Mákos Zöldhét a Markóban

A belvárosi börtön munka- és tűzvédelmi vezetője azt találta ki: csatlakozik egy országos klímavédelmi programhoz, így a Klímaébresztő című filmfesztivál keretében egyhetes vetítést szervezett a fogvatartottaknak. Videó

"Mentsük meg a Nagymező utcai platánokat!"

Szakértői vélemény szerint "nincs rendkívüli helyzet, balesetveszély, ami indokolná a 19 fa azonnali eltávolítását!" A kerületben élőknek a Liszt Ferenc tér, a Jókai tér, a Hunyadi tér és a Nagymező utca fái jelentik a zöld környezetet.

Városi túlélőshow: tűzkorsó és KÖR

Válság van? Megszűnik a gázártámogatás? A villany is drágul? Nincs mivel főzni? A megoldás: önellátás, önigazgatás, önszerveződés. Tűzkorsó és más Közösségi Önsegítő Rendszerek. A városi túlélőshow bemutatja: egy olcsóbb, önállóbb, környezetbarátabb városi élet lehetőségei. Videó

Az üvegpalack reneszánsza közeleg

Az európaiak szeretik az üveget, gondosan visszaviszik a boltba. vagy a szelektív gyűjtőkbe dobják. Magyarország kezd felzárkózni, de csak a felét hasznosítjuk újra annak, amennyit az unió 2012-re elvár.

Ébredj emberi faj... ennyire nem lehetsz közömbös!

A gazdasági megrázkódtatáshoz képest a kőolajhiány valóságos felüdülésnek tűnik majd. De így is túl késő van néhány afrikai országnak, ott nincs mód a körülmények megváltoztatására. Valószínűleg Latin-Amerika lesz a következő.

 

Ne az embert, a szúnyogot mérgezd!

A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosához fordult a Levegő Munkacsoport és a Tudatos Vásárlók Egyesülete, mert több településen az emberi szervezetre ártalmas, rákkeltő hatású, hormonokat károsító, az Európai Unióban már betiltott szerrel végeztek, illetve terveznek végezni szúnyogirtást, veszélyeztetve ezzel az emberek egészségét.

A civil szervezetek nem értik, hogy az ÁNTSZ miért engedélyezi a jogszabály által betiltott, mérgező anyagok alkalmazását, és miért nem az emberi szervezetre bizonyítottan nem káros szerekkel küzdenek a szúnyogok ellen. A Reslin Premium olajban esbiol (S-bioalletrin) és permetrin található, melyet tavaly uniós szinten kivontak a forgalomból. A vonatkozó jogszabály szerint 2008. augusztus 22-től az EU területén ezek a szerek nem árusíthatók. Ezzel szemben az ÁNTSZ - amelynek fő feladata a lakosság egészségének védelme - sajátos értelmezése szerint ezek a szerek a kiskereskedelemben a "szavatossági lejárati idejükig árusíthatók és felhasználhatók." A civil szervezetek szintén aggályosnak tartják, hogy a permetszerek kijuttatásához esetenként gázolajat használnak, amely bizonyítottan rákkeltő anyagot, benzolt is tartalmaz.

A Levegő Munkacsoport korábban többször is tiltakozott ezeknek az egészségkárosító anyagoknak a használata ellen. Az S-bioalletrin bizonyítottan rákkeltő hatású, míg a permetrin rákkeltő hatása mellett hormon- és lehetséges immunkárosító anyag, amelyet ráadásul az EU-ban már hat évvel ezelőtt betiltottak. Ezeket az irtószereket többek között Lábatlanban, Pomázon, Szentendrén, Sződligeten, Szigetmonostoron és Dunaújvárosban használták idén májusban és júniusban szúnyogirtásra. A Levegő Munkacsoport és a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint nem volna szabadna megtörténnie, hogy közel egy évvel a forgalmazás megtiltásának hatályba lépése után még mindig kaphatóak a betiltott termékek, és ilyen szerekkel irtsanak közterületen szúnyogot. Mivel az ÁNTSZ a többszöri tiltakozás ellenére is jóváhagyta a mérgező szerek használatát, a két szervezet a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Hivatalához fordult panasszal.

Léteznek olyan korszerű és hatékony biológiai módszerek, valamint vegyszerek, amelyekkel úgy lehet irtani a szúnyogokat, hogy az nem veszélyezteti az emberek egészségét. A Levegő Munkacsoport és a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint csak ilyen eljárásokat szabad alkalmazni.

 

Szúnyogirtás hidegködös eljárással a budapesti Népligetben
Szúnyogirtás hidegködös eljárással a budapesti Népligetben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.