építeni egy stratégiát.Hogyan lehet egy ilyen országban, mint a miénk egy vállakozást elindítani. Nem olyan rablóprivatizátorosat, hanem olyan normálisat, ami nem három nap megtérülési idővel számol. Ki merne ma befektetni,mikor már ott tartunk,hogy nem azt nem tudjuk holnap milyen idétlen törvényeket fognak hozni, de a visszaható hatály
Kekszi | 2011. október 17. | 13:04:15
neptun | 2011. október 17. | 12:32:21
nem úgy van az kedves "neptun".
az eredeti szövegem nagyon is pontos: "nagy külső (pl. amarikai) és hazai (főként fideszes, de liberális is) erők a szocialisták megsemmisítését tűzték ki célul, és minden eszközzel akadályozzák a szocialisták megtisztítását a "balliberális" lerakódottságtól."
Aki ezt nem érti, hát ...
neptun | 2011. október 17. | 12:32:21
neptun | 2011. október 17. | 12:26:31
hunor76 | 2011. október 17. | 10:53:32
Aki 2011 végén még mindig azt hiszi, hogy az LMP egy liberális párt és gyurcsányista szavazatokért verseng, az jobb ha ezt a véleményet megtartja magának, vagy legfeljebb kocsmaasztal mellett égeti magát ekkora sületlenséggel. Egyetértek ruszt-tal, ez a cikk nem csak a szerzőre nézve kínos, hanem a szerkesztőre is, aki publikálásra alkalmasnak találta.
Kekszi | 2011. október 17. | 10:09:15
A legkiválóbb értékelés az utóbbi időben. Valóban a kulcs a jelenlegi folyamatokban a "szocialisták" és a "liberálisok" szétválasztása. Ahhoz, hogy a mai magyar jobboldalt - amely velejéig áporodott és vélt történelmi sérelmeivel kiírja magát a XXI. század globális folyamataiból - a hatalom birtoklásától megfosszák, minden politikai érdeknek a maga helyére kell kerülnie. Tiszta "alapanyagok" képesek csak szabad vegyértékeket felmutatni és egymással "reakcióban" új, nemesebb "anyagot" létrehozni. A baj csupán az, hogy nagy külső (pl. amarikai) és hazai (főként fideszes, de liberális is) erők a szocialisták megsemmisítését tűzték ki célul, és minden eszközzel akadályozzák a szocialisták megtisztítását a "balliberális" lerakódottságtól.
jarki | 2011. október 17. | 09:57:11
Az a kényszer párhuzam amit a lengyel választási események és a hazai baloldali kényszertörténések között húz,nem így létezik. A lengyel oldalon van egy kiugrott pap, következetes antiklerikális politikával, tiszta politikai múlttal,(besúgói múltat?), lehetséges szövetségessel és egy szétzuhant baloldallal. A magyar oldalon egy csúnyán megbukott, lejáratott és lejáródott, hiteltelen, hazudós (saját állítása), a becsületéért küzdő, folyamatos szolidaritást kikényszerítő, és a kormányzati tevékenység valódi értékelését kizáró, önön sorsát közérdekbe bújtató politikus. Eltérőek az ambíciók és ebből adódóan a lehetőségek is . A lengyelek a jövő új hangját választották, míg Gyurcsány estében az egyetnemértők adják a csapatot. A bemutatott csapatát(?) ugyan úgy nyomja a sikertelen kormányzás múltja mint az összeférhetetlenség és a belső szolidaritás hiánya. Az írás egyik eleme a HŐS, Gyurcsány sosem volt hős, csak tehetséges, az idők szavát megértő és arra türelmetlen, rossz válaszokat adó, nagy belső kisugárzással rendelkező, éppen ezért iszonyatos károkat okozó politikus, aki megpróbálta kisajátítani a bátorságot és használni is, mint az utolsó lehetséges eszközét. Gyurcsány az újbóli aktivizálódásával nem épít, hanem romból, pusztítja pártját és politikai tőkéjét. Lengyelben létrejött valami, talán egy esély, esély a múlt lezárására egy új baloldali politika felépítésére, a rendszerváltó múlt történelemmé alakítására. Magyarban pedig Gyurcsány tevékenységével beteljesülhet
Robin Good | 2011. október 17. | 09:47:59
Nem értem, hogyan lehet egy cikkben emlegetni a fiatal, zöld, antiglobalizációs, szociálisan érzékeny LMP-t és a technokrata, bank- és piacfetisiszta, korrupciós botrányokban megőszült gyurcsányistákat?
jarki | 2011. október 17. | 09:44:29
Válasz Tamás Pálnak!
Mélyen tisztelem a szerzőt, de jelen írását kevésbé.Az a kényszer párhuzam amit a lengyel választási események és a hazai baloldali kényszertörténések között hú,z nem létezik vagy nem így létezik. A lengyel oldalon adva van egy kiugrott pap egy abszolút következetes antiklerikális politikával, tiszta politikai múlttal,(kivéve a ma még nem teljesen tisztázott besúgói múltat), lehetséges szövetségessel és egy veszekedésektől szétzuhant baloldallal. A magyar oldalon egy csúnyán megbukott, lejáratott és nagyon lejáródott hiteltelen, időnként hazudós (saját állítása), a becsületéért küzdő, folyamatos szolidaritást kikényszerítő, és a kormányzati tevékenység valódi értékelését és értékelhetőségét kizáró, önön sorsát közérdekbe bújtató politikus. Nagyon eltérőek az ambíciók és ebből adódóan a lehetőségek is . A lengyel esetben a jövő új hangját választották, míg Gyurcsány estében a az egyetnemértők adják a csapat gerincét. A bemutatott csapatát(?) ugyan úgy nyomja a sikertelen kormányzás múltja mint az összeférhetetlenség és a belső szolidaritás hiánya. Az írás egyik eleme a HŐS, Gyurcsány sosem volt hős, csak tehetséges, az idők szavát megértő és arra türelmetlen, rossz válaszokat adó, nagy belső kisugárzással rendelkező, éppen ezért iszonyatos károkat okozó politikus, aki megpróbálta kisajátítani a bátorságot és használni is, mint az utolsó lehetséges eszközét. Gyurcsány az újbóli aktivizálódásával nem épít, hanem eddigi szokásának megfelelően romból, pusztí
ruszt | 2011. október 17. | 09:23:27
Ez a cikk politikai elemzésnek nyomait sem mutatja, gyakorlatilag az összes kijelentő mondata vitatható és megalapozatlan. Persze lehet ez Tamás Pál (szociológus) véleménye, de miért kell ezt megosztania széles körben? Otthon, baráti körben elmegy, de a Népszabadságot - gondolom - tízezrek olvassák, ide ez szerintem kevés.
elsore | 2011. október 17. | 08:30:40
"– Mi az?! Hát Bástya elvtársat már meg se akarják gyilkolni?! – Villámló szemekkel néz Tussingerre. – Én már szart érek?!"
Jobberek, ébresztő! Vagy túl hosszú a cikk? :))
A cikk egyébként nem rossz, a karikatúra megint kiváló.
|