A múzeum, ahol mindenki fekete

Páratlanul megnőtt az érdeklődés a feketék, az USA e mintegy 40 milliós közösségének kultúrája iránt. Amíg a washingtoni múzeum ki nem nyit, a közeli Alexandria enged ebbe betekintőt. A javasolt hozzájárulás látogatónként két dollár.

Jekatyerinburg: séta a 'zárt városban'

Az egykori Szverdlovszkot zárt várossá nyilvánították: külföldit csak ritkán engedtek be - a KGB tudta nélkül akkor sem tehetett egy lépést sem.

Amerika börtönállam

Amerikában van a polgárok legnagyobb hányada börtönben, és a fogvatartottak között messze túlreprezentáltak a feketék és a spanyol ajkúak. A társadalom a maga bűnét is ezekkel a bűnösökkel fizetteti meg. Metazin

Szocialista fordulat Amerikában?

A Rasmussen közvélemény-kutató felmérése szerint a fiatal amerikaiak körében a szocializmus népszerűsége alig marad el a kapitalizmusétól. A The Washington Post publicistájának magyarázata szerint visszafelé sült el a jobboldal taktikája.

Balatoni képeslapok

A hatvanas években nem voltunk eleresztve anyagilag, távol is esett tőlünk a nagy tó, nem tudtam, vágyom-e arra, hogy ott üdülhessek. De 1971-ben elérkezett a pillanat. NolBlog

 

Nyaralás munkáért cserébe

Kivit szedne Új-Zélandon vagy hajózna az óceánokon, netán medvéket számlálna az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban? Ha elvesztette állását, ne csüggedjen, önkéntesként a világ legszebb részein bekkelheti ki a válságot. Csak útlevél, helyenként vízum, no meg elszántság szükséges ahhoz, hogy érdekes, nyaralással is felérő munkát találjunk a világ szinte bármely pontján.

A Worldwide Opportunities on Organic Farms (WWOOF) például szezonális mezőgazdasági munkásokat keres, akik kosztért és kvártélyért lovakat gondoznának Dániában, tyúkokat etetnének Kaliforniában, földet művelnének Dél-Amerikában. Ez a Nagy-Britanniában alapított, immár 38 éve működő, biogazdálkodást népszerűsítő szervezet családi farmokra toboroz önkénteseket.

A Crew File nemzetközi hajózási cég minden előképzettség nélkül alkalmaz hajósinasokat, matrózokat, konyhai kuktákat vitorlásokra és óceánjárókra, de akár még kikötői segéderőnek is el lehet szegődni hozzájuk. Aki a természetet szereti, az amerikai nemzeti parkokat is megcélozhatja, ahol télen, nyáron több ezer önkéntest fogadnak a világból, ellenőrnek, turistakísérőnek. Azoknak, akik szakmát is tanulnának az önkéntes munka ideje alatt, a thaiföldi jógaközpontok ajánlhatók, ahol például éttermi munkával, takarítással lehet megváltani a szállás és étkezés, valamint jógaoktatói kiképzés költségeit.

Az önkéntes helyekre általában hónapokkal korábban kell pályázni, és a legtöbb szervezet nem biztosít útiköltséget. Az adott országban tartózkodáshoz szükséges dokumentumokról is kinek-kinek magának kell gondoskodnia.

Top cikkek