Csak Bokrosnak van csőre, de ő sem csiripel

Az Európai Parlament 22 magyar képviselője közül egyedül Bokros Lajos rendelkezik Twitter-oldallal, de ő sem használja. Ám akit érdekel, magyarul is követheti az EP eseményeit a Twitteren.

2009 tudományos felfedezései - New Yorkból nézve

Lézerfüggöny szúnyogok ellen, mesterséges zaj a hibrid autók biztonságosabbá tételére és a jól dolgozók előléptetésének káros hatásait kimutató kutatás - ilyeneket tartanak az év tudományos felfedezéseinek a New York Times-nál.

Ezt sem Orbán csinálta

Akkor ezt most úgy kell értelmeznem, hogy a korábban létrehozott rajongói oldalon valamit elszúrtak, és a Fidesz web 2.0-val foglalkozó kampánystábja csinált inkább egy újat, ami "emberközelibb"?

Bokros évértékelőjéről csiripelünk

A pénteki Orbán-beszédről közvetített 'csirip-tudósításunk' sikerén felbuzdulva, Bokros mai évértékelőjéről is Twitter-es hangulatjelentéseket adunk.

Facebook: 1000+

Ezer tagnál tart és rohamos tempóban gyarapodik a NOL Facebook-os oldala.

 

Netpolgárok, blogtársak, politikusok

Ma már mind több politikus, közéleti személyiség használja a web 2.0-ás alkalmazásokat. A közszereplők között vannak notórius bloggerek (vagyis internetes naplóírók), és mind többen lelhetők fel a Facebookon, vagy éppen a Twitteren. A közszereplők itt megoszthatják gondolataikat az aktuális eseményekről, hírekről, de akár kisállataik hogylétéről is értesíthetik ismerőseiket, olvasóikat.

A politikusok között talán a legismertebb blogger Gyurcsány Ferenc. Az egykori Amőbán, most Kapcsolat.hu-n vezetett internetes naplójában nem csupán a közéletről, vagy politikai munkásságáról értekezik, de magánéletének egy részét is megosztja az olvasókkal. Blogját még miniszterelnöksége idején indította és azóta is rendszeresen frissíti. (Ez idő alatt egyébként olyan kifejezéseket honosított meg, mint például „blogtárs” vagy „netpolgár”.)

Kevesen tudhatják, hogy 2006-ban nem csak az akkori kormányfő bloggerkedett intenzíven a politikai elit tagjai közül. Egy kisebb hír- és közösségi oldalon, ugyanazon felületen írt naplót Fodor Gábor, Csapody Miklós és Simon Gábor. Annak ellenére, hogy 2006 választási év volt, meglepően kevés politikai tartalmú bejegyzést publikáltak a képviselők, sokkal inkább a mindennapi gondokról és örömökről szóltak a posztok.

A legtöbb politikus azonban hamar, gyakran két-három bejegyzés után befejezi a blogolást. Fodor, Csapody és Simon internetes naplói sem voltak hosszú életűek, gyakorlatilag a választások végével lehúzták a rolót. Ennek kapcsán Pettkó András nyilatkozta azt, hogy csak olyan politikusnak érdemes blogot vezetnie, aki azt rendszeresen tudja frissíteni. Az országgyűlési képviselő megfogadta ugyan, hogy nem áll bloggernek, a közelmúltban azonban éppen a NolBlogon tűnt fel. Információink szerint a jövőben folyamatosan publikál majd a NOL blogfelületén, véleménye szerint ugyanis „egyetlen politikus sem hiányozhat az infósztrádáról”. Mint honlapján írja, a web 2.0-ás alkalmazásoknak hála a „választópolgárok” könnyebben utolérhetik a képviselőket.

A volt MDF-es politikus az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon, a Facebookon is megtalálható. Használja annak alkalmazásait és az utóbbi időben annyira népszerűvé vált, hogy egy Pettkót a patkóba elnevezésű kezdeményezés is indult a megosztó portálon.

A legtöbb politikus természetesen politikai, gazdasági híreket oszt meg ismerőseivel, mégis akadnak szép számmal olyanok is, akik hobbijukat, szabadidős tevékenységeiket helyezik előtérbe. Gulyás József azon túl, hogy megosztja azokat a cikkeket, amelyeket ő érdekesnek talál, rengeteg zenét ajánlj ismerősei figyelmébe. John Emese a mindennapokról ír és csúcstartó egy-két játékban is, Gusztos Péter pedig részletesen beszámol edzési tervéről.

A megosztó portálokon a jobboldali politikusok is aktívan tevékenykednek. Jelen van a Facebookon többek között Nyitrai Zsolt, Kupper András, és Rétvári Bence is.

Az utóbbi időben a közösségi oldalak előnyeit talán Szanyi Tibor használja ki a legjobban. Honlapján és virtuális irodaházán túl a Facebookon és a Twitteren is jelen van. A kapcsolat.hu-n vezetett blogján kívül posztol még a NolBlogon is és nem egyszer előfordult már, hogy hozzászólt egy NOL-on publikált cikkhez is.

A kérdés már csak az, ki tudja jobban, eredményesebben használni a blogokat, mikroblogokat, közösségi oldalakat, illetve hogy ezek a honlapok mennyire játszanak majd szerepet a közelgő kampányidőszakban. Tény, hogy a web 2.0 segítségével könnyebben lehet megszólítani az embereket és nem elhanyagolható az imázsépítés sem. Míg a megszokott kampány során a párt érdekeit veszik figyelembe a politikusok, addig a közösségi oldalakon megmutathatják, hogy ők is emberek.

Pettkó András a Facebookon
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.