A válságról tanácskoztak a világ turisztikai vezetői

A ma befejeződő World Travel Market szakkiállításon elhangzott: a jelenlegi világgazdasági helyzet az idegenforgalmi ágazat számára soha nem látott kihívást jelent.

Ne hagyja ki: hét rejtett európai kincs Máltától Törökországig

Európai úti célok, amelyek különleges értéket képviselnek, de széles körben nem ismertek.

Az öt évvel ezelőtti szintre csökkent a szilveszteri turisták száma Romániában

Romániában a belföldi turisták közül a Brassó és Bukarest között fekvő síparadicsomot, a Prahova-völgyét keresték fel legtöbben a tavalyi év utolsó napjaiban, a nagyvárosok szállodái és vendéglői is népszerűnek bizonyultak. A szilvesztert nyolc százalékkal kevesebb turista töltötte hotelekben, panziókban, mint tavaly.

Az Obama-turizmustól az ideiglenes szállodákig

Hogyan, merre és miért utazhatnak majd a jövő turistái? A World Travel Market turisztikai kiállítás és az Euromonitor International piackutató cég elemzésében hét trendet nevezett meg a világutazó munkanélküliektől az Afrikát felfedező amerikaiakig.

Kilábalhat a válságból a turizmus

A turizmus az idén túljuthat mélypontján, 3-4 százalékos növekedés várható az ágazatban – mondta elemzőkre hivatkozva Bajnai Gordon miniszterelnök a Turizmus Idegenforgalmi Kiadó Kft.

 

Rekord mértékben csökkent a Spanyolországba utazók száma

Spanyolország tavaly még a második legkedveltebb úti cél volt a világon, most már csak a harmadik - Franciaország és az Egyesült Államok mögött.

 

Rekord mértékben, 9,8 százalékkal csökkent a Spanyolországba látogató turisták száma idén január és szeptember között az egy évvel korábbihoz képest, a madridi kormány szerdán közölt adatai szerint.

A hazai össztermék (GDP) 15 százalékát adó iparág a világméretű gazdasági válság előtt még növekedési rekordokat döntött. Tavaly közel 60 millió turista érkezett Spanyolországba, amely ezzel a második legkedveltebb úti cél volt az egész világon. 

Idén az első öt hónapban 11,8 százalékkal csökkent a külföldi turisták száma, az ibériai ország így visszacsúszott a harmadik helyre, Franciaország és a második helyezett Egyesült Államok mögé. 

Az év háromnegyedének elteltével a visszaesés némileg lassult. Az időszak utolsó hónapjában, szeptemberben 9,5 százalékos volt a csökkenés, ami 5,1 millió turistát jelent.

A gyengülő font és a gazdasági válság kettős hatásának következtében a brit turisták száma 15,7 százalékkal esett január és szeptember között, Németországból pedig 11,6 százalékkal kevesebben érkeztek az előző év azonos időszakához képest. 

A spanyol idegenforgalom - amely az ugyancsak súlyos krízissel küszködő építőipar után a második legjelentősebb iparág - a globális recesszió mellett a Földközi-tenger keleti térségének viszonylag olcsó nyaralóhelyei által támasztott versenyt is  megszenvedi - írja a Reuters hírügynökség.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.