A hanyatlás elviselhetetlen könnyűsége

Sokak szerint hamarosan véget érhet az Egyesült Államok világpolitikai egyeduralma. Brit és tengerentúli publicisták szerint ez nem is olyan nagy baj.

A múzeum, ahol mindenki fekete

Páratlanul megnőtt az érdeklődés a feketék, az USA e mintegy 40 milliós közösségének kultúrája iránt. Amíg a washingtoni múzeum ki nem nyit, a közeli Alexandria enged ebbe betekintőt. A javasolt hozzájárulás látogatónként két dollár.

Amerika börtönállam

Amerikában van a polgárok legnagyobb hányada börtönben, és a fogvatartottak között messze túlreprezentáltak a feketék és a spanyol ajkúak. A társadalom a maga bűnét is ezekkel a bűnösökkel fizetteti meg. Metazin

Nyaralás munkáért cserébe

Kivit szedne Új-Zélandon vagy hajózna az óceánokon, netán medvéket számlálna az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban? Ha elvesztette állását, ne csüggedjen, önkéntesként a világ legszebb részein bekkelheti ki a válságot.

Vért és verítéket!

Az amerikai elnökök gyakran kérik áldozatvállalásra a polgárokat, népszerűségük mégsem sínyli meg a népszerűtlen intézkedéseket. Közvélemény-kutatók szerint a recept egyszerű: hitelesség és őszinteség. Metazin

 

Szocialista fordulat Amerikában?

A Rasmussen közvélemény-kutató legfrissebb felmérése szerint a fiatal amerikaiak körében a szocializmus népszerűsége alig marad el a kapitalizmusétól. A The Washington Post publicistájának magyarázata szerint visszafelé sült el a jobboldal taktikája : Obamát a szocialista jelzővel akarták lejáratni, de ahelyett, hogy az elnök népszerűsége csökkent volna, a politikájával összefüggésbe hozott szocializmus eszméje is egyre elfogadottabb.

A felmérés adatai azt mutatják, hogy az amerikaiak összességében továbbra is kapitalizmus-pártiak: a lakosság 53 százaléka a kapitalizmust részesíti előnyben, és mindössze 20 százalék szerint lenne jobb a szocializmus. A 30 évnél fiatalabbak 33 százaléka azonban inkább szocializmusban szeretne élni, míg a kapitalizmust előnyben részesítők aránya 37 százalék (a megkérdezettek közel harmada volt bizonytalan). A washingtoni lap publicistája szerint szerint a szocialista eszmék elfogadottsága sosem volt olyan nagy, mint manapság. Pedig - ellentétben a tízes és a harmincas évekkel - az amerikai közéletben nincs meghatározó szocialista párt vagy mozgalom.

Harold Meyerson az eredmények láttán azt állítja, hogy az amerikaiak már nem tekintik Amerika-ellenesnek a szocializmust. Korábban ugyanis a szocialista eszmék térnyerését nagyban korlátozta, hogy az ideológia hívei Kína és Oroszország társutasai voltak. A mai fiatalok számára azonban a szocializmusról az európai jóléti állam, a Szajna bal partja, és már nem a Gulág jut eszébe. A modern szociáldemokrácia ráadásul nem forradalmi követelésekkel lép fel, ellentétben a 20. század első harmadának szocialistáival. Tulajdonképpen az európai szociáldemokráciát nem is nagyon lehet már megkülönböztetni a Demokrata Párt által képviselt baloldali liberalizmustól - nem meglepő, hogy a Demokrata Párt híveinek körében háromszor annyian szeretnének inkább szocializmusban élni, mint a republikánusok.
A publicista szerint a szocializmus népszerűségéért a jobboldal a felelős. A gazdasági válságért jelentős mértékben a konzervatívok által képviselt állami dereguláció okolható, ami miatt sokan elfordulnak a szabad piaci kapitalizmus eszméitől. Másrészt az Obamával szembeni vád is visszaütött. Hisz a jobboldalon előszeretettel illeték az amerikai elnököt szocialista jelzővel, abban a reményben, hogy így sikerül lejáratni. Obama népszerűsége azonban történelmi rekordokat dönt, és, úgy látszik, vele szárnyal a konzervatívok által ráragasztott szocialista jelző is.

forrás:globusz.net

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.