A válságról tanácskoztak a világ turisztikai vezetői

A ma befejeződő World Travel Market szakkiállításon elhangzott: a jelenlegi világgazdasági helyzet az idegenforgalmi ágazat számára soha nem látott kihívást jelent.

Last minute-őrület Európában

Egy friss felmérés szerint 2009-ben az európai országok lakói rövidebb idejű utazásokra indultak, mint egy évvel ezelőtt, közelebbi úti célokat választottak és a legfőbb prioritás a spórolás volt. Tovább nőtt a last minute döntések aránya, a legnagyobb visszaesés a brit és az orosz piacon történt.

Az Obama-turizmustól az ideiglenes szállodákig

Hogyan, merre és miért utazhatnak majd a jövő turistái? A World Travel Market turisztikai kiállítás és az Euromonitor International piackutató cég elemzésében hét trendet nevezett meg a világutazó munkanélküliektől az Afrikát felfedező amerikaiakig.

A Hold Völgye és a Stonehenge a veszélyeztetett látványosságok között

A brit Wanderlust utazási magazin ismét összeállította a legveszélyeztetettebb turistalátványosságok listáját, amelyen a jordániai Hold Völgye mellett a Stonehenge is szerepel.

Budapesti a világ leghangulatosabb hostele

A Hostelworld.com látogatónak szavazata alapján a budapesti Carpe Noctem hostel az ötödik lett a HOScar-rangsorban, valamint leghangulatosabb hostel címét is elnyerte.

 

Az öt évvel ezelőtti szintre csökkent a szilveszteri turisták száma Romániában

Romániában a belföldi turisták közül a Brassó és Bukarest között fekvő síparadicsomot, a Prahova-völgyét keresték fel legtöbben a tavalyi év utolsó napjaiban, a nagyvárosok szállodái és vendéglői is népszerűnek bizonyultak. A szilvesztert nyolc százalékkal kevesebb turista töltötte hotelekben, panziókban, mint tavaly.

A romániai idegenforgalmi munkáltatók szövetségének (FPTR) adatai szerint a 2009-2010-es szilvesztert 95.400 román turista töltötte romániai kereskedelmi szálláshelyeken, ami 8 százalékkal kevesebb az előző évhez képest. A turisták a kiadásaikat is visszafogták, hiszen 124,5 millió lejt (29,6 millió euró), azaz 13 százalékkal kevesebbet költöttek. A szövetség szerint a turisták száma annak ellenére csökkent, hogy a romániai idegenforgalmi szolgáltatások árai 20-25 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban.

Az utazási irodák külföldi ajánlatait csak 10.500 román turista választotta, ami 20 százalékkal kevesebb a 2008-2009-es külföldi szilveszteri üdülésre befizetők számához viszonyítva. A román turisták 2009 végén 5,75 millió eurót költöttek külföldön, ami szintén 13 százalékos csökkenést jelent. Az utazási irodák országos ügynökségének (ANAT) egy korábbi közleménye szerint a román turisták körében Ausztria volt a legkedveltebb külföldi célpont a 2009-es karácsonykor elkezdődött téli vakációban.

Romániában a belföldi turisták közül a Brassó és Bukarest között fekvő síparadicsomot, a Prahova-völgyét keresték fel legtöbben a tavalyi év utolsó napjaiban, a nagyvárosok szállodái és vendéglői is népszerűnek bizonyultak. A falusi turizmus volt a romániai idegenforgalom egyedüli ágazata, amely növekedést ért el az előző évhez képest. Ennek a szektornak a kikapcsolódási lehetőségeit 2009-ben 30 ezer turista választotta.

 

Top cikkek