Esélyt a gyógyulásnak

Modellprogram indult tavaly szeptemberben, Egyenlő eséllyel a rák ellen címmel.

Tizenöt tonna fogyatékosság

A minden idők legnagyobb gyógyszeripari botrányába keveredett thalidomide nevű hatóanyagot az EU-ban újra engedélyezték. Németországában tüntetésre buzdítanak a károsultak. VIDEÓ

Szőke Nóra szép hangjai

Azt mondják, úgy beszélek, mint a rendesen halló emberek - csak egy kis akcentussal, ahogyan a külföldiek. Mivel sok éven át nem hallottam, mindent szájról kellett leolvasnom.

Eltussolt erőszak a fogyatékosintézetekben

Január elején a tiszalöki értelmi fogyatékkal élő gyerekek bentlakásos iskolájában két 16 éves fiú megvert és megerőszakolt egy fogyatékos lányt.

Az egészséghez mindenkinek joga van

A kistelepüléseken élő hátrányos helyzetű asszonyoknak sokszor hiába érkezik meg a szűrőcentrumok „meghívója”, az érintetteket gyakran a közlekedési nehézségek, vagy szociális helyzetük tartja távol a vizsgálattól. Gyakori, hogy a vizsgálattól való félelmeik kötik gúzsba őket.

 

Minden nőnek jár az emlőrák-szűrés

Először július 8- án kerül sor Magyarországon az intézményben élő értelmi fogyatékos, különösen hátrányos helyzetű nők emlőrák-szűrésére. Az „Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” emlőszűrő és felvilágosító programsorozatot az American Jewish Joint Disctribution Committee (JDC), a Susan G. Komen for the Cure és a Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program támogatja.

Az értelmi fogyatékossággal élő nők számára különösen fontos, hogy a program keretében lehetőség van helyben, azaz megszokott környezetükben, az általuk is elfogadott személyek közreműködésével, emberi és női méltóságuk teljes tisztelete mellett kerülhet sor a vizsgálatokra. Az állandó bentlakást nyújtó intézmények számára modell értékűnek számít az az összefogás, amely az Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen Program koordinál és támogat, mely alapvetően a hátrányos helyzetű nők rákszűrését és felvilágosítását tűzte zászlajára.

Az "Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen" című program már csak azért is példaértékű, mert helyi képviselők kezdeményezésére, helyi igényeknek megfelelő koncepció alapján működik, kulturális szokásokra és a települések erősségeire, specialitásaira, erőforrásaira támaszkodik. A kezdeményezés részeként egy egészségnap (indokolt esetben egészségnapok) szerveznek, amelynek központi eleme a szociálisan hátrányos helyzetű lakosság emlőszűrése, melynek szerves része az önvizsgálat megtanítása és a felvilágosítás.

Az egészségnap részeként ismerettterjesztő előadásokat és lakóssági fórumokat tartanak a daganatos megbetegedésekről. Emellett pedig egyénre szabott életvezetési tanácsadást és más szűrővizsgálatokat is szerveznek. A program keretében, a tordasi naphoz hasonlóan ebben az évben, további 25 településen rendeznek majd hivatalos népegészségügyi emlőszűréssel egybekötött egészségnapokat.

Az értelmi fogyatékossággal élő nők részére külön, könnyen érthető emlő önvizsgálati füzet készül erre az alkalomra, melyet az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének (ÉFOÉSZ) állít össze. Az érdekvédelmi szövetség szerint a hazai egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés jogainak biztosítása szempontjából példaértékű a Tordasi Egészségnap

Fogyatékkal élőknek is jár

Az ENSZ Egyezmény a Fogyatékkal Élők Jogairól előírja, hogy a fogyatékossággal élő személyek is jogosultak a lehető legmagasabb színvonalú egészségügyi ellátásra, fogyatékosság alapján történő bármiféle hátrányos megkülönböztetés nélkül. Így valamennyi aláíró ország, köztük hazánk is vállalta, hogy minden szükséges intézkedést megtesz, hogy a fogyatékossággal élők hozzáférjenek a nemhez igazodó egészségügyi szolgáltatásokhoz. Állami kötelezettségvállalás többek között, hogy másokhoz hasonlóan, azonos terjedelmű, minőségű és színvonalú egészségügyi programokat biztosítsanak a fogyatékkal élők számára is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.