Balansz: Soma új lemezét mutatja be a Gödörben

Soma Mamagésa és a Libidó zenekar ingyenes lemezbemutató koncertet tart január 21-én, szerdán a Gödörben, este 9 órától.

A CPg-legenda

A CPg radikálisan anarchista dalai közül különösen kettő, az Erdős Péter, illetve az Áll egy ifjú élmunkás a réten vált kultikus slágerré budapesti punkkörökben.

Eichinger optimizmusa

A hazai dzsesszélet egyik sokféle és sokat mozgó alakja Eichinger Tibor. Ikrek zápor után címmel nemrég jelent meg a negyedik CD-je. VIDEÓVAL

A kórusvezető

Félszáznál több rangos nemzetközi kórusfesztivál győztese volt a pécsi team, másfél tucat CD őrzi a kórus hangját, évente 20-30 nagy sikerű fellépés. Portré Tittai Aurélről

A csimpánzkutató Goodall ismét Budapesten

Dr. Jane Goodall világhírű főemlőskutató világkörüli turnéjának európai állomásaként Magyarországra érkezett. A környezeti nevelés elkötelezett híve Tanzániában több mint 20 éven keresztül tanulmányozta a vad csimpánzokat.

 

YU-HU-RAP a MU Színházban

Domonkos Domi István sok év után újra nagylélegzetű verset írt, a Kormányeltörésben 'folytatását'. Június harmadikán este a Pont(y) Műhely formálja színházzá a költő legfrissebb munkáját.

"A YU-HU-Rap cím valójában metaforikus. A szöveg hangzáskészletét tekintve ritkán emlékeztet arra a pergő ritmusú túlrímelt dikcióra, ami ezt a popzenei formát vagy akár annak stilizált irodalmi változatait (Kemény István, Térey János, Fiáth Titanilla és mások munkáit) jellemzi. Ugyanakkor kétségkívül zenei képzeteket keltő verselés ez, de hol a sanzon, hol a kuplé, hol a sramli, hol a csujogató előképeit követi; egészében pedig inkább az összetett zenei formákra, talán leginkább a szvitre emlékeztet, ahogy a különböző daltémák, strófa-fragmentumok egymásra következnek. Lejtésük, ritmikájuk, gondolatritmusuk eltérő, de gondolatiságuk, logikájuk, képkészletük rokon, míg közléseikből nem épül egybefüggő, logikus szerkezet. Van persze egyfajta linearitás a szövegegységekben, de inkább hangulati elemek és bizonyos kulcsszavak fűzik össze ezt a láncot, nem a közlések kauzális rendje. ...Nem tudom, hogy a tragikus hangütés vagy az iszonyatban álnokul lapító jókedv írja-e le pontosabban Domonkos új versének hangulatát. Keserves ön- és világkáromlás ez a poéma. Amit összegez, az több évtized némasága; de nem mondhatjuk, hogy végre felszakadt a sóhaj, a gyász vagy az átok szava. Az összeszorult mellkasból kínlódva kipréselt beszéd ez. Az olvasó sem remélhet tőle mást, csak hogy maga is megérzi ezt a szorultságot. Hogy 'azzal fel is oldja...?' Hát nem hiszem." (Bodor Béla - Élet és Irodalom)

Az előadást a MU Színházban láthatják a nézők, június 3-án, este 8 órától.

 

A koncert megalkotói és előadói:

szöveg - Keszég László

brácsa - Mezei Szilárd

cselló - Márkos Albert

nagybőgő - Hock Ernő

dob - G. Szabó Hunor

 

Márkos Albert zeneszerző-csellista
Márkos Albert zeneszerző-csellista
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.