'Lejárt Fidesz-lemezek' Újbudán

Az Újbuda jövőjéről szóló elképzeléseit kellene bemutatnia a XI.

Az úthengerre is kell fék

Molnár Gyula szerint a kormányváltás eldőlt, most Újbuda sorsa a tét, ahol tízmilliárdos fejlesztésekket hajtottak végre.

'Rosszindulatú' az újbudai Fidesz

Miután az ügyészség nem talált bűncselekményre utaló jeleket a Lágymányosi-öbölbeli fejlesztésekkel kapcsolatban, az ügyben feljelentőként eljáró XI.

Bukik az újbudai Fidesz?

Lapinformáció szerint a Fidesz országos elnöksége kezdeményezi XI.

Újrázó nagy nevek és belharc a Fideszben

Nem konfliktusmentes az önkormányzati választásokra való felkészülés a Fidesznél.

 

Szocialista 'elsőség' Újbudán is

Elsőként Molnár Gyula jelenlegi polgármester adta le a megfelelő számú ajánlószelvényét a helyi választási bizottságnak. Közleményében korrekt versengésre szólítja fel az őt évek óta - ám mindeddig - alaptalanul támadó fideszes ellenfeleit.

„'Valami bűzlik a Hadik körül?' Valószínű, amit éreznek, az a bűz a Fidesz körül van!" címmel lapunkhoz eljuttatott közleményében reagált az őt ért alaptalan vádakra Molnár Gyula, Újbuda szocialista polgármestere. Egyúttal azt is tudatta: ma az aspirálók közül elsőként adta le a szükséges számú ajánlószelvényét.

MOLNÁR GYULA:Az önkormányzat belső vizsgálata nem helyettesíti, hanem kiegészíti az igazságszolgáltatási eljárást.
MOLNÁR GYULA:Az önkormányzat belső vizsgálata nem helyettesíti, hanem kiegészíti az igazságszolgáltatási eljárást.

Ennek kapcsán újfent arra kéri a XI. kerületi Fidesz kiesett és volt képviselőit, hogy nyugodjanak meg, és a választási kampányban kreált, valótlan ügyekkel ne terheljék a nyomozóhatóságot és a közvéleményt se. A vádjaikkal ismételten csak azt hangsúlyozzák, hogy egyáltalán nincs elképzelésük Újbuda jövőjéről, csak azzal vannak elfoglalva, hogy a támadásaikból a választások idején politikai tőkét kovácsoljanak. Mondjanak megoldást, tegyenek javaslatot, éljenek a lehetőséggel és azzal az önbizalommal, hogy sikeresek lesznek a választáson. Vállalják azt a felelősséget, hogy közös otthonunk, Újbuda fejlődjön - áll a közleményben.

A polgármester úgy folytatja: "ha a XI-XXII. (?) kerületi ügyészség gyanúsnak találja a Hadik Kávéház homlokzat-felújításának ügyét, akkor hivatalból feljelentést kell tennem Sölch Gellért (Fidesz - a szerk.) ma még képviselő - a felügyelőbizottság elnöke - ellen, aki vagyonával is felel azon kft. döntéseiért, amely ezt a homlokzat-felújítást pályáztatta. Azt mondják, könnyű azt a várat megőrizni, amelyiket nem ostromol senki, mégis kérem, feleslegesen ne támadják, és ne akarják lejáratni a kerület, a város egyik talán legizgalmasabb és legnagyobb lehetőséggel kecsegtető fejlesztését pedig különösen ne".

Molnár Gyula hangsúlyozza azt is: a mai nap hivatalosan is leadta a szükséges számú ajánlószelvényeit, mellyel "Újbuda első polgármesterjelöltje vagyok". Bízik benne, hogy a választási kampány tiszta, korrekt, a városhoz méltó megmérettetés lesz Újbudán. "A mostantól újként vagy felmelegített régiként elhangzó vádakra nem kívánok reagálni, szeretném, ha a kampány során értékek, elvek és eredmények ütköznének és nem alaptalan vádak" - szögezi le a közlemény.

