A francia melankólia

A franciák különleges viszonyt ápolnak a nyelvükkel, amelyet ma főleg nem franciák beszélnek; a franciaajkúak több mint fele ma afrikai.

Nyelvi forradalom Grúziában

Jövőre már az általános iskola első osztályától kezdve bevezetik a kötelező angoloktatást Grúziában.

Fanatikus Avatar-rajongó na'vi barátnőt keres

A brit Richard Littauert annyira lenyűgözte a három méter magas, kék lények világa, hogy elhatározta: csak olyan barátnőt szeretne, aki szintén beszél na'viul, mi több, szándékozik vele együtt saját törzset alapítani – számol be a littleabout.

Nem a nyelv őrzi a tudást, hanem az életmód

Egy kis törzs tudását a természetről nem annyira a nyelv őrzi, mint inkább az emberek életmódja – állítja az Economist egyik szerzője.

Gael nyelven szólalnak fel az Európa Tanács ülésén

A héten az EU történetében először gael (skót) nyelven is hallható lesz majd felszólalás az Európai Tanács ülésén.

 

Sokan nem társítanak negatív értékeket a szocializmushoz

Legfrissebb felmérésében a Pew Research Center azt vizsgálta, milyen értékeket társítanak az amerikaiak olyan kifejezésekhez, mint a kapitalizmus és a szocializmus. Az eredmények szerint a szocializmus nem is olyan negatív kifejezés, mint hinnénk, de a kapitalizmust sem értékelik olyan pozitívan, mint várnánk.

A Pew központ felmérésében kilenc, a politikai retorikában gyakran alkalmazott szóhoz és kifejezéshez társított reakciókat vizsgálta. Megállapításaik szerint a szocializmus kifejezését inkább negatívan értékelik, míg a kapitalizmust inkább pozitívan, de az arányok egyik szó esetében sem utalnak jelentős többségi állásfoglalásra.

A válaszok szerint a kapitalizmus kifejezését 52 százaléknyian értékelik pozitívan, és 37 százaléknyian negatívan, míg a szocializmus szóhoz 29 százalék társít pozitív értékeket és 59 százalék negatív gondolatokat. Fontos ugyanakkor, hogy a válaszadók értékelése pártszimpátia szerinti megoszlásban látványos eltéréseket mutat. Míg a republikánusok 77 százaléka számára bír negatív értékekkel a szocializmus, és 62 százaléka értékeli pozitívan a kapitalizmust, addig a demokraták közel hasonló arányban értékelik pozitívan és negatívan mindkét kifejezést - írja az ELTE TÁTK hírlevele.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.