Zsebcirkálók a szobában

A testesebb és garantáltan magyar "származású" ebek után következzenek a zsebcirkálók. Akik méretben nem, népszerűségben azonban bármikor fölveszik a versenyt Szokolyai Imposztor Zénóékkal, azaz a komondorokkal, pulikkal vagy kuvaszokkal. Videó

1901: Viktória halála - a boldog békeidők vége

A XX. századot kronológiai sorrendben bemutató dokumentumfilm-sorozat az 1900-ban készített képsorokkal kezdődik. A Népszabadság Online részleteket közöl a filmekből. 1901-ben járunk. Videó

Disznók a ház körül

Indiában mindenfelé kistermetű disznók szaladgálnak, ám a látszat ellenére mindnek gazdája van. Az állatok tartása egyszerű: szálláshely egy kimustrált ladik alatt, félbevágott üzemanyag-tartály etető gyanánt, valamint konyhai hulladék, az egyéb csemegéket pedig maguk kukázzák össze a teljes szabadságban élő jószágok. Videó

Kultúrák találkozása

.

Záróakkordok

Véget ért az ózdi Hétes telepen megrendezett Hétesi Alkotótábor, a blog azonban folytatódik.

 

1920: Trianon itt - Capone ott

A XX. század történelmi kronológiáját követő dokumentumfilm-sorozat újabb fejezete az 1920-ban bevezetett szesztilalom nyomán fölemelkedő Al Capone életútjával foglalkozik. Magyarország figyelmét a Trianon-kastélyban aláíratott békeszerződés köti le. Az ország elveszti területeinek kétharmadát.

Miközben a háború utáni Európa győztes fele vadul küzd az alkoholizmus tombolása ellen, január 5-én Apponyi Albert gróf vezetésével elutazik a magyar küldöttség a béketárgyalások aláírására. Tizenkilenc májusa óta sejthető, hogy mi vár Magyarországra. Az etnikai érvek hatástalanok, a konferencia nem vevő a népszavazásra sem a vitatott területeken. A Felvidékről és Erdélyből magyar menekültáradat indul. Negyedmillió ember érkezik az anyaországba.

Apponyi helyett végül Benárd Ágoston népjóléti miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi nagykövet ír alá. Vesailles-ban szökőkutak spriccelnek, Magyarországon ugyanekkor tíz percre megállnak a vonatok, a villamosok, a templomokban délelőtt tízkor fél órán át harangoznak. A Horvátország nélküli Magyarország 282 ezer négyzetkilométeréből 93 ezer négyzetkilométer maradt. Az összezsugorított ország sorsa megpecsételődik.

Ez persze a szvingbe belefeledkezett nyugatot kevésbé izgatja. Színre lépnek a mai értelemben vett jogvédő szervezetek, s azt skandálják: az alkohol romlásba dönti a világot. „Előbb egy férfi vesz magához italt - mondja egy aktivista -, aztán az ital uralja őt."

Chicagoban egy sebhelyes arcú fickó, Al Capone az alkoholtilalom idején gazdagszik meg. Olasz bevándorlók gyermeke, hat fiú és két lánytestvére van. Al el akarja oltalni a szomjúságot Chicagoban. Óriási üzlet az illegális szesz. Fényes gazdagság a jutalma a csempészetnek. Al Capone a szesztilalom császára. Ha nem jön össze a vesztegetés, előkerülnek a pisztolyok. Capone pénzeli a rendőröket is - miközben bátyja, Vincenzo hírhedt rendőrként a csempészek ellen küzd, távol Chicagotól.

Még él az az újságíró, akit agyba-főbe veretett a gátlástalan, de stílusos keresztapa. Akinek éves bruttó keresete a 100 millió (mai értéken 1 milliárd) dollárt is elérte.

Az évtized végére gengszterháború tör ki. 1929. február 14-e nem a szerelmesek, hanem a holtak napja lesz. Capone hét vetélytársát lelöveti. Az egyetlen túlélő egy németjuhász kutya. A század gengszterét adócsalás miatt "varrják be". Tizenkét évre ítélik, az Alcatraz börtönszigetre viszik.

Amikor 1933-ban - Hitler hatalomra jutásának évében - véget ér a "borzasztó" szesztilalom, egész Amerika ünnepel.

(A Trianoni békeszerződés dokumentumai itt találhatók - R.L.)

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.