A Népszabdság is többször hírt adott arról, hogy a helyi Fidesz az elmúlt években számos fogást próbált találni Molnár Gyulán, ez idág sikertelenül. Teszi ezt viszont úgy, hogy az Újbudán ellenzékben lévő kormánypártnál nem konfliktusmentes az önkormányzati választásokra való felkészülés. Olyannyira, hogy a Fidesz XI. kerületi szervezetét a belharcok miatt fel kellett oszlatni. Elsőként a Népszava számolt be arról még júniusban, hogy Orbán VIktor ez ügyben levelet is írt. A feloszlatás mögött az állhat, hogy Kupper András és Schneller Domonkos (kerületi fideszes képviselők) is pályázott az újbudai polgármester-jelöltségre, de végül Simicskó István, a honvédelmi tárca KDNP-s államtitkára lett a jelölt. Erről Kupper a honlapján azt írta: Simicskót „támogatom Újbuda polgármester-jelöltjeként, és a Fidesz kerületi elnökségének jelölését köszönettel visszautasítom”.

Kupper szükségét érezte azt is megemlíteni: „Schneller Domonkos és Csizmadia László nem léptek vissza Simicskó javára, holott a csoport most bizonyíthatta volna, hogy képes egységes döntésre a Fidesz újbudai győzelme érdekében.” Így Simicskónak Újbuda MSZP-s polgármesterével, Molnár Gyulával kell megmérkőznie ősszel. Fideszesek szerint Simicskó lemond az államtitkárságról, ha megválasztják.

Simicskó jelölése egyébként azért is érdekes, mert egyetlen szállal sem kötődik Újbudához. Molnár Gyula, még parlamenti képviselőként az április választások második fordulója előtt érdekes megvilágításba helyezte a Fidesz újbudai szándékait a lapunknak akkor adott interjújában. Mint mondta, "aggasztó Simicskó István indítása és versenyben tartása az egyéni körzetben, ami az én bármi áron történő megbuktatásomat célozza. A képviselő úr a szabolcsi Fidesz-listán ugyanis már mandátumot szerzett; amúgy Fejér megyében lakik, Újbudán soha nem élt, itt választáson soha nem indult, most pedig felbukkant a semmiből... Kell némi páncélzat ahhoz, hogy ejtőernyősként, mint itt született és élő polgárt kioktasson arról: mi a jó a kerületnek. Erről nyilvánosan vitázhattunk volna, ám az első forduló utáni felhívásomra hivatalos választ nem kaptam, csak megüzenték: erre ne is számítsak. Nehéz is lenne tíz év tényeivel vitázni".

Emlékezetes az is, miután az ügyészség nem talált bűncselekményre utaló jeleket a Lágymányosi-öbölbeli fejlesztésekkel kapcsolatban, az ügyben feljelentőként eljáró Schneller még június elején a Hadik Kávéház homlokzat-felújításával kapcsolatban kiáltott farkast. A jelek szerint ezúttal is melléfogott, jóllehet évek óta kitartóan próbálja támadni Molnár Gyula szocialista polgármestert, s a kerület balliberális vezetését.A Népszabadságnak akkor Molnár Tibor, az önkormányzati tulajdonú Hadik Kávéház Kft. ügyvezetője tételesen és határozottan cáfolta, mi több, rosszindulatú politikai hangulatkeltésnek nevezete Schneller Domokos és Csizmadia László állításait.

Elmondta, a kivitelező kiválasztása a társasház közös képviselőjének bevonásával történt, szó nincs arról, hogy a lakókat vagy az önkormányzatot bármilyen kár érte volna. Az ügyvezető szerint az sem igaz, hogy a pályázatra jelentkező cégek az árversenyben összejátszottak volna, s hogy a felújítás aránytalanul több került, mint a szomszédos házaké. Azt is cáfolta, hogy a munkával húszmilliót bukott volna az önkormányzat. Mivel a szóban forgó, ráadásul műemlékjellegű épületnek nem egy, hanem három - egy a Gárdonyi szoborra, egy a Bartók Béla útra és egy a Bercsényi utcára néző - homlokzata van, következésképp a felújítása is ennyivel többe került. Ez tehát nem veszteség. Ráadásul az eltérő műszaki taratalom miatt két különböző homlokzat felújítását sem lehet összevetni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